wieprzowina w diecie psa

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Retriver

01 lipca 2014, 08:30

isabelle30 pisze:poszukiwania trwające 30 sekund...
http:XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

coś Ty chyba za mocno stękasz z tym miesem...
Izabell30, najtańsze mięcho u nich to antrykot 17 zł, gorszego typu okrawki nie mają, nawet kości w sprzedaży brak :shock:
Retriver

01 lipca 2014, 08:33

isabelle30 pisze:obecny pies - we wrześniu stuknie 6 lat - wieprzowina oczywiście nie jest podstawa - jest w jadłospisie raz w tygodniu
poprzedni pies bardzo dawno temu - 18 lat i wieprz był podstawą
czytałam o wściekliźnie rzekomej bardziej obszernie i sama nie wiem :?:, żaden z lekarzy weterynarii nie chce zająć stanowiska a szkoda, przecież tu nie chodzi tylko o żywienie psa ale jeszcze o jego zdrowie. W zasadzie trafić na taką sztukę zarażoną to tak jak wygrać w LOTTO , prawie niemożliwe. :!:
Gość

01 lipca 2014, 09:26

Moje jedzą wieprzowinę, ale gotowaną i nie co dzień, więc to pewnie Cię nie interesuje.

A dlaczego olej rybi jest lepiej przyswajalny dla psa? Pytam, bo kupiłam specjalnie dla nich, super śmierdzący i Bobo go nie toleruje zupełnie. Mogę całą butlę sobie wypić albo oddać do schroniska.
Olej kokosowy z kolei jest podobno świetny, moje jadły go kilka razy i nic im nie było, a smakowało, że ho ho :)

kasik.u
Snedronningen

01 lipca 2014, 09:48

Usuwam wpis merytoryczny.
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2014, 12:39 przez Snedronningen, łącznie zmieniany 1 raz.
Retriver

01 lipca 2014, 17:28

Gość pisze:Moje jedzą wieprzowinę, ale gotowaną i nie co dzień, więc to pewnie Cię nie interesuje.

A dlaczego olej rybi jest lepiej przyswajalny dla psa? Pytam, bo kupiłam specjalnie dla nich, super śmierdzący i Bobo go nie toleruje zupełnie. Mogę całą butlę sobie wypić albo oddać do schroniska.
Olej kokosowy z kolei jest podobno świetny, moje jadły go kilka razy i nic im nie było, a smakowało, że ho ho :)

kasik.u
W tej chwili kończę buteleczkę Omeganu połączenie tranu i oleju sojowego w przypadku psów z dysplazją samo dobro oraz kupiłam olej z łososia jeszcze fajniejszy produkt. Omegan ma ładny zapach i pies nie marudzi, ten drugi jeszcze nie wiem. Tłuszcze zwierzęce są bardziej wskazane niż roślinne, większa wchanialność.
Awatar użytkownika
Robert A.

01 lipca 2014, 18:04

Dlaczego Olej Sojowy w czym mają pomóc jego składniki?
Gość

01 lipca 2014, 18:08

Snedronningen pisze:kasik.u, od początku do końca przeczytaj o oleju kokosowym tu: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.ph ... sc&start=0
Przeczytałam. I dalej nie umiem zdecydować czy podawać czy nie. A chciałam, bo Bobo nie lubi rybnych.
Snedronningen

01 lipca 2014, 18:22

Prześpij się z tym co przeczytałaś. Przeczytaj potem jeszcze raz i znów się z tym prześpij.
Retriver

01 lipca 2014, 20:36

Robert A. pisze:Dlaczego Olej Sojowy w czym mają pomóc jego składniki?
Olej sojowy czysty przypadek, Omeganu nie kupowałam osobiście, osoba poproszona o zakupienie oleju rybiego kupiła właśnie ten preparat jest to połączenie tranu i właśnie tego oleju, myślę, że nie zaszkodzi, to dobre źródło witaminy E, super na problemy skórne egzemy, błędu w podawaniu nie ma. Następny który kupiłam dziś kupiłam Salmon Oil więc czuję się zrehabilitowana.
Retriver

01 lipca 2014, 20:43

Proszę bardzo jest i o układzie kostnym i o okrywie włosowej i o skórze.
http://www.krakvet.pl/omegan-preparat-p ... p-407.html
Gość

01 lipca 2014, 22:10

Retriver pisze:
Podaję psu Omegan w okresie linienia , ma potem piękną gęstą i lśniącą sierść , a do tego bardzo mu smakuje.
Awatar użytkownika
Robert A.

01 lipca 2014, 22:34

Retriver pisała o stawach dlatego napisałem jaki jest związek oleju sojowego ze stawami?
Retriver

02 lipca 2014, 06:59

Gość pisze:
Retriver pisze:
Podaję psu Omegan w okresie linienia , ma potem piękną gęstą i lśniącą sierść , a do tego bardzo mu smakuje.
Przy moim Goldenie również w tym okresie preparat jest wskazany, dużo kudłów łatwiejsza wymiana, mniej sprzątania w domu. :roll:
Retriver

02 lipca 2014, 07:02

Robert A. pisze:Retriver pisała o stawach dlatego napisałem jaki jest związek oleju sojowego ze stawami?
Jak sądzę prawidłowy rozwój układu kostnego ma związek ze stawami, psi organizm niejako stanowi jeden mniej lub bardziej zgrany zespół.
Robercie A. - jakie jest Twoje zdanie, na główny temat czyli Wieprzowina w diecie psa, ciekawość mnie zżera :?:
Awatar użytkownika
Robert A.

02 lipca 2014, 11:17

Unikam wieprzowiny dla psów podobnie jak kurczaki przemysłowe mieso świń to jedno wielkie dziadostwo naszpikowane antybiotykami i hormonami wzrostu.
Tutaj tylko jeden malutki fragmencik z netu .
Patrząc z ekonomicznego punktu korzystne jest stosowanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu, takich jak np. flawomycyna czy salinomycyna. Poprawiają one zdecydowanie przyrosty i wykorzystanie paszy. Doświadczenie wykonane przez Kamyczka i Kujawiaka (2000) wykazało, że dodatek antybiotyku paszowego zwiększał opłacalność produkcji tucznika o 25 zł! Warto wiec stosować w żywieniu premiksy z dodatkiem antybiotyków paszowych, gdyż te, które nadal można stosować w żywieniu, są na pewno bezpieczne (np. nie mają okresu karencji, czyli można stosować je do końca tuczu), a korzyści ekonomiczne ich użycia są ogromne!
Inna sprawa ,ze coraz trudniej o zdrowe mięso dla psów.
ODPOWIEDZ
  • Informacje