Witajcie
Szukając inf o sierści piesków, natknęłam się na taką, która mówi, iż tran podawany pieskom ma mnóstwo pozytywów. Moje pytanie brzmi czy mogę podawać tran mojej suni- a jeśli tak to w jakich dawkach i kiedy najlepiej. Pytam bo nie chcę przedobrzyć lub odpukać zaszkodzić jej
Dla przybliżenia opiszę trochę jak to z nią jest.
Kundelek. 12lat.15kg wagi. Ewidentnie któreś z rodziców było rasy pudel(dokładnie nie wiem bo przygarnęłam ją-podrzucona pod moje drzwi). Długie uszy. Sierść a`la "mokra włoszka" 5cm długości ani proste ani zupełnie skręcone..falowane-I to jest problem. Sierść pozbawiona jest blasku+zbijanie się w kłaczki. Wydaje mi się że ostatnio to się nasiliło. Czeszę ją grzebieniem i szczotką dla piesków co najmniej raz w tygodniu, ale pomimo tego tuż przy skórze włosy zbijają jej się w kłaczki.
Dodam że Mała ostatnio brała Flawitol. Przez 8lat nie wiedziałam kto to weterynarz poza odrobaczaniem i szczepieniami, a ciągu 4 ost lat podupadła kompletnie na zdrowiu. Miała wycinane guzki przy sutkach, ledwo ledwo uratowała się z ropomacicza, nabawiła się kamieni struwitowych, a ost udało nam się szczęśliwie wyjść z babeszjozy(pomimo kropelek i obroży nie wiadomo kiedy i gdzie dopadł ją ten zombi ) a w między czasie częste zapalenia ucha, pomimo pielęgnacji, czyszczenia i wyciągania pęsetą włosków wg zaleceń wet.
Karmię ją tak:
Przez 1.5 roku była tylko na karmie suchej Royal Canin Urinary S/O LP18. Ost badania wyszły jej juz ok więc wet powiedział że może podjadać też inne jedzonko, ale na tej karmie juz do końca życia zostaje. Rano gotuje jej mięsko z kurczaka+marchewka,pietruszka,seler,buraczki-zalezy jakie warzywa mam w lodówce
+ryż. Uwielbia to. Później sypię jej do miski pół dziennej porcji karmy suchej i już. (Ona w ciągu dnia podgryza ta karmę jeśli ma ochotę - tak więc nie na raz )
Wracam do mojego głównego pytania czy przy takim typie pieska mogę jej tran podawać?
Dziękuje z góry za odpowiedź i Pozdrawiam
Tran
-
1. twoj pies jest na diecie weterynaryjnej, wyniki sa lepsze wiec lekarz pozwolil podjadac inne jedzonko - a to nie znaczy ze glownym jedzeniem ma byc to inne jedzonko a karma weterynaryjna jako dodatek a to tak wlasnie u was wyglada. to karma powinna byc glownym pozywieniem a cos na zab od czasu do czasu
2. pies o opisanej przez ciebie siersci wymaga szczotkowania codziennie a nie raz w tygodniu, ponadto to juz nie jest mlodzieniaszek wiec klaczki nie beda juz jak u mlodego psiaka
3. jakich kosmetykow uzywasz przy pielegnacji klaczkow?
4. tran - nie dawalabym tranu, typowego tranu. kup olej z lososia (sklepy www) - dawkowanie lyzeczka od herbaty (taka wieksza, jakies 5-6ml) dziennie, do tego biotyna oraz cynk (biotyna najlepiej preparat dla psow, cynk moze byc dla ludzi, biotyna wg dawkowania na opakowaniu, cynk 1 tabletka dziennie)
2. pies o opisanej przez ciebie siersci wymaga szczotkowania codziennie a nie raz w tygodniu, ponadto to juz nie jest mlodzieniaszek wiec klaczki nie beda juz jak u mlodego psiaka
3. jakich kosmetykow uzywasz przy pielegnacji klaczkow?
4. tran - nie dawalabym tranu, typowego tranu. kup olej z lososia (sklepy www) - dawkowanie lyzeczka od herbaty (taka wieksza, jakies 5-6ml) dziennie, do tego biotyna oraz cynk (biotyna najlepiej preparat dla psow, cynk moze byc dla ludzi, biotyna wg dawkowania na opakowaniu, cynk 1 tabletka dziennie)
1. Wiem że jest na diecie weterynaryjnej. Jest pół na pół tak jak napisałam(ustalone i zaaprobowane przez wet. po ostatnich wynikach ) Gotowane jedzenie nie jest głównym pożywieniem. Ona nie jest na zupełnym odstawianiu od karmy specjalistycznej. Bywają dni że nie mam czasu lub najnormalniej w świecie nie chce mi się rano gotować wtedy ma pełna dawkę karmy suchej na dzień i nie piszczy z tego powodu. Ona bardzo lubi suche Ja jej urozmaicam po prostu poranne posiłki. Porcja druga zawsze obejmuje karmę weterynaryjną.
2. Ja napisałam :"Czeszę ją grzebieniem i szczotką dla piesków co najmniej raz w tygodniu, ale pomimo tego tuż przy skórze włosy zbijają jej się w kłaczki. ", a nie że tylko raz w tygodniu Staram się na bieżąco wyczesywać ją. Ale to nie jest łatwe przy innych codziennych obowiązkach
3. Absolutnie żadnych poza antyalergicznymi szamponami do kąpieli. Ma tendencję do chorób skórnych od specyfików nawet najdelikatniejszych.
4. Nie pytam o inne witaminki/wspomagacze lecz tylko o TRAN
Napisałaś że nie dawałabyś tranu- czy możesz powiedzieć dlaczego nie? myslisz że zaszkodziłabym jej tym?Pozdrawiam
2. Ja napisałam :"Czeszę ją grzebieniem i szczotką dla piesków co najmniej raz w tygodniu, ale pomimo tego tuż przy skórze włosy zbijają jej się w kłaczki. ", a nie że tylko raz w tygodniu Staram się na bieżąco wyczesywać ją. Ale to nie jest łatwe przy innych codziennych obowiązkach
3. Absolutnie żadnych poza antyalergicznymi szamponami do kąpieli. Ma tendencję do chorób skórnych od specyfików nawet najdelikatniejszych.
4. Nie pytam o inne witaminki/wspomagacze lecz tylko o TRAN
Napisałaś że nie dawałabyś tranu- czy możesz powiedzieć dlaczego nie? myslisz że zaszkodziłabym jej tym?Pozdrawiam
-
Poniewaz tran jest odpowiedni dla ludzi, psy potrzebuja innych proporcji kwasow mega 3 i 6 a olej z lososia spelnia te wymagania. Biotyna jest owszem witamina ale wlasnie odpowiedzialna za zdrowa skore i piekna siersc . Cynk to niezbedny mikroelement takze odpowiedzialny za skore i siersc a takze zdrowe i piekne paznokcie.
Acha, wyglad siersci poprawiaja takze algi morskie, stan skory takze. Piszesz ze twoj pies ma bardzo wrazliwa skore wiec caly ten zestaw bardzo mu sie przyda
Acha, wyglad siersci poprawiaja takze algi morskie, stan skory takze. Piszesz ze twoj pies ma bardzo wrazliwa skore wiec caly ten zestaw bardzo mu sie przyda
Dzięki W przyszłym tyg idę ze staruszką na okresowe badania moczu, krwi i po krople na zombi to dopytam jeszcze profilaktycznie jej weta o te multi wspomagacze
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Fionafiona, a czy ta karma weterynaryjna nie ma jakiejś alternatywy innej firmy?
Bo mojemu (a z forum wiem, że nie tylko mojemu) po RC uszy zaczynają się paprać w ekspresowym tempie. Zaczyna się od nadmiernego wydzielania woskowiny a potem to już taniec.
Ah, sorry, sorry - temat został założony w maju
Bo mojemu (a z forum wiem, że nie tylko mojemu) po RC uszy zaczynają się paprać w ekspresowym tempie. Zaczyna się od nadmiernego wydzielania woskowiny a potem to już taniec.
Ah, sorry, sorry - temat został założony w maju
-
- Informacje
-