Sprawdzone suche karmy dobrej jakości-poczytaj zanim odp
-
Wcale bym się nie zdziwiła gdyby okazało się, że ZP w tym przypadku podbiło ilość białka do poziomu niezbędnego do funkcjonowania psa... podczas gdy w poprzednim schemacie karmienia smieciowego paszami przemysłowymi pies miał stale braki.Olka30 pisze:Ziwi peak podawalam w minimalnej ilości z rana. ( max 50 g ), pózniej był gotowany obiad - takie karmienie bardzo sie sprawdzalo, nie było drapania. Ale nigdy nie podawalam ziwi jako głównego posiłku ze względu wlasnie na białko oraz cenę .
Bozita Robur była super ale tylko dla jednego psa - jednak naczytalam sie ze mączka z lososia to nie jest dobry skład . Oczywiście młodszy po bozicie sie drapał.
Dla starszej suni postaram się o dobrą karmę z rybą, a z młodszym alergikiem będę szukała metodą prób i błędów . Jednak chciałabym zastąpić Royala Sensitivity na coś lepszego pod względem składu .
Niestety - jest to bardzo częsty przypadek...
Na worku producent podaje ilość białka - X %. zapomina tylko dodac że 90% z wartości X to produkt roślinny - całkowicie nieistotny dla psa. Pies potrzebuje białka zwierzecego, tłuszczu zwierzecego... a nie wiórków ubogich pod katem wartości biologicznej.
cały chemiczny syf uzyty do konserwacji odpadów kat 3 które utylizuje koncern karmowy (a raczej jego spólka córka), a nastepnie znajdujący sie w karmie i NIE wymieniony w składzie (bo producent musi podac tylko to co sam dodał, i to nie wszedzie) też pewnie ma swoje znaczenie...
Gayka niestety masz całkowita rację- ja już przyzwyczaiłam się do podkulonego ogona;-) - bo nie dość, że nas weterynaryjna RC Hypo służy, ale jest wogóle jedzona chociaż nie wiem co w niej jest smacznego;-) Moje testy i próby poszukiwania lepszej karmy dla alergiczki kończą się albo drapaniem , albo wkur... dla mojego przegłodzonego psa, który omija miskę szerokim łukiem, za to szczęściem wszystkożernego podwórkowego psa mojej znajomej uraczonego kolejnym workiem mojej super karmy;-) Przynajmniej taki z tego pożytek.Gayka pisze:Ja osobiście jestem też przeciwnikiem Royala , ale wiem z doświadczenia, że wielu takich przeciwników wraca z podkulonym ogonem do tego co służyło. To tak na marginesie . Co do alergika to chyba kluczowe jest ustalenie co powoduje alergię . Pronature H kiedyś moja psica nie chciała nawet powąchać , więc doświadczenia nie mam . Ja mam psa wybrednego, z problematyczną skórą , przełysieniami pojawiającymi się okresowo i zanikającymi równie tajemniczo jak się pojawiły , refluksem i wrażliwym pzrewodem pokarmowym. Już nawet nie chcę sobie przypominać ile akrm próbowaliśmy , ale były to marki topowe ( acana, wolfsblut, biomil , applaws) oraz te "badziewne " ( proplan, royal canin , josera festiwal ) . Obecnie objawy złego trawienia nasiliły się tak, że skończyło się wizytą u lekarza i nakazem zmiany karmy na mniej białkową, mniej tłustą i z prostym składem.. Więc testujemy Nutram sensitive jagnięcina z ryżem i liczę, że będzie ok. Kiedyś Nutram się nam sprawdzał . Niemniej jednak muszę szczerze napisac, że na Royal Canin VCN nigdy pies nie miał najmniejszych problemów . I bądź tu człowieku mądry ...kiedy rozum swoje a pies swoje
ja ostatnio natknąłem się z ogłoszenia na analizę jednej z karm:
29,0% białko, 20% tłuszcz, 2,0% włókno, 3,9% popiół, 6,8% wilgotność, 0,6% wapń, 0,4% fosfor
jest to karma dla szczeniaka o smaku wołowiny.
Przeglądałem ten temat, ale podobnej analizy nie znalazłem. Co Wy myślicie na ten temat? Zawartość mięsa w tej karmie to chyba było około 64% mięsa, czy to wystarcza dla psa?
pozdro
29,0% białko, 20% tłuszcz, 2,0% włókno, 3,9% popiół, 6,8% wilgotność, 0,6% wapń, 0,4% fosfor
Przeglądałem ten temat, ale podobnej analizy nie znalazłem. Co Wy myślicie na ten temat? Zawartość mięsa w tej karmie to chyba było około 64% mięsa, czy to wystarcza dla psa?
pozdro
- MaximusKennel
Analiza nic nie mówi. To białko równie dobrze może byś roślinne (bezużyteczne dla drapieżnika), tłuszcz też roślinny (czyli też prawie bezwartościowy). Jak zobaczę pełną listę składników, podaną w takiej kolejności, w jakiej jest na opakowaniu, to będzie można coś bardziej konkretnego powiedzieć.gość00 pisze:ja ostatnio natknąłem się z ogłoszenia na analizę jednej z karm:
pozdro
MaximusKennel możesz mi doradzić jaka karma bedzie odpowiednia dla niedużego pieska (8kg) preferującego maly granulat ( nie znosi duzych kuleczek)
Agis piszą że trudno zbilansować domowe, choćby stosunek fosforu i wapnia,a co z resztą witamin?
Jak to co mało masz warzyw , owoców na rynku , na drzewach , krzakach, we własnej ziemi (jeśli ją posiadasz) ,możliwości pełny wachlarz .Mało jest skorupek od jaj ?, w kazdym domu ich pełno , wysuszyć , zmielić i sypnąć dodemo jk pisze:Agis piszą że trudno zbilansować domowe, choćby stosunek fosforu i wapnia,a co z resztą witamin?
żarełka , a jeśli lenistwo ogarnia ( mnie czasami dopada ) alternatywą może być prosty preparat mineralno-witaminowy ,a
wszelkie zioła tez wskazane i pomocne dla psiego organizmu .
Isabello jakbyś miała do wyboru sucha czy gotowane,co podałabyś psu? Barfa się boję,naczytałam się o biegunkach,zaczopowaniach kośćmi...
Agis,
jak zbilansować na dobę dawkę fosforu i wapnia .Pies waży przykładowo 8 kg, rasa z predyspozycją do chorób nerek.To mnie przeraża i wyłącznie to. Reszta witamin w suplementacji. Przedawkowanie fosforu niesie poważne konsekwencje,wapnia podobnie.
jak zbilansować na dobę dawkę fosforu i wapnia .Pies waży przykładowo 8 kg, rasa z predyspozycją do chorób nerek.To mnie przeraża i wyłącznie to. Reszta witamin w suplementacji. Przedawkowanie fosforu niesie poważne konsekwencje,wapnia podobnie.
refdko , co prawda zwracasz się do Isabelle30 ale pozwól że napiszę to co ja uważam . Pewnie mój post będzie za chwile usunięty przez moderatora ( bo temat nie na temat hmmm ) ale mam nadzieję ,że nie tylko Ty zdążysz go przeczytać .
Zdecydowanie , ale to zdecydowanie jedzenie domowe , gotowane - NIE KARMA SUCHA , dlaczego ? bo karmienie psów
tylko sucha, przemysłową karmą skraca im życie o 1/4 ......warto się nad tym zastanowić .
Zdecydowanie , ale to zdecydowanie jedzenie domowe , gotowane - NIE KARMA SUCHA , dlaczego ? bo karmienie psów
tylko sucha, przemysłową karmą skraca im życie o 1/4 ......warto się nad tym zastanowić .
Przepraszam Gościu , napisze jutro , a pisaniny byloby trochę ,dzisiaj już na prawdę nie mam czasu .Gość pisze:Agis,
Szkoda ,że się nie logujesz
-
- Informacje
-