Witam,
posiadam 17-miesięcznego amstaffa, piesek jest baaardzo ruchliwy - dużo biega, jest pełen energii. Poza niewielkimi mięśniami nie ma na nim grama tłuszczu. Szukam karmy, która wspomoże rozrost/rozwój jego mięśni - chcę, aby troche "przybrał". Która karma będzie dla niego najlepsza? Bardzo proszę o pomoc
Szczuplutki amstaff - która karma na rozwój mięśni?
Jeśli piesek genetycznie nie jest uwarunkowany do mocnej masy mięśniowej to zbyt dużo nie zdziałasz. Ale zawsze możesz troszke pomoc: karma wysokobiałkowa i ćwiczenia siłowe - np ciąganie opon w odpowiednich do tego szelkach, lub karma wysokoenergetyczna + np co drugi dzień mięso z warzywami, i również ćwiczenia siłowe.
Dziwi mnie jego budowa, ponieważ jest po naprawdę dobrze zbudowanych rodzicach. Jeśli chodzi o ćwiczenia siłowe to praktycznie jest ich sporo: w domu przeciąganie, szarpanie itp, natomiast na spacerach, które każdorazowo trwają między 30min a godziną - a są one długie i częste, ponieważ bardzo często się załatwia - przez cały czas ciągnie mnie na smyczy (sąsiedzi się smieją, że fruwam w powietrzu, że robię jeden krok na 4 metry), mnóstwo biega i mnóstwo je - nie rozumiem więc dlaczego jest takim szczuplaczkiem. Próbowałam różnych karm, ponieważ cały czas szukamy tej "optymalnej". Nie je praktycznie nic poza suchą karmą, ponieważ po nirmalnym jedzeniu ma przykre problemu żołądkowe (obojętnie co by to nie było) zawsze kończy się to rzadką kupą i ogromną ilością bąków. Po suchej karmie nic takiego nie ma miejsca. Weterynarz mówi, że to dobrze, że nie jest obrośnięty tłuszczem, ale doprawdy jest za szczupły jak na amstafka :/ Która z karm jest najlepsza dla takich ruchliwych psiaków? Przeglądałam karmy wielu firm, te typu activ, ale wszystkie mają zarózno dobre jak i złe opinie. Nie potrafię sie zdecydować... Wiadmo, że od karmy jego masa mięśnowa nagle nie wzrośnie, że chodzi głównie o ruch i ćwiczenia, ale chciałabym kupić taką, która mu pomoże nabrać troche ciałka cena nie gra roli (nie będę na nim oszczędzać), ale jeśli mialabym kupić jakąś drogą karmę chciałabym mieć pewność, ze jest ona warta swojej ceny
wgraj na jakiś serwer np. http://imageshack.us/ i wstaw link