Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Gość

20 września 2014, 15:56

dla mnie osobiście niemieckie karmy są średnie np taka josera, husse, happy dog, mera dog-niby dobre ale skład taki se :wink:
szwedzką znam tylko bozite-skład take do niczgo
już wole czeskie karmy. jeszcze żadna mnie nie zawiodła.

co do bez zbożówek i jakości to jest w tym troche racji, amerykanie opierają się na skłądnikach z chin stąd te problemy no i nie każdemu psu karma wysokobiałkowa czy o przesadzonym składzie (orijen) pasuje
Awatar użytkownika
Robert A.

20 września 2014, 18:33

Wymieniłeś Husse w karmach niemieckich a to jest karma szwedzka ,poza tym nie można do jednego worka włożyć wszystkich karm niemieckich dlatego , ze mają różne składy i różną jakość .
Gość

20 września 2014, 21:18

robercie masz trochę racji lecz jest małe ale: która w wymienionych karm niemieckich (i szwedzkich) zaprzecza stwierdzeniu że karmy te są średnie pod względem jakości w stosunku do ceny? ogólnie.
wymienione karmy to: josera, husse, happy dog, mera dog, bozita.

no chyba że są jakieś lepsze karmy niemieckie (i szwedzkie) które dają kłam temu ogólnikowemu stwierdzeniu? tylko proszę nie podawać karm po ponad 200zł za 12kg worek bo w tym segmencie już każda karma daje radę (nawet polska :wink: )
Awatar użytkownika
Robert A.

21 września 2014, 10:06

Mera Dog linia Pure z pewnością jest karmą godną polecenia ,Koebers ,Markus Muhle, też się sprawdzają zarówno wśród psów chorych i zdrowych ,ja osobiście cenię sobie te karmy i nie zamieniłbym tych karm na żadną znaną mi czeską karmę ,to moja osobista refleksja.
Retriver

22 września 2014, 12:41

Karmiliście swoje psiaki karmami tłoczonymi na zimno:
Black Angus Adult lub Lukullus :?: , pierwsza ma nawet fajną zawartość białka pochodzenia zwierzęcego ta druga trochę mniej.
ceny za kg w zasadzie dość przystępne.
Martines999

22 września 2014, 14:18

Witam
Ja miałem worek Blacka i karma niczego sobie. Psy jadły z zapałem a na wyjściu nie było niespodzianek. Gdyby nie cena to szłoby jak nic ale niestety przy dwóch byczkach worek starca mi na niecałe dwa tygodnie:(
Lukullusa mieliśmy próbki i dawałem jako smaczki. Trudno coś więcej mi powiedzieć
Retriver

22 września 2014, 17:07

Czym karmisz teraz :?: dla mnie ważna informacja, że na wyjściu równie dobrze jak na wejściu istotna informacja. Nie wiem po ile kupowałeś teraz to 12 zł za kg Blacka A w 15 kg opakowaniu to zdecydowanie do przyjęcia w oparciu o dość bogaty skład Lukullus to kwota 10,60 za kg w 15 kg worku więc tez nie za dużo.
galaxylife954

22 września 2014, 17:15

Ja karmię BRIT-em, ma 40-45% mięsa i duży wybór dla różnych psó w zależności od wielkości,wieku,rasy i kondycji
Martines999

23 września 2014, 12:20

Retriver pisze:Czym karmisz teraz :?: dla mnie ważna informacja, że na wyjściu równie dobrze jak na wejściu istotna informacja. Nie wiem po ile kupowałeś teraz to 12 zł za kg Blacka A w 15 kg opakowaniu to zdecydowanie do przyjęcia w oparciu o dość bogaty skład Lukullus to kwota 10,60 za kg w 15 kg worku więc tez nie za dużo.
No wiesz ale ja bym musiał kupowac minimum 2 worki m-cznie a to trochę za duży wydatek. Aktualnie kończymy Festivala a teraz zamówiłem MM. W promocji wychodzi 7,64 za kg. Ale ja i tam poza tym daję swoim szyje, korpusy i inne mięsne frykasy.
Retriver

23 września 2014, 12:47

Nie znam tych karm, poczytam, jak dodajesz mięsne kawałki to faktycznie psy maja dobrze, tylko zachowaj odstęp czasowy pomiędzy karmieniami z różnych grup lepiej się trawi, to psiaki masz raczej duże. :?:
Awatar użytkownika
Robert A.

23 września 2014, 16:08

Retriver-my wszyscy tutaj mamy duże psiaki :wink:
Martines999

23 września 2014, 17:07

Retriver pisze:Nie znam tych karm, poczytam, jak dodajesz mięsne kawałki to faktycznie psy maja dobrze, tylko zachowaj odstęp czasowy pomiędzy karmieniami z różnych grup lepiej się trawi, to psiaki masz raczej duże. :?:
Ach Retriver żebyś wiedział/ła ile ja juz o tym żywieniu się na czytełem, nasłuchałem...Na szkoleniach i wystawach tez głównie o tym: kta, jak, czym, kiedy, ile razy itp. :) Na tym forum juz jestem kilka ładnych lat. U moich psów łączenie suchej i naturalnej nie szkodzi ale unikam tego i albo dobra sucha z dodatkiem np. korpus albo szyja albo już same surowe z dodatkami. Moje psy nie gardzą też domowym tym co zostało ze stołu (oczywiście bez przyprawionych, pikantnych itp.).
Z suchych to u nas od początku jest Markus Muhle (jeszcze z niemiec sprowadzane i kupowane na aledrogo). Był też platinum natural, wolfsblut, orijen, koebers, forza10, josers...I tak sobie myślę, że wszystko to jeden chu...ligan :roll:
Retriver

23 września 2014, 17:38

Robercie A., czytałam o Twoich "maleństwach" :) i zazdroszczę osiągniętego przez nie wieku. Nie mam szczęścia jeżeli chodzi o psy trafiają mi się chorowite psiaczki którym trzeba ciągle pomagać.

Martines999, ja mam podobnie, czytam, pytam, zasięgam informacji u właścicieli psów i im więcej wiem tym trudniejszy wybór. Jeszcze jeżeli psiak trawi wszystko ładnie to z górki zakładasz ile masz kasy w danym momencie i kupujesz, pies szczęśliwy. Problemy się piętrzą jeżeli wybrana kolejna karma powoduje sensacje, mi się wydawało, że już wychodzę z psem na prostą i wybór jest doskonały i jak zawsze pies pokazuje mi gdzie ma wybrana karmę a konkretnie stan tego co wychodzi z tyłu. Pies w poprzedni poniedziałek był przebadany pod kątem funkcjonowania trzustki, wątroby i jest ok. Natomiast wyszła przewlekła postać babesziozy :shock: której nikt nie podejrzewał. Karmy które wymieniłeś to konkretne karmy na których pies ma prawo czuć się doskonale. U mnie z wyboru gotowane mięcho z dodatkami, zabawa na całego, ciągle na etapie poszukiwania karmy dobrej dla organizmu mojego psa. Przepraszam za post trochę nie w temacie.
JoaGall24

24 września 2014, 08:15

Jestem tu już od jakiegoś czasu ale dopiero teraz znalazłam czas na zgłębianie i dyskusję na forum. Cieszę się że do Was dołączyłam i mogłam dowiedzieć się wiele na temat żywności. dziękuję.
Gość

24 września 2014, 12:12

Martines999 pisze:
Retriver pisze:Czym karmisz teraz :?: dla mnie ważna informacja, że na wyjściu równie dobrze jak na wejściu istotna informacja. Nie wiem po ile kupowałeś teraz to 12 zł za kg Blacka A w 15 kg opakowaniu to zdecydowanie do przyjęcia w oparciu o dość bogaty skład Lukullus to kwota 10,60 za kg w 15 kg worku więc tez nie za dużo.
No wiesz ale ja bym musiał kupowac minimum 2 worki m-cznie a to trochę za duży wydatek. Aktualnie kończymy Festivala a teraz zamówiłem MM. W promocji wychodzi 7,64 za kg. Ale ja i tam poza tym daję swoim szyje, korpusy i inne mięsne frykasy.
Tak krytykujesz te ziemniaki jako wypełniacz,a sam karmisz suchymi bobkami , które zawierają ryż i kukurydzę.Oj robisz z psa śmietnik :mrgreen:
ODPOWIEDZ
  • Informacje