Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

anulkac

03 lutego 2013, 22:12

Jeśli mogłabym coś doradzić, to z powodu uczulenia na rybę odradzam Trovet, Yarrah wg mnie nie jest wart tej kasy (31,60 za kg to jakiś obłęd) a skład wg mnie taki sobie. Mój bulek w tej chwili od 1,5 miesiąca szama Fitmina z królikiem. Żeby nie zapeszać jest super.
hutka

04 lutego 2013, 16:28

Znalazłam karmę GLSdogs Puppy ulepszona formuła której skład wydaje mi się niczego sobie. Jedyne co mnie martwi to cena. 20kg kosztuje 100zł;) a skład: Składniki: Suszone mięso (> 28% kurczaka), ryż, kukurydza, pszenica, włókna naturalne, tłuszcze zwierzęce i roślinne, gluten kukurydziany, olej rybny, suszone jaja, drożdże piwne, chlorowodorek glukozaminy, siarczan chondroityny, L - karnityna, pulpa buraczana, ekstrakt z juki, wodorosty morskie. Pirofosforany, węglan wapnia, chlorek potasu, siarczan cynku, selenu, sodu.

Witaminy: Witamina A: 20 000 IU / kg, Witamina D3: 2500 IU / kg, Witamina E (alfa-tokoferol) 150 mg / kg, Witamina C (kwas askorbinowy) 70 mg / kg, biotyna, kwasy tłuszczowe omega 3, omega-6, kwas foliowy, miedź 20mg/kg
Czy ta karma jest dobrą karmą? Mam 7 miesięcznego dobermana, który jest strasznym łakomczuchem!;]
isabelle30

04 lutego 2013, 16:43

w składzie masz pszenicę, ryż i kukurydzę...czyli jest to karma roślinna - dobra dla szczura a nie dla psa. Cena - raczej bardzo dolna półka. Pies potrzebuje mięsa. Pytasz czy karma dobra dla intensywnie rosnącego dużego psa...nie jest to dobra karma
Awatar użytkownika
Robert A.

04 lutego 2013, 17:30

Dodatkowo w składzie jest gluten kukurydziany ,czesto winowajca alergii u psów
hutka08

04 lutego 2013, 17:35

No ok. A czy mogę mu dawać Brita? Wiem, że najlepsze karmy to Orijen czy Taste of the Wild (i wszystkie inne bez zbóż) ale ich cena... jest spora tym bardziej, że mój pies je ponad pół kilo dziennie.
Awatar użytkownika
Robert A.

04 lutego 2013, 17:46

W karmach suchych naprawdę nie istnieje pojęcie (najlepsza/najlepsze) każdy psi organizm jest inny inaczej reaguje na daną karmę,oczywiście z założenia karmy bezbożowe są zdrowsze od karm zbozowych,ale ......... :)
Możesz kupic psu Brita ,popatrz takze na Nutrę Nuggets.
aniusia1208

04 lutego 2013, 17:56

tez uwazam ,ze olej rybny odpada przy uczuleniu na rybe, kupie Fitmin i zobaczymy:) To co mnie zastanowilo,to to ,ze olej rybny jest w skladzie Royal hypoallergenic (dlatego podejrzewam,ze karma nam nie sluzy)olej rybny znalazlam tez w skladzie karmy firmy Forza 10 w rodzaju o ,ktorym producent pisze w zaleceniach : dla psow ze stwierdzona alergia na rybe,, dziwne troche...Co do hypoallergenica to zawiera rowniez tluszce zwierzece niewiadomego pochodzenia, chyba troche naciagana ta karma...
hutka08

04 lutego 2013, 19:12

Do tej pory dawałam mu NUTRA GOLD BREEDERS BAG ale ma po niej gazy i łupież;/
Awatar użytkownika
Robert A.

04 lutego 2013, 19:15

Łupież raczej nie powinno go być po tej karmie przyczyna wg mnie lezy gdzie indziej,natomiast problemy gastryczne -wszytsko możliwe tak jak napisałem wcześniej ,że każdy psi organizm jest inny i inaczej reaguje na tą czy inna karme.
hutka08

04 lutego 2013, 22:40

Więc skąd ten łupież i jak mogłabym się go pozbyć? A co z karmą? Szukać metodą prób i błędów?
Awatar użytkownika
Robert A.

05 lutego 2013, 15:43

Jeśli pies jest w domu to jakośc skóry pogarsza się nawet od ogrzewania w domu,suche powietrze.
Co do karmy może Mera Dog Pure jagnięcina?
szafirka

08 lutego 2013, 09:36

Witam,
ja w temacie karmy dla starszego psa z niedoczynnością trzustki.
Od tygodnia pies jest na karmie Royal Gastro Intestinal i 3 tabletkach Amylanu.
Krótko opisując jego chorobę: 4 m-ce temu wzięliśmy go ze schroniska, mieszaniec owczarkowaty, ok 8 lat. Przez okres pobytu u nas zdarzały się biegunki,karmiłam go gotowanym ryżem, marchewką i mięsem z kurczaka-głównie pierś. Ale tydzień temu to był armagedon. Po badaniu krwi okazało się, że jest za niski poziom amylazy, do tego jeszcze niewydolność nerek i stan zapalny pęcherza oraz powiększona prostata.
Na ten moment biegunek nie ma, pies jednak nadal załatwia się często (3-4 kupki dziennie), są uformowane, ale nadal miękkie i cuchnące.Dodatkowo czasem zdarzają się cuchnące bąki i burczy mu w brzuchu (zjada 40dkg karmy wspomnianej wyżej w 3 posiłkach, waży 30kg).
Mam 2 pytanie. Czy ktoś ma doświadczenie, po jakim czasie takiej rekonwalescencji (karma + Amylan) kupki będą ładniejsze i ustąpią opisane dolegliwości? Czy może Amylan jest za słaby???
Jaką karmę polecilibyście jeszcze z dostępnych karm weterynaryjnych (Royal jest dość drogi - 290zł za 14kg). Dodam,że piesio ją lubi, ale może jest coś tańszego.
Będę niezmiernie wdzięczna za wszelkie porady.
Awatar użytkownika
Robert A.

08 lutego 2013, 12:04

http://www.krakvet.pl/trovet-duck-potat ... 13030.html
Zawsze to trochę taniej.
Wg mnie Amylan jest zbyt słaby.
Gość

08 lutego 2013, 12:22

Też tak myślę, że Amylan jest za słaby, w przeciwnym razie kupki nie byłby tak częste i nadal miękkie.
Jaki lek sugerowałby Pan zamiast Amylanu? Może jakiś dla ludzi byłby tańszy.

A propos tej karmy proponowanej w powyższym linku - myślałam,że dla trzustkowca bardziej wskazany jest ryż? A tu widzę ziemniaki, a zawsze myślałam,że ziemniaki dla psiaków niewskazane. I czy zawartość fosforu nie jest za wysoka z uwagi na niewydolność nerek ( jeśli gadam bzdury, to sorki)?

Jeszcze jedno pytanie do Pana- po jakim czasie podawania odpowiedniej karmy i enzymy zwykle dochodzi do ogólnej poprawy, czyli ładne i nieczęste kupki oraz poprawa wagi?
szafirka

08 lutego 2013, 12:38

powyżej to pisałam ja ;), zapomniałam się podpisać... bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania, przeczytałam juz tak wiele informacji dot. schorzenia mojego emeryta, że mam wielki mętlik...
ODPOWIEDZ
  • Informacje