Witam,
Bardzo często spotykam się z dyskusjami na temat stosowania suchej karmy. Moja Fibi to 6 tygodniowy mieszaniec owczarka niemieckiego i mastifa. Mieszanka wybuchowa Mam ją od 4 dni i w tym czasie dostawała suchą karmę pedigree junior. Wczoraj byłyśmy na szczepieniu i okazało się, że Fibi w ciągu tych trzech dni przybrała na wadze kilogram. Nie wiem czy dobrze robię podając jej suchą karmę na przemian z puszkami, czy lepiej dla psiaka byłoby gdybym gotowała ryż, kaszę czy makaron z mięskiem i warzywami.
Fibi i ja prosimy o radę
Sucha karma czy gotować
Tu na forum w większości i to znacznej,karmimy psy karmami suchymi.
To co dajesz psu to kaloryczna bomba i w dodatku totalne dziadostwo!!!!!!!
Na temat karmienia karmami marketowymi chyba już wszystko zostało wczesniej napisane.Lepiej gotowac niż karmić psa karmami typu Pedigrie,Chapi,mięciutki Frolic to istne trucizny rozwalajace psa od wewnątrz i na zewnatrz.Nie wiem ile jestes w stanie przeznaczyć na karmę dla psa(koszt miesięczny),ale jak najprędzej odstaw to świnstwo Pedigrie!!!!!!
[/url]
To co dajesz psu to kaloryczna bomba i w dodatku totalne dziadostwo!!!!!!!
Na temat karmienia karmami marketowymi chyba już wszystko zostało wczesniej napisane.Lepiej gotowac niż karmić psa karmami typu Pedigrie,Chapi,mięciutki Frolic to istne trucizny rozwalajace psa od wewnątrz i na zewnatrz.Nie wiem ile jestes w stanie przeznaczyć na karmę dla psa(koszt miesięczny),ale jak najprędzej odstaw to świnstwo Pedigrie!!!!!!
[/url]
-
- Kontakt:
Dzięki za informacje.
A co sądzicie o purinie?
Myślę, że miesięcznie jestem w stanie wydać ok 200 - 250 zł, biorąc pod uwagę, że Fibi będzie dużym psem i będzie potrzebowała większych ilości karmy. Czy przyzwyczajanie jej do gotowanego jedzenia jest dobrym krokiem? Czy podawanie ryb, nabiału, kości cielęcych z dużą chrząstką psu w jej wieku nie jest za szybkie? Na forum owczarek.pl wyczytałam, że można podawać także gotowany makaron lub ziemniaki, ale wcześniej mając kundelka wszyscy mi to odradzali tłumacząc, że psi żołądek tego nie toleruje.
A co sądzicie o purinie?
Myślę, że miesięcznie jestem w stanie wydać ok 200 - 250 zł, biorąc pod uwagę, że Fibi będzie dużym psem i będzie potrzebowała większych ilości karmy. Czy przyzwyczajanie jej do gotowanego jedzenia jest dobrym krokiem? Czy podawanie ryb, nabiału, kości cielęcych z dużą chrząstką psu w jej wieku nie jest za szybkie? Na forum owczarek.pl wyczytałam, że można podawać także gotowany makaron lub ziemniaki, ale wcześniej mając kundelka wszyscy mi to odradzali tłumacząc, że psi żołądek tego nie toleruje.
-
- Kontakt:
I mam jeszcze jedno pytanie. Czy miska z jedzeniem powinna być w zasięgu psa tak żeby jadł wtedy kiedy jest głodny czy ustalić konkretne godziny posiłku, a w wypadku gdyby nie miała ochoty miskę zabierać? Fibi ma 6 tygodni i jak nie śpi to je.
A na forum owczarek.pl. nie napisali nic na temat pizzy i schabowego z kapustą,że można dać szczeniaczkowi!Ty powinnas 2 razy się zastanowić zanim cokolwiek dasz 6 tygodniowemu maleństwu!!!Zawsze karmilem od malucha ,moje pieski suchą karma.Przy tak młodym psie ,jedzenie powinnaś podzielić na 5 porcji i systematycznie z wiekiem ograniczać do docelowo 2 porcji dziennie.Nigdy nie zostawiałem psom miski,zawsze uczyłem żeby miały swoje pory karmienia od małego.W tak młodym wieku moje moloski karmilem karmą BEST CHOICE PUPPY ALL Breed ,jest to karma startowa dla szczeniąt wszystkich ras,jej zaletą jest to ,że można ją podawać już od 3 tygodnia życia do 4 miesiąca,zawsze się sprawdziła przy 4 pieskach.
- maxymi
- Kontakt:
Purina Pro Plan to tak, ale Purina Dog Chow to NIE Jeżeli stać Cię na karmy o których wspomniał Owczarz, to jak najbardziej, a ja był dodał do tej grupy jeszcze Acanę Oczywiście przy tak młodym psie mówimy o karmach Junior
-
- Kontakt:
Nie chodzi mi o pasienie szczeniaka ziemniakami czy jak to ironicznie napisałeś schabowym z kapustą. Przy pierwszym psie - kundelku - odradzali podawanie pewnych produktów, o których czytałam, że jednak można. Napisałeś Robercie, że metoda karmienia sprawdziła się przy czterech pieskach. Ja mam jednego małego i zależy mi na tym, żeby poznać opinie osób, które wychowały szczeniaka na pięknego, dużego psa, który nie ma problemów żołądkowych z powodu złego żywienia. Jeśli Twoje komentarze mają być ironiczne to dziękuję i nie musisz zadawać sobie trudu żeby na nie odpisywać.
Naprawdę zacznij od tego Best Choica a następnie,możesz docelowo wybrać coś innego lub zostać przy tej Marce.Będziesz miała trochę czasu na spokojne sprawdzenie rynku karm.Podałaś ,że twój pies jest mixem dużych ras,ja też mam psy dużych ras,więc bez obaw możesz wystartowac z psiakiem na tej karmie,awyjdzie mu to na zdrowie.
-
- Kontakt:
Dzięki i nie chciałam być dla Ciebie niemiła
-
- Kontakt:
I jeszcze jedno.
Nie wiem w jakiej karmie zagustuje moja panienka więc czy oprócz karmy Best Choice Puppy All Breed mogę zaryzykować i kupić Purina dog chow Junior Lamb&Rice i Arian Puppy Large Breed? Z tego co mi wiadomo są to dobre firmy, a Fibi sama wybierze co jej bardziej smakuje
Nie wiem w jakiej karmie zagustuje moja panienka więc czy oprócz karmy Best Choice Puppy All Breed mogę zaryzykować i kupić Purina dog chow Junior Lamb&Rice i Arian Puppy Large Breed? Z tego co mi wiadomo są to dobre firmy, a Fibi sama wybierze co jej bardziej smakuje
Tak posluchaj Roberta, ma wiele racji. Ze szczeniakiem trzeba szczegolnie uwazac. Jesli decydujesz sie zywic go na suchej karmie to zrezygnuj z jakiegos gotowania makaronu bo i po co...
Ziemniaki sa bezwartosciowe dla psa. Tak jak napisal Robert w tym wieku pare posiłkow dziennie i bezwzględnie nie tak ze stoi cały dzien w misce tylko w miare regularne pory podawania a jak nie zje to zabierasz i nastepny posilek.
Co do kosci cielecych...mozesz spokojnie zaczac od szczeniaka go przyzwyczajac i dac mu taka do obgryzania (to dobre na ząbki), a i tak jako szczeniak nie zje Ci jej w całości. Tylko obserwuj czy po pierwszej kosci nie bedzie mial biegunek, jesli tak to musisz odstawic ta przyjemnosc dla psa. Musisz sama troszke bazowac na obserwacjach swojego psa,aby go lepiej poznac jego nature i co dla niego dobre a co nie.
Piszesz ze mozesz przeznaczyc koło 200 zł na zywienie miesieczne. W tej cenie kupisz juz dobra karme dla szczeniat.
Co osoba to inna karme doradza.
Ja szczerze mowiac odradzam Ci Royala, Brita, Dog Chow...te dwie ostatnie karmy za słabe dla szczeniaka.
Jesli juz mialbym Ci polecic (oprocz firmy ktora ja karmie, nie bede jej polecal gdyz znowu glosy sie odezwa ze promuje tylko jedna karme, jak chcesz to najwyzej na priv), ale z bardzo dobrych karm dla szczeniaka masz tutaj:
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=8900
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1186
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ucts_id=56
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=6584
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1845
Ja polecam Ci na poczatek jesli chcesz sprobowac małe paczki karm. Sprobuj np. Nutra Gold, lub Nutro Choice, lub Bento Kronen
Naprawde wybor jest bardzo duzy i zobaczysz ktora karma bedzie smakowala szczeniaczkowi i bedzie się czuł dobrze po niej bez sensacji żołądkowych, bez drapania itp.
Ziemniaki sa bezwartosciowe dla psa. Tak jak napisal Robert w tym wieku pare posiłkow dziennie i bezwzględnie nie tak ze stoi cały dzien w misce tylko w miare regularne pory podawania a jak nie zje to zabierasz i nastepny posilek.
Co do kosci cielecych...mozesz spokojnie zaczac od szczeniaka go przyzwyczajac i dac mu taka do obgryzania (to dobre na ząbki), a i tak jako szczeniak nie zje Ci jej w całości. Tylko obserwuj czy po pierwszej kosci nie bedzie mial biegunek, jesli tak to musisz odstawic ta przyjemnosc dla psa. Musisz sama troszke bazowac na obserwacjach swojego psa,aby go lepiej poznac jego nature i co dla niego dobre a co nie.
Piszesz ze mozesz przeznaczyc koło 200 zł na zywienie miesieczne. W tej cenie kupisz juz dobra karme dla szczeniat.
Co osoba to inna karme doradza.
Ja szczerze mowiac odradzam Ci Royala, Brita, Dog Chow...te dwie ostatnie karmy za słabe dla szczeniaka.
Jesli juz mialbym Ci polecic (oprocz firmy ktora ja karmie, nie bede jej polecal gdyz znowu glosy sie odezwa ze promuje tylko jedna karme, jak chcesz to najwyzej na priv), ale z bardzo dobrych karm dla szczeniaka masz tutaj:
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=8900
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1186
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ucts_id=56
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=6584
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1845
Ja polecam Ci na poczatek jesli chcesz sprobowac małe paczki karm. Sprobuj np. Nutra Gold, lub Nutro Choice, lub Bento Kronen
Naprawde wybor jest bardzo duzy i zobaczysz ktora karma bedzie smakowala szczeniaczkowi i bedzie się czuł dobrze po niej bez sensacji żołądkowych, bez drapania itp.
-
- Kontakt:
Dzięki śliczne.
Sprobuj najpierw z jedna karma małym workiem a nie kupuj dwoch trzech naraz bo to mija sie z celem.
Jeśli chodzi o Purine Dog Chow to naprawde odradzam Ci, nie ładuj pieniedzy w takie dziadostwo. Arion ok jak najbardziej, ale jesli pisalas ze mozesz wiecej wydać na karmę to radzę kupić coś jeszcze lepszego:) bedzie to procentować na zdrowiu psiaka w przyszlosci. zdecyduj się na Best Choice lub którąś z tych karm które Ci wcześniej polecałem, naprawdę jest duży wybór...jeśli nie chcesz ładować blisko 200 zł za worek 15 kg możesz wybrać coś tańszego a dobrego np. Proformance dla szczeniaków.
Jeśli chodzi o Purine Dog Chow to naprawde odradzam Ci, nie ładuj pieniedzy w takie dziadostwo. Arion ok jak najbardziej, ale jesli pisalas ze mozesz wiecej wydać na karmę to radzę kupić coś jeszcze lepszego:) bedzie to procentować na zdrowiu psiaka w przyszlosci. zdecyduj się na Best Choice lub którąś z tych karm które Ci wcześniej polecałem, naprawdę jest duży wybór...jeśli nie chcesz ładować blisko 200 zł za worek 15 kg możesz wybrać coś tańszego a dobrego np. Proformance dla szczeniaków.
-
- Informacje
-