sucha karma

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

MAC

26 czerwca 2007, 12:53

prosze o pomoc moja suczka golden retriver ma 8 miesięcy -daje jej wyłącznie suchą karmę brit -ale niestety cały czas ma czyszczące kupy -może ktoś mi doradzi jakieś inne firmy
Awatar użytkownika
patrilla

26 czerwca 2007, 14:30

u góry masz wielki wątek niestety poświeć sie i czytaj każdy pies jest inny i trzeba probować ... z tego wątku sporo sie dowiesz ...
OWCZARZ

26 czerwca 2007, 15:05

MAC: koniecznie zmień karmę! U mojego psa karmiąc Britem było podobnie, zresztą wiele osób się skarży że psiaki po Bricie mają rozwolnienie.
Nie jest to jakaś super karma, niektórym psom służy, ale wiele jest takich których jej poprostu nie toleruje.

Radzę zmienić na lepszą, jeśli nie z górnej półki cenowej to choć trochę lepszą jak Bosch, Bewi Dog:)
Gość

12 lipca 2007, 07:59

tRZEBA BYłO NAPISAć,żE bEWI dOG NIE MA OCHRONY STAWóW!Ale na pewno jest wyżej sklasyfikowana niż Brit dodajmy że Brit jest to karma Czeska a Bewi i Bosch -Niemcy!
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

13 lipca 2007, 02:14

A ja Ci zaproponuję ACANĘ lub BELCANDO. Nie jest to wygórowana cena, a jakość lepsza o niebo :D
OWCZARZ

15 lipca 2007, 21:19

Popieram. Sprobuj Acany lub Proformance dla dużych ras. Ludzie raczej nie skarżą sie na te karmy. Z Brita bym raczej zrezygnował. Koniecznie dobierz karmę z ochroną na stawy.

Możesz również spróbować Nutry. Znalezienie tej właściwej to ogrom pracy- życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
patrilla

16 lipca 2007, 09:30

ja powiem tak dawka glukozaminy w tych karmach jest niska zdecydowałabym sie jednak na suplementacje osobno dobrym preparatem z glukozaminą i innymi składnikami :D
OWCZARZ

16 lipca 2007, 09:54

Niska ale lepsza niz nic. A nie kazdego stac zeby jeszcze wylozyc koło 80 zł na preparat.
Są karmy w których dawka jest relatywnie wysoka, Royal dla Owczarków, Chicken Soup, wystarczy poszukac:)
Awatar użytkownika
patrilla

16 lipca 2007, 12:41

e tam zaraz 80 :twisted: http://www.krakvet.pl/product_info.php?products_id=8329 - rewelacyjny preparat o chyba najlepszym składzie na rynku a w tej cenie to już wogóle i do tego nie śmierdzi neutralny w karmie i dawka też nie za duża :D
ja nie karmie pełna dawką karmy dziennie i tylko przy dodatkowej suplementacji ma pewność ze pies dostaje odpowiednia dawkę preparatu ...
Awatar użytkownika
Robert A.

16 lipca 2007, 14:07

Witam.Dołożę dwa słowa od siebie.Owczarz ma rację lepsza niska dawka niż wcale,tym bardziej,że nie wszystkie psy dużych ras mają problemy ,ze stawami.Pamiętać trzeba,że np w karmach Mera Dog jest na stawy sproszkowane muszle małż,i to dopiero jest pułapka bo nie wiem ile by tego dali do karmy to przyswajalnośc muszli małż jest bliska zeru.Tak ,że ważne są składniki a dopiero ilość. :) Natomiast dobrze,że dałaś ludziom link dotyczący ARTHROFLOSU FORTE,gdyż nie wszyscy wiedzą,że za te pieniądze jest o.k.Ja stosuję Arthroflex i mogę powiedziec,że przy Arionie daję psom połowę zalecanej dawki i od1 roku wszystko jest super,dodam,że mam psy dużych ras.Pozdrawiam :D
OWCZARZ

16 lipca 2007, 14:37

Tak tylko pytanie jest takie: czy przy karmie która ma w sobie dużą ilość witamin, Np. Wit. A 16-22 tys. jednostek/kg, dodatkowa dawka witaminy np. A która jest w Dolfosie w 5tys. jednostek/kg nie zaszkodzi psu?

Wybor jest albo karma z mniejszą ilością witamin plus preparat suplenetujący lub porządna karma bez preparatu.

Nie wyobrazam sobie dać karmę o dużej zawartości witamin plus jeszcze ten preparat. Przedobrzyc ten mozna.
Awatar użytkownika
Robert A.

16 lipca 2007, 15:03

Dokładnie tak.To nie jest takie proste.Dlatego może lepiej polecić Arthroflos zwykły nie Forte,jest tańszy i uboższy w składzie,oczywiście poruszamy temat zastąpienia Arthrloflexu czymś tańszym i dobrym.
Awatar użytkownika
patrilla

16 lipca 2007, 20:40

Wybor jest albo karma z mniejszą ilością witamin plus preparat suplenetujący lub porządna karma bez preparatu.
zgadzam się przedobrzyć też można ... ja bym dala bez preparatu naturę czyli kurze łapki, żelatynę :)
co do problemów ze stawami przy terierach typu bull niemal wszyscy obecnie suplementują psy w ramach profilaktyki ...
jak wiemy przyswajalność glukozaminy też jest różna i jeśli w preparacie jest wi C to jest ona zwiększona, a dodam jeszcze, że niektórzy weci w skuteczność glukozaminy wątpią :lol:
OWCZARZ

16 lipca 2007, 21:36

Ja tez powiedziawszy szczerze to watpie w skutecznosc glukozaminy i wydaje mi sie to troche naciagany ten wpływ zbawienny na stawy. Zapewne za parę lat teoria zostanie zmieniona i wymysla pewnie jeszcze cos innego aby lepiej sprzedawac karmy.

Znam psy ktore cale zycie brały dodatkowo preparaty ochronne na stawy a i tak miały w wieku starczym problemy. Jak maja byc problemy to i pewnie beda i nic przed tym nie uchroni a z drugiej strony psy nawet karmiac karma bez glukozaminy dozywaja niektore wielu lat bez zadnych klopotow.
Awatar użytkownika
Robert A.

17 lipca 2007, 08:02

Na smutnym przykładzie mojej Fili mogę stwierdzić z całą pewnością ,że Arthroflex działa.Około 8 lat temu kupiliśmy Filę Brasileiro od hodowcy.w temacie karm psich nie wiedziałem zupełnie nic!Hodowca podobno gotował swoim psom.W prywatnym sklepie z karmami,pani zaproponowała nam Nutrę Nuggets Puppy(nie produkowali jeszcze wtedy Puppy Large Breed).Po miesiącu karmienia pojechaliśmy do weta-sam hodował File!Pierwsze pytanie od kogo kupiona i za ile.Stan zdrowia naszej małej raczej go nie interesował.Na pytanie czy coś dodawać do karmy odpowiedział a skąd ,po co!!!!!!!!Suczka bardzo szybko rosła,za szybko ,i w wieku 6 miesięcy zaczęła kuleć na 2 łapki.Po badaniach i prześwietleniach okazało się,że jej stawy są w fatalnym stanie!!!Natychmiastowa zmiana karmy na Hilsa z ochroną stawów,i olbrzymie dawki Arthroflexu pozwoliły psu wracać do zdrowia.Na Arthroflex byliśmy skazani już cały czas.Zmian w stawach nie dało się cofnąć,ale dzięki zmianie karmy i Arthroflexowi pies może normalnie funkcjonować.Wracając do weta to specjalnie likwidował konkurencje na wystawy!!!Znam takie same 4 przypadki jak mój.Zawiesił praktyki wterynaryjne,ale hodowle ma do dziś![/url]
ODPOWIEDZ
  • Informacje