Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp
Czyli nie jestem jedyna. Zdziwienie moje było ogromne. To były tylko próbki,nigdy nie miałam z tą firmą do czynienia i nie mam zdania na temat jakości, ale gdybym teraz stała przed faktem zamowienia tejże karmy, to chyba jednak bardzo bym się zastanowiła. Pisać do nich też nie będę, bo przecież nic nie udowodnię.
-
...
Ostatnio zmieniony 16 listopada 2013, 15:04 przez isabelle30, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedy w 2002 roku koncern Mars przejął firmę Royal Canin jednym z pierwszych działań było obniżenie kosztów produkcji(mimo ,że nie były to jeszcze czasy kryzysu w Europie) i zastąpienie mięsa (tam gdzie jest to możliwe)w karmach produktami roślinno-zbożowymi.
No tak, pieniądz rządzi, ale to już wszyscy od zarania dziejów wiedzą.
Sucha karma na pewno uspokoiła jelita mojego psa po schroniskowym "cudownym" życiu i tutaj duży plus dla niej. Jednak uważam,iż na dłuższą metę stosowanie suchego pokarmu doprowadzi prędzej czy później do uszczerbku, czy to wątroby, czy nerek, ale to moje indywidualne zdanie.
Sucha karma na pewno uspokoiła jelita mojego psa po schroniskowym "cudownym" życiu i tutaj duży plus dla niej. Jednak uważam,iż na dłuższą metę stosowanie suchego pokarmu doprowadzi prędzej czy później do uszczerbku, czy to wątroby, czy nerek, ale to moje indywidualne zdanie.
Znam kilka psów całe życie żywionych na suchej karmie, które dożyły świetnego, późnego wieku w dobrym zdrowiu. Moja dalmatynka niedawno obchodziła 14 urodziny, zrobiłem badania i wyniki ma bardzo dobre. Weterynarz twierdzi, że nie ma do czego się przyczepić i jak na psa w tym wieku jest świetnie. Żywię ją tylko suchą karmą. Nie wiem czy to kwestia karm czy po prostu dobrych genów. Kiedyś jak jeszcze nie byłem świadomy i byłem za młody żeby się interesować żywieniem pies nie jadał najlepiej, potem przez jakiś czas były Eukanuby Hills'y i inne badziewia. Od paru lat jednak staram się wybierać przyzwoite karmy, omijając też te wielce reklamowane dużych koncernów. Przez ponad połowę życia jadła marketowe karmy i domowe jedzenie. Więc nie ma co aż tak demonizować.szafirka pisze:No tak, pieniądz rządzi, ale to już wszyscy od zarania dziejów wiedzą.
-
Też wydaje mi się że dobre jakościowo suche karmy,ze wszystkimi niezbędnymi dla zdrowia psa składnikami na pewno mu nie zaszkodzą, ani nie skrócą życia. Znam wiele psów nie chwaląc się łącznie z moim,które są na suchym i wyglądają super!
-
Markus Muhle wprowadził na polski rynek nową karmę z ciekawym składem Marcus Muhle Black Angus,czy ktoś karmił nią psa i może się wypowiedzieć co do jej jakości?
Opisywałem tu na forum wielokrotnie historię mojego psiaka który dożył w zdrowiu 18 lat na suchej karmie a najlepsza jaką mogłem mu kupić(po trudach) kilkanaście lat temu była Nutra Nuggets nic więcej nie było z lepszych karm.eleonora29 pisze:Też wydaje mi się że dobre jakościowo suche karmy,ze wszystkimi niezbędnymi dla zdrowia psa składnikami na pewno mu nie zaszkodzą, ani nie skrócą życia. Znam wiele psów nie chwaląc się łącznie z moim,które są na suchym i wyglądają super!
-
Mój poprzedni pies owczarek niemiecki,przeżył na suchej karmie 16 lat.Wydaje mi się że jak na rasy duże to ładny wiek.
Gratuluję,że psiaki dożyły sędziwych psich lat na suchej karmie. Zaznaczam raz jeszcze - nie neguję tego sposobu karmienia. Miałam w dzieciństwie pudla, który padł po 17 latach, a jadał domowe żarcie i codziennie rano - uwaga - kaszę manną na mleku. Ot jaką miał dietę Dziś złapałabym się za głowę. Jednak nie należy dać się zwariować. Ja dokonałam wyboru, gdyż mam porównanie - stan psa jaki był po suchej i stan psa po innej diecie. Wątroba się poprawiła. To mi wystarczy by kasę wydać na mięso, a nie na sucha karmę. Wybrałam tę inną, gdyż wolę psu podawać białko wysoce wartościowe. I jak jest powiedzmy 25% białka, to jest tyle, a nie tak jak w suchej miałam zawsze wątpliwość, ile tego białka tak naprawdę jest. I w ogóle ile jest czegokolwiek w suchej karmie.
Wyciągnęłam ze schroniska biedę, wymarniałą i zachudzoną. Teraz jest czas na lepsze czasy dla niego,a że to nie młodziak już, to tym bardziej zależy mi, by jadł wartościowy pokarm.
Wyciągnęłam ze schroniska biedę, wymarniałą i zachudzoną. Teraz jest czas na lepsze czasy dla niego,a że to nie młodziak już, to tym bardziej zależy mi, by jadł wartościowy pokarm.
Wszystko fajnie, pięknie.. Jednak czytam te wypowiedzi i idzie zgłupieć.
Mam 2 miesięcznego psiaka i nie wiem czy testować mokrą karme czy narazie zostać przy suchej.
Postanowiłam też kupić karmę premium, którą polecali wszyscy w innym temacie, jednak do tej pory nie znalazłam żadnej dla szczeniąt...
I tu pojawia się pytanie. Co zrobić?
Mam 2 miesięcznego psiaka i nie wiem czy testować mokrą karme czy narazie zostać przy suchej.
Postanowiłam też kupić karmę premium, którą polecali wszyscy w innym temacie, jednak do tej pory nie znalazłam żadnej dla szczeniąt...
I tu pojawia się pytanie. Co zrobić?
-
nie ma czegoś takiego jak karma premium, super premium itd. to są nazwy wymyślane przez producentów nie świadczące kompletnie o niczym.
Co do klasyfikacji Premium,Super Premium obowiązywała (była przestrzegana )do momentu powstania pierwszych karm holistycznych,a następnie karm typu Grain Free póżniej to nie miało odbicia ,bo trudno było określać karmę zbożową jako super premium jak obok stała karma bez zbożowa która nie miała klasyfikacji.
Oczywiście dalej część producentów używa tych określeń ,bo lepiej to wygląda na opakowaniu taki napis SUPER PREMIUM
Oczywiście dalej część producentów używa tych określeń ,bo lepiej to wygląda na opakowaniu taki napis SUPER PREMIUM
-
- Informacje
-