Mam pytanie o zwichniętą trzecią powiekę u psa, czy jeśli oko dosyć często ulega infekcjom to należy ją zoperować, czy pies może z tym normalnie funkcjonować bez wpływu na ogólne zdrowie oka? Na czym w ogóle polegałby taki zabieg i czy musi go wykonać tylko chirurg okulista, czy chirurg bez takiej specjalizacji też?
Mam jeszcze pytanie odnośnie niedużych tłuszczaków umiejscowionych po boku i na klatce piersiowej u psa. Czy należy je tylko obserwować przez dotyk (ewentualnie jakieś specjalne badania), czy też powinno się je usuwać nawet wówczas, gdy nie ma zauważalnego wzrostu? Takie radykalne opinie również słyszałam.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Trzecia powieka i tłuszczaki u psa
trzeba przede wszystkim ustalić co jest powodem tych regularnych infekcji oka. Jeśli jest to patogenna flora to na pewno żaden zabieg nie przyniesie większej poprawy. Jeśli coś operować to dla jakiegoś okreslego celu. A zabieg dla zabiegu?? Zoperować to maoże każdy, chirurg, który wie co ma zrobić. Co do tłusczaków. Ja stosuje taką praktyke, że jeżeli na 100% podejrzewam tłuszczaka i nie jest on powdem szpetoty zwierzeka, a nie wykazuje też intesywnego wzrostu zostawiam go w spokoju. Ale jeżeli u jakiegoś zwierzęcia wyrywam nawet zęba a wystepują u niego wieksze tłuszczaki to nakłaniam aby przy okazji narkozy je usunąć
-
- Informacje
-