Zanim weżniesz szczeniaka...

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

boguś

10 sierpnia 2005, 17:02

Pozwoliłem sobie na napisanie nowego tematu,po rozmowach z znajomymi i po przęglądaniu forum.Dużo ludzi decyduje się wziąść psa do domu nie będąc na to zupełnie przygotowanym.Może ten temat i spostrzeżenia innych,pozwolą mu zdecydować.Ja sam długo się wachałem najpierw rasa potem płeć,choroby typowe dla danej rasy(chyba najlepsze pod tym względem są kundelki :wink: ),czym więcej czytałem tym mniej wiedziałem.Niektóre publikacje się wzajemnie wykluczały :shock: Zdecydowałem się na labradora,ale i tak jeszcze dużo pytam się na forum,np w żadnej mądrej ksiażce nie spotkałem odpowiedzi na proste pytanie ile mocy powinien mieć odkurzacz ,żeby porządnie sprzątnął sierść z mojego bordowego dywanu(labrador biszkoptowy) no i wtedy można liczyć na doświdczenie forumowiczów,To tak trochę żartem a teraz poważnie. Przed wzięciem psa odpowiedz sobie uczciwie na podane niżej pytania:
Czy w domu w ciągu dnia jest ktoś,kto nakarmi szczeniaka w ustalonych godzinach?

Czy poza nakarmieniem ktoś będzie się mógł w ciągu dnia nim zajmować?

Czy będziesz miał czas i ochotę,żeby przynajmniej dwa razy dziennie zapewnić spacer i zabawę na świeżym powietrzu?
Czy będziesz w stanie zorganizować fachowe szkolenie w zakresie posłuszeństwa?
Czy stać Cię na zapłacenie za wszystkie szczepienia,okresowe badania weterynaryjne i poniesienie wydatków związanych z chorobą i jej leczeniem?

Czy gotów jesteś ponieść koszty sterylizacji lub kastracji, aby zapobiec niepotrzebnemu rozmnażaniu się psów,których i tak jest za dużo?
Czy bedziesz przesztrzegać wszystkich przepisów porządkowych związanych z posiadaniem psa?
Czy będziesz go kąpał,czesał i odpowiednio pielęgnował?
Czy zajmniesz się psem przez całe jego życie?
Sprowadzeni psa do domu to radosne wydarzenie,ale wiążą się z tym pewne obowiązki.Każdego roku wiele szczeniąt trafia do ludzi,którzy nie mają stosownej wiedzy,jak należy o nie dbać i je wychowywać.Nim zdecydujesz się na posiadanie psa,dobrze się zastanów.Pytajmy się na forum nawet o najbardziej blahe rzeczy,lepiej kilka razy spytać niż potem żałować
Aby nie być posądzony o plagiat to pytania pochodzą z broszurki A CHECKLIST FOR POTENTIAL PET OWNERS opublikowanej przez HUMANE SOCIETY OF THE UNITED STATES
kasia

10 sierpnia 2005, 19:56

Zdecydowałem się na labradora,ale i tak jeszcze dużo pytam się na forum,np w żadnej mądrej ksiażce nie spotkałem odpowiedzi na proste pytanie ile mocy powinien mieć odkurzacz ,żeby porządnie sprzątnął sierść z mojego bordowego dywanu(labrador biszkoptowy) no i wtedy można liczyć na doświdczenie forumowiczów,To tak trochę żartem a teraz poważnie.

Co do sprzatania to my znaleźliśmy rozwiązanie - po prostu po prsotu kupilismy wykładzinę pod kolor psa :wink: /mamy goldenkę/ i problem zniknął - sierści nie widać - co nie znaczy, że jej tam nie ma :roll: . A tak serio co do tych mądrych rad to myślę, że każdy przyszły właściciel psa powinien je sobie bardzo wziąć do serca aby uniknąć ludzkich rozczarowań i psich tragedii... Pozdrawiam.
lonli

11 sierpnia 2005, 21:22

Chciałam coś dodać dla wahających się nad wyborem rasy nt.sierści. Ja mam dwa psy "w typie pudla", tzn. do pudla b.b.podobne, ale na pewno nierasowe :) (bo na rasowego mnie nie stać...) Te psiaki po prostu NIE GUBIĄ SIERŚCI! Czasem znajdę jakiś zbity kłaczek, ale to nie to co walka z sierścią wbitą w dywan (albo kanapę...) Oczywiście coś za coś- raz na 3-4 miesiące psa trzeba pozbawić nadmiaru futra, ja to robię sama, taniej i szybciej :)
A do tych którzy nie mieli nigdy psa, a bardzo chcieliby mieć- pomyślcie czy dacie radę: wstawać w nocy, wstawać o 6ej rano w niedzielę, sprzątać kupki, nie wściekać się gdy nowe krzesło posłużyło za gryzak, bawić się akurat wtedy gdy macie 1000innych spraw na głowie itp. Ale czego się nie robi dla tego spojrzenia i merdania ogonem... :D
ODPOWIEDZ
  • Informacje