Wadęcia? Pytanie szczególnie do Pana Jarka.

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Talia
Kontakt:

12 sierpnia 2007, 20:26

Nie wiem czy ten temat powinnam dać tu czy raczej w dziale ,,Choroby i leczenie", ale na ten dział częściej zaglądam :wink:
Mój pies ma częste biegunki(zazwyczaj raz w miesiącu), najczęściej leczymy je domowymi sposobami, ale jak w piątek nie przeszło po pierwszym dniu poszliśmy do naszego weterynarze, stwierdził on lekkie zapalenie jelita cienkiego, oraz silne wzdęcie. Powiedział, że jest odpowiednio karmiona, ale moglibyśmy odstawić oliwę z oliwek, żeby nie obciążać wątroby. Już kiedyś Tinesia miała wzdęcia, ale to było już kupe czasu temu(jak miała pół roku, teraz ma prawie 2 lata). Słyszałam, że można zapobiec wzdęcią stosując miski na podwyższeniu. Jednak zdania w tej sprawie były podzielone. A jak uważa Pan Panie Jarku? Tinesia jest psem wielkości standardowej suczki boksera, tyko drobniejszej budowy ok 24kg.(Jakie miski by Pan polecał, na wysokim czy niskim podwyższeniu?)
Mój weterynarz powiedział, że może mieć coś z wątrobą, więc niedługo idzie na pobranie krwi :(
Pies nie miał zmienianej karmy przez jakieś 2,5 miesiąca. Oprócz tego połowę jej pokarmu stanowi ryż z marchewką i mięsem+Can Vit+oliwa(której już teraz nie będę stosować). Na razie stosuję Bewi Doga, ale teraz zamówiłam jej Eukanube, którą jadła przez jakiś czas przed Bewi. Teraz chcę już zostać przy jednej karmie, a Eukanuba najbardziej jej podchodzi.
Panie Jarku, a czy podawać tu jakieś witaminki i może coś na stawy(co by Pan polecał?), wiem że do Eukanuby się nie podaję, ale je ona 50% dawki, reszta ryż itp.
Proszę o wyczerpującą odpowiedz(Pewnie będę musiała poczekać do jutra). Z góry dziękuje i pozdrawiam.
P.S: pies na razie jest na diecie. Ryż, marchewka i kurczaczek co parę godzin w małych porcjach.
Talia
Kontakt:

13 sierpnia 2007, 18:10

Panie Jarku czy mógłby mi pan udzielić odpowiedzi? Proszę :D
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 sierpnia 2007, 23:07

pilnie wykonać proszę podstawowe profile narządowe, wątrobowy i trzustkowy + morfologia. To początek góry lodowej. Potem dalsze kroki i pytania. Proiszę nie zaczynać od końca czyli misek.
ODPOWIEDZ
  • Informacje