Sucha karma czy gotować
Na pytanie sucha karma czy gotować zawsze odpowiem ----gotować. Czy my sie żywimy sucharami??? jak długo nasze żołądki by to wytrzymaly?Sami to sobie dogadzamy a psu do miski to suchy tylko damy.... zawsze podając coś psu pomyslmy o tym jak my byśmy sie czuli jedząc tak. Karmy suche sa dobre bo nie zajmuja nam czasu podanie szybkie i nie ma brudnych garów ,lecz pies nie jest sztuczny tak jak i my, wiec jak mozemy- to gotujmy
Od kiedy weszły pierwsze suche karmy,nasuwa się pytanie czy gotowac,czy same suche?Jak zawsze prawda leży po środku.Jedno i drugie żywienie ma plusy i minusy.Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi,tyle samo można narobić psu szkody żywiąc gotowanym,co nieodpowiednim jakościowo pokarmem suchym.
Na chwilę obecną ,na każdy artykuł o karmach suchych i ich wadach,powstaje następny o diecie gotowanej i jej wadach ,gotując też nie mamy pewności skąd pochodzi mięso i czy aby nie mialo w sobie jakiegoś pasożyta?O karmach suchych tez można napisać kilka niedobrych słów .
Błędne jest cofanie się w myśleniu -bo kiedyś pies jadł samo gotowane,a ludzie kiedyś nie mieli prądu i żyli przy świecach ,ale czy kiedyś znaczy lepiej?
Bardzo często pada stwierdzenie,ze sami sobie gotujemy,a psu dajemy suche.Podam jeden jedyny przykład :Ludzie jedzą czekoladę,a na psa czekolada działa jak narkotyk ,W większych ilościach potrafi psa zabić!
Można tu wymieniać zalety ,wady, karm suchych,i odwrotnie jedzenia gotowanego,a i tak każdy powinien sam wybrac sposób karmienia swoich pupili.
Nasuwa mi się jedna myśl ,żeby suchą karmę gotować,wtedy i zwolennicy i przeciwnicy będą zadowoleni i nie będzie sporów,tylko co na to nasze psy i koty
[/i]
Na chwilę obecną ,na każdy artykuł o karmach suchych i ich wadach,powstaje następny o diecie gotowanej i jej wadach ,gotując też nie mamy pewności skąd pochodzi mięso i czy aby nie mialo w sobie jakiegoś pasożyta?O karmach suchych tez można napisać kilka niedobrych słów .
Błędne jest cofanie się w myśleniu -bo kiedyś pies jadł samo gotowane,a ludzie kiedyś nie mieli prądu i żyli przy świecach ,ale czy kiedyś znaczy lepiej?
Bardzo często pada stwierdzenie,ze sami sobie gotujemy,a psu dajemy suche.Podam jeden jedyny przykład :Ludzie jedzą czekoladę,a na psa czekolada działa jak narkotyk ,W większych ilościach potrafi psa zabić!
Można tu wymieniać zalety ,wady, karm suchych,i odwrotnie jedzenia gotowanego,a i tak każdy powinien sam wybrac sposób karmienia swoich pupili.
Nasuwa mi się jedna myśl ,żeby suchą karmę gotować,wtedy i zwolennicy i przeciwnicy będą zadowoleni i nie będzie sporów,tylko co na to nasze psy i koty
[/i]
Mysle ze wy wszyscy zapominacie ze posiadacie najzwyklejszego w swiecie psa, ktory kiedys byl dzikim stworzeniem i jadl czsasami niezbyt dobre jedzienie i zyl sobie dobrze. Na prawde uwazam ze nie ma sie co cackac i kombinowac, ja swojego psa karmie sucha z marketo jak wy to nazywacie i wszyscy mowia mi jak moj pies ma ladna siersc i ladnie wyglada. Dodam ze czasami, ale b. rzadko cos jej dajemy ludzkiego. Szczerze nie wyobrazam sobie zeby wydawac kwoty 200-300 zl na wyzywienie psa. Po pierwsze nie mam tyle kasy,a po drugie wiem ze ludzie w innych kontynentach nie maja nawet tych ,,swinstw ,, jak wy to mowicie a moj pies ma to jesc... cos chyba nie tak
dokładnie poczekamy zobaczymy ... ty tez jesz najgorsze produkty z marketu??
ja wole gotować - wiem co daje (- w dużej części, bo sami do końca też nie wiemy co jemy - nie wpadajmy w paranoję ...)
mam też pewność co do spożytych dawek witamin ...
ale cóż nie zawsze człowiek ma czas i ochotę na gotowanie
ja wole gotować - wiem co daje (- w dużej części, bo sami do końca też nie wiemy co jemy - nie wpadajmy w paranoję ...)
mam też pewność co do spożytych dawek witamin ...
ale cóż nie zawsze człowiek ma czas i ochotę na gotowanie
CHAPPI-odpady poubojowe,4 % mączek kostnych,witaminy i minerały syntetyczne,produkty uboczne zbóż,sztuczne konserwanty dopuszczone przez UE,ale zabronione do spożywania przez dzieci i kobiety w ciąży!Barwniki,dodatki zapachowe,ulepszacze,--podać inne składy marketowe,czy wystarczy?
Już lepiej poszukaj w innych marketach np w Niemieckim L...u i Bie.....e pokazały się karmy klasy premium,z normalnym składem,a już napewno nie takie nafaszerowane chemią.A cena jest podobna do Chappi i Pedigrie,
Już lepiej poszukaj w innych marketach np w Niemieckim L...u i Bie.....e pokazały się karmy klasy premium,z normalnym składem,a już napewno nie takie nafaszerowane chemią.A cena jest podobna do Chappi i Pedigrie,
Jesli chodzi o scislosc to moj pies ma ok 10-12 lat ( jest ze schroniska), nie jestesmy do konca pewni, wet tak samo.
Dokladnie tak jak napisała PATRILLA,też mam psa ze schroniska,a właściwie jeszcze gorzej bo z lasu ,mieszaniec był przywiązany do drzewa,kablem za szyję,zarobaczony,zapchlony,glodny z zapaleniem płuc.Było to 12 lat temu.Pies teraz ma okolo 15 lat,i dostaje lepsze jedzenie i witaminy od moich pozostałych z hodowli,Tosy,i Fili.Jak widac nie ma znaczenia czy rasowy czy mieszaniec.
Zmien mu karmę jak najszybciej,napisz ile jesteś w stanie miesięcznie na psa przeznaczyc,i się nie wstydż,kazdy cos tam tańszego poszuka w internecie,i się doradzi,ale daj mu spokój z tymi chemicznymi karmami.
Zmien mu karmę jak najszybciej,napisz ile jesteś w stanie miesięcznie na psa przeznaczyc,i się nie wstydż,kazdy cos tam tańszego poszuka w internecie,i się doradzi,ale daj mu spokój z tymi chemicznymi karmami.
Ja daje suchą karmę i gotowane jedzenie. Często słyszę że ktoś nie ma czasu aby stać przy garach i gotować psu. Dla mnie to nie aż taki problem a wiem co daje i zawsze jest radość gdy psiaki pałaszują .
-
- Informacje
-