Ze względu na liczny piasek w pęcherzu weterynarz zalecił dla mojego beagla karmę typu urinary. Wybrałam polecany tu ogólnie Trovet (alternatywą był Royal i Hills) ale po otrzymaniu karmy skład trochę mnie przestraszył. Wygląda to tak : zboża (kukurydza, pszenica), mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (wieprzowina, kurczak), oleje i tłuszcze (smalec), ekstrakt z białka roślinnego (gluten), minerały, drożdże, produkty pochodzenia roślinnego (inulina).
Zastanawiam się czy mój wybór jest słuszny, czy lepiej przeprosić się z tak już nielubianym Royalem? Może jest karma nieweterynaryjna tzn. nie typowo lecznicza, która również minimalizuje tworzenie się piasku?
Trovet Urinary Struvite czy to dobry wybór?
-
a jaki to rodzaj piasku (skład chemiczny)?
Piasek został wypatrzony podczas badania USG i nie został zbadany w żaden sposób. A jak się przeprowadza badanie piasku i czy ma znaczenie jego rodzaj na wybór karmy? Mocz był badany, ale w wynikach nic nie wyszło jeśli chodzi o piasek, tylko świadczą o stanie zapalnym pęcherza.
-
piasek i kamienie są wynikiem nieprawidłowego metabolizmu jakiegoś składnika. może to być np. wapń albo kwas moczowy. w zależności od tego, z czego jest piasek ten składnik modyfikujemy dietą. mam wrażenie, że wszelkie karmy nie dają nic poza działaniem moczopędnym (pies więcej pije, wiec mocz ze składnikiem piasku nie ma czasu się skrystalizować).
No właśnie, ale ten efekt mogę osiągnąć podając psu jakąkolwiek suchą karmę, zawsze wtedy więcej pije. Mogłabym wtedy wybrać karmę, która bardziej mi odpowiada składem czy jakością. Karmiony jest na co dzień naturalnie, stąd i łaknienie małe.
Podpytam weta na następnej wizycie o zdiagnozowanie rodzaju piasku, na razie zalecił oprócz karmy urinary podawanie psu przegotowanej wody ( czego wcześniej niestety nie robiłam )
Podpytam weta na następnej wizycie o zdiagnozowanie rodzaju piasku, na razie zalecił oprócz karmy urinary podawanie psu przegotowanej wody ( czego wcześniej niestety nie robiłam )
Ryż (100g), mięso 500g (indyk, kurczak, wołowina), waga podana przed ugotowaniem i jest to porcja na dwa dni. Do tego warzywa i suplementacja z forum czyli Beaphar top 10, algi morskie i olej z łososia. Kiedyś jeden posiłek w ciągu dnia stanowiła sucha karma ( orijen, pózniej totw), ale pies zaczął kaprysić i ostatecznie zamieniłam to na twaróg chudy, jajka i jogurt ( naprzemiennie). Sucha tylko w formie smaczków ( początkowo Markus Muhle, teraz Lupo Natural).
-
- Informacje
-