suszone białko

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

golden13

12 października 2014, 12:12

Witam,
Czy może mi ktoś wyjaśnić co oznacza "suszone białko drobiowe/wołowe/wieprzowe" w składzie karm? Np w Royal Canin figurujące na pierwszych pozycjach zamiast mięsa lub produktów pochodzenia zwierzęcego.
Przykład składu: ryż, suszone białko wołowe i wieprzowe*, suszone białko drobiowe, tłuszcze zwierzęce, mąka kukurydziana... itd
Awatar użytkownika
MaximusKennel

14 października 2014, 00:14

To znaczy, że jest to białko wyizolowane z tkanek zwierzęcych.
babaaga

14 października 2014, 08:42

To znaczy że jest to wyizolowane oraz nieco przetworzone dla nieco lepszej strawności białko z takich odpadów jak np : kopyta, rogi, pierze. Ludzie, nie dajcie sie nabierać że producent suchej karmy podający taki składnik ma "na mysli" odpady mięsa lub chociażby podroby. Ani, że ma na celu dobro waszego psa.
Sadząc z podanego składu chodzi o Royal Canin? czyli najdroższy na świecie worek kukurydzy i róznych odpadów...
Ich rzecznik w wywiadzie sam sie chwalił że dodaja do karmy białko z piór zamiast mięsa, by mogły jej uzywac psy alergiczne na białko zwierzęce (!!!)
Chcesz by pies był zdrowy? Karm go mięsem z malymi dodatkami - skorupki z jaj (źródło wapnia) jajko, ziola, siemię lniane, pokrzywa, ewentualnie warzywa jesli lubi. Jezeli nie masz czasu na naturalne suplementy dodawaj jakiś dobry preparat np Canvit zielony (ma duzo wapnia) - ale na litość boska karm go mięsem, nie zbożem! :evil:
888

14 października 2014, 21:04

skorupki z jaj (źródło wapnia) ????
Pies potrzebuje fosforan wapnia,a nie skorupy z jaj.
isabelle30

14 października 2014, 21:21

fosforan wapnia to kości.
Gdy pies z jkiegoś powodu jeść kości nie moze - njlepszym wyjsciem jest węglan wapnia czyli skorupki jaj...
Dla czlowiek tez jest to swietne źródlo wapnia.
Co cię tak dziwi?
Gość

15 października 2014, 08:42

888 pisze:skorupki z jaj (źródło wapnia) ????
Pies potrzebuje fosforan wapnia,a nie skorupy z jaj.
Oczywiście i potrzebuje jeszcze konserwanty, przeciwutleniacze i syntetyczne witaminy - dla zdrowia i witalności...

Kurde, masz klapki na oczach?
golden13

15 października 2014, 18:53

Dzięki za wyjaśnienie. Nigdzie nie napisałam, że chce karmić Royalem, także spokojnie ;-) Przeglądałam z ciekawości Royalowy skład i nie znalazłam ani mączek, ani mięsa, ani produktów pochodzenia zwierzęcego tylko właśnie suszone białko, stąd moje pytanie.
ODPOWIEDZ
  • Informacje