Uczulenie
Witam. Chciałam się zapytać co mam zrobić z psem który ma uczulenie na kurz . Miała robione testy i wyszło uczulenie na kurz i na pyłki traw. Bardzo mi żal mojej psinki bo ciągle się drapie. Nie chcę żeby się tak męczyła, dlatego chciałam się zapytać czy są jakiieś leki na to paskudztwo? Co trzeba robić żeby ją tak wszystko nie swędziało? Pozdrawiam
na rynku jest cała gama środków przeciw alergicznych , lekarz powinien ułożyc takową kuracje. Z domowych sposobów : bardzo dokładnie sprzątac mieszkanie, często je odkurzac i dokładnie wietrzyc, czasami skuteczne jest odkurzanie samego psa. Trzeba dążyc aby w domu było jak najmniej rzeczy zatrzymujących kurz: dywany, kapy, firany, story, obicia tapicerskie a dążyc do jak największej liczby gładkich powierzchni, które łatwo można zetrzec na mokro ściągając kurz, nie przetrzymywac w domu żadnych suszków, jeśli masz w domu kwiaty często je przecierac na mokro lub zwilżac je prysznicem.[/code]
Słyszałam że przy leczeniu alergii skórnych przydatny jest olej z wiesiołka ze względu na dużą zawartość NNKT. Czy to prawda i jeśli tak to jakie dawki należy podawać psu o wadze ok 25kg.
w weterynarii są stosowane gotowe praeparaty z NKT są to omegan i trawitan i na pewno jeszcze kilka innych. Co do koncenrtacji tych NKT najwięcej zawiera ich ogórecznik (zgodnie z twierdzeniem jednego z profesorów warszawskich)
-
- Informacje
-