Szukam porady, najlepiej fachowca, w kwestii wyboru karmy.
Moja sunia jest PONem, ma 15 lat, jest po operacji usunięcia guza śledziony wraz z narządem.
Ma dużą nadwagę, problemy ze stawami i mocno przekroczoną normę mocznika w badaniu krwi.
Przez dłuższy czas karmiłam ją Puriną OM, ale chciałabym coś zmienić w żywieniu, zwłaszcza zależy mi na:
ochronie nerek i wątroby,
odchudzeniu psa i
dbałości o stawy.
Czy ktoś z Was mógłby mi polecić jakąś suchą karmę, chętnie w dużym opakowaniu (kilkanaście kilogramów)?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Szukam dobrej karmy
Chciałabym jeszcze dodać, że sunia ma wrażliwy przewód pokarmowy oraz że na niektóre karmy reaguje alergicznie.
Kiedyś, kiedy była znaaaacznie młodsza, bardzo się gryzła i drapała po pedigree palach i temu podobnych produktach dostępnych w marketach. Na Purinę i ciasteczka Eukanuby reaguje dobrze.
Witam posiadaczkę PON-a ja również mam psa tej rasy. Pony ogólnie powinny jeść karmy o niższej zawartości białka ( max 26 % ) lepiej nawet mniej bo mają skłonności do tycia. Jeśli Twoja sunia ma takie problemy ze zdrowiem to powinna jeść karmy lekko strawne zawierające ryż i jagnięcinę, lub rybę, albo zamiast ryżu ziemniaki z rybą czy jagnięciną. Na rynku jest sporo takich karm. Ja swojego karmię karmą Brit Care ( worek 12 kg ) i jeden posiłek ma gotowany ryż z jarzynami + ryba albo kurczak.
Witam:)
Właśnie się zdecydowałam na Eukanubę Restricted Calorie, mam nadzieję, że nie pożałuję tego wyboru.
Z odchudzaniem walczę i stale tę walkę przegrywam... Kiedy po operacji zaczęła brać chemię i przeczytałam o ryzyku wyniszczenia nowotworowego, przestałam ją odchudzać. I tak po dwóch latach ciężkiej walki mam bilans +4. Ech, życie...
Pozdrawiam serdecznie
PS. Moja sunia chyba nie jest stuprocentowo rasowa, ale ja i tak mówię, że jest PONem:)
Właśnie się zdecydowałam na Eukanubę Restricted Calorie, mam nadzieję, że nie pożałuję tego wyboru.
Z odchudzaniem walczę i stale tę walkę przegrywam... Kiedy po operacji zaczęła brać chemię i przeczytałam o ryzyku wyniszczenia nowotworowego, przestałam ją odchudzać. I tak po dwóch latach ciężkiej walki mam bilans +4. Ech, życie...
Pozdrawiam serdecznie
PS. Moja sunia chyba nie jest stuprocentowo rasowa, ale ja i tak mówię, że jest PONem:)
Przeoczyłam jeszcze sprawę stawów, czyli koniecznie trzeba sunie odchudzić, ale dobrze byłoby podawać jej tabletki na stawy np. Arthro Ha są podobno bardzo skuteczne. A czy sunia ma problemy z poruszaniem się, czy chętnie chodzi na spacery ?
Bardzo długo podawałam jej Arthro Power, dostała też kiedyś serię 4 zastrzyków Cartrophen. Od miesięcy też regularnie podaję jej Movalis (subst. czynna to meloxicam, przeciwzapalny). Dodatkowo teraz od miesiąca gotuję jej galaretkę z kurczaka albo giczki. Nie narzeka:)
Ciężko jej wstawać, łapki rozjeżdżają się często na podłodze. Ze schodzeniem ze schodów (4. piętro) problemów nie ma i chętnie biegnie, ale już na dworze nie chce jej się za bardzo chodzić, biegać tym bardziej. No i wracamy na to 4. piętro dość długo, ale chyba po tej galaretce jest lepiej.
Ciężko jej wstawać, łapki rozjeżdżają się często na podłodze. Ze schodzeniem ze schodów (4. piętro) problemów nie ma i chętnie biegnie, ale już na dworze nie chce jej się za bardzo chodzić, biegać tym bardziej. No i wracamy na to 4. piętro dość długo, ale chyba po tej galaretce jest lepiej.
Myślę że to też jest spowodowane wiekiem, !5 lat to naprawdę ładny wiek dla psa i widać że dbacie o sunię w przeciwnym razie już by jej nie było. Bardzo cenie takich ludzi którzy dbają i kochaja swoje pieski ja też tak do tego podchodzę i staram się aby mój każdy pies miał szczęśliwe życie i odpowiedni komfort. Napewno sunia jeszcze pożyje przy prawidłowym żywieniu i odchudzeniu to się uda, tego Wam życzę.
Witam mam pytanie czy karma dog chow Puppy large Breed jest dobrą karmą dla szczeniaczka huskiego który ma 5 miesięcy ?
jak odchudzałam przed operacją moją poprzednią bokserkę to weterynarz polecił nam karmę, która wyglądała jak płatki ryżowe i ją się zalewało ciepłą wodą przed podaniem - bardzo szybko zrzuciła wagę, chociaż była przykrość, że dostaje mniej i takie lekkie
o ile dobrze pamiętam to nazwa była na b, ale więcej nie wiem - i miała opakowanie z czarnym tłem
o ile dobrze pamiętam to nazwa była na b, ale więcej nie wiem - i miała opakowanie z czarnym tłem
Witam:)
warto jest dobierać karmę do wieku psa, dla szczeniaków najlepsza karma jest inna, a dla dorosłych psiaków inna, najplepiej doradzić się u weterynarza bądź doświadczonego hodowcy:))
---------------------------------------------------------
Tylko u mnie najlepsza karma dla psów i kotów
warto jest dobierać karmę do wieku psa, dla szczeniaków najlepsza karma jest inna, a dla dorosłych psiaków inna, najplepiej doradzić się u weterynarza bądź doświadczonego hodowcy:))
---------------------------------------------------------
Tylko u mnie najlepsza karma dla psów i kotów
-
- Informacje
-