Witajcie.
Szukam karmy dla labradora suczki, która jest bardzo wybredna w stosunku do karm suchych.
Pies je również kości (surowe), jest średnio aktywna.
Grunt to oczywiście dobry skład i cena - najlepiej 15 kg do 130 zł.
Ale karma musi też być smakowita.
Myślałem nad niebieskim fitminem (maxi adult) albo nutra nuggets.
Próbowałem brita premium, ale nie zasmakował jej jednak to prawda, że brit jest średnio smaczny dla psów.
Może znacie jakieś inne karmy, a równie dobre i smaczne dla psa.
Labek waży ok 40 kg więc na ile starczy mi 15 kg karmy ?
Dopisze jeszcze ze jest na diecie, wiec dostaje mniej.
Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp
W tej cenie 15 kg to trochę mało, będzie karma średniej jakości, owszem zbilansowana pod względem witamin lecz z małą zawartością mięsa, co do smakowitości Hm....... trudno sie wypowiedzieć nie kosztowałam, każdy pies reaguje inaczej. Labki często borykają się z nadwagą, jeżeli jej zafundujesz karmę z dużą ilością węglowodanów i zapychaczy nie ma bata będzie tyć i chodzić głodna. Rozumiem, że nie zawsze nas stać na droższą, najlepiej by było polecieć w Acanę, Orjen lecz cena tu nie pasuje. Podobno dobry jest TOTW ale ja nie polecam mój po tym miał rewolucję ..... Ostatnio polecano mi również karmę Performance ale na tym forum jej nie polecaja kosztuje 180 zł PROFormance 15 kg.Gość pisze:Witajcie.
Szukam karmy dla labradora suczki, która jest bardzo wybredna w stosunku do karm suchych.
Pies je również kości (surowe), jest średnio aktywna.
Grunt to oczywiście dobry skład i cena - najlepiej 15 kg do 130 zł.
Ale karma musi też być smakowita.
Myślałem nad niebieskim fitminem (maxi adult) albo nutra nuggets.
Próbowałem brita premium, ale nie zasmakował jej jednak to prawda, że brit jest średnio smaczny dla psów.
Może znacie jakieś inne karmy, a równie dobre i smaczne dla psa.
Labek waży ok 40 kg więc na ile starczy mi 15 kg karmy ?
Dopisze jeszcze ze jest na diecie, wiec dostaje mniej.
a może Markus? ta zielona? opinie że bardzo smakowita. Skład średni...ale wszystko z lepszym niestety kosztuje...
Jeżeli miałabym wybierać dla mojego psa o raczej wybrałabym tę Markus, skład lepszy, z opisu wynika, że ekologiczne dodatki, zdecydowanie więcej składników mięsnych niż w tej pierwszej. Faktycznie cena dość wysoka, pomyśl jednak jak karma przypasuje labce i nie będzie zdrowa to przyoszczędzisz na wizytach u weta. Niektóre z naszych oszczędności wychodzą drożej niż myślimy. Ja kupiłam swojemu Eukanube Adult Large i porażka kompletna zostało 13 kg z 15 do tego pies miał problemy zdrowotne przejściowe oczywiście. Każdy pies jest inny spróbuj Markusa może się uda.Gość pisze:a może Markus? ta zielona? opinie że bardzo smakowita. Skład średni...ale wszystko z lepszym niestety kosztuje...
Robercie A. czytałam, że Twoje psiska od małego szczenięcia do wieku sędziwego są na suchej karmie. Mój pies roczny golden wypróbował 4 różne karmy, pisałam już w tym temacie. Przerzuciłam go na surowiznę i jest dobrze, z tym, ze ja mam problem z pozyskaniem mięsa, dostęp do drobiu jest natomiast do wołowiny (za droga) ponadto psiak trochę źle reaguje na kości i za nic nie chce ruszyć surowych warzyw. jednak na ten moment problem luźnych kup zniknął. Tylko ni wiem czy na dłuższa metę dam radę zbilansować psią dietę. Masz doświadczenie, stad moje pytanie jaką polecisz karmę (pytam tak na zapas) dla psa który źle reagował na Purinę Pro plan, Eukanubę Adult Large oraz niestety na TOWT (myślałam że ta przynajmniej podpasuje, więc chyba bezzbożowe w naszym przypadku to niekoniecznie).Robert A. pisze:Markus powinien smakować psu przynajmniej ma takie opinie wśród osób karmiących tą karmą , Nutra jest mniej smaczna , ale to opinia ogółu.
Purina i Eukanuba to syf naf syfem, nic dziwnego, że psi żąłądek źle na nie reagował. Luźne kupy na TOTW są pewnie dlatego, że to karma bez zbóż i zmiana na taką karmę powinna być stopniowa. Ja jak zmieniałem karmy zbożowe na bezzbożówki robiłem to bardzo powoli. Teraz jak zmieniam karmy to tylko na te w grupie bez zbóż. Oprócz TOTW są jeszcze takie karmy jak Applaws, Orijen, Purizon, Acana...ale one wszystkie kosztują grubo ponad 200 zł, ale z własnego doświadczenia uważam, że są warte uwagi.
Na taką cenę jestem przygotowana, w tej chwili wydaję na mięso więcej. Mam zapas na cały miesiąc potem zastanowię się co dalej. Przypuszczalnie wszystkie bezzbożowe mogą powodować luz. Zresztą sam pisałeś, że Sara na TOTW nie za bardzo, na jaka ja przestawiasz. Aktualnie psie kupy wyglądają wzorcowo, tylko boję się czy dam rade z bilansem Barf nie należy do najłatwiejszych diet. Szkoda, że nie wszystkie firmy mają 2kg wtedy byłaby mozliwość wypróbowania i mniej wyrzuconej w błoto kasy. Może znasz karmę Platinum Natural pisze na niej że 70 % mięsa, skład przyzwoity, cena uff.....
-
Barf jest dietą bardzo prostą. Jedyne czego trzeba przestrzegać - róznorodność pokarmu. Wcale pies nie musi jadac warzyw czy innych roślin... z czasem sam zacznie zjadać przejrzałe owoce.
Ta własnie kupiłam dzis po okazyjnej cenie 10 kg wołowiny i i zepsułam maszynke do mielenia mięsa, poszedł plastikowy wałek, wczytałam się w barf ile czego i jak. Moja głowa swoje a psi żoładek swoje. Surowe mięcho super wchodzi i jest pieknie trawione, zielenina albo nie chce wejść do pyska albo wychodzi w rzadkiej postaci. Więc paruję warzywa w garnku na parze aby lekko zmiękły i jest ok. Brak zamrażarki pół mięsa gościnnie u rodziny. Obawa przed kośćmi, nie ma ich czym zmielić w domu, pies gryzie je łapczywie może być kłopot. Mięsa np As-pol drogie, nie dla mnie i co najważniejsze nie wiem czy mam na tyle wiadomości aby ten bilans wyszedł psu na dobre. Ten miesiąc jedziemy na w zasadzie parowane warzywa to nie barf ( i znów źle bo surowe z parowanym) a potem zobaczę co dalej. Lekko nie jest. Banany je i lubi rozciapane na miazgę i utarte jabłko. Ale to jadł i wczesniej
-
Ale po co ty goldenowi mielisz? W całości mu daj...
Kości możesz zastąpić skorupkami jajek z powodzeniem
Reszta przyjdzie sama
To plastikowe w maszynce kosztuje całe 2-3 złote
Kości możesz zastąpić skorupkami jajek z powodzeniem
Reszta przyjdzie sama
To plastikowe w maszynce kosztuje całe 2-3 złote
Jeśli załapiesz bakcyla z barfem to zostań przy nim. Sam wiele razy myślałem o barfie, ale u mnie to nierealne. Mieszkamy w 5 paób, mamy jedną lodówkę i malutki zamrażalnik...właściwie 2 malutkie szufladki. Nie miałbym gdzie trzymać zapasów. W grę wchodzi tylko kupowanie na bieżąco. Domownicy wybili mi ten pomysł z głowy. Zostałem przy suchym. Ale pies nie je tylko suchego. Dostaje też karmy mokre,możliwie z jak najwyższej półki. Wybieram te polecane na barfnym świecie. A co do suchego, u nas po TOTW kupy są ok, ale smakowo jest nie do zaakceptowania przez Sare. Pod względem smakowym to jedna z najgorszych karm jaka nam sie trafiła. Wrócimy do Applawsa, bo jak dotąd była najlepsza. Przyswajanie świetne, 2 malutkie kupki no i smak i zapach dla Sary genialny. Może wypróbuje jeszvze Orijena, bo applaws ma jedną wadę-jest tylko mięso z kurczaka.Retriver pisze:Na taką cenę jestem przygotowana, w tej chwili wydaję na mięso więcej. Mam zapas na cały miesiąc potem zastanowię się co dalej. Przypuszczalnie wszystkie bezzbożowe mogą powodować luz. Zresztą sam pisałeś, że Sara na TOTW nie za bardzo, na jaka ja przestawiasz. Aktualnie psie kupy wyglądają wzorcowo, tylko boję się czy dam rade z bilansem Barf nie należy do najłatwiejszych diet. Szkoda, że nie wszystkie firmy mają 2kg wtedy byłaby mozliwość wypróbowania i mniej wyrzuconej w błoto kasy. Może znasz karmę Platinum Natural pisze na niej że 70 % mięsa, skład przyzwoity, cena uff.....
-
- Informacje
-