Zmiana karmy po diecie eliminacyjnej

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Megda
Kontakt:

29 grudnia 2007, 13:46

Przeprowadziałam dietę eliminacyjną u mojej prawie rocznej suki Cocker Sapniel Angielski. Okazało się, że nie jest to alergia pokarmowa. Ostatnio je karmę Eukanuba Dermatosis, wcześniej jadła Royal Canin Hypoallergenic, a przed dietą eliminacyjną mięso i Royal Canin dla szczeniąt ras średnich. Eukanuba Dermatosis, którą teraz je smakuje jej (ale to łaomczuch, wszystko jej smakuje). Zastanawiam się nad zmianą karmy. Che`na to pies alergik (jak już wspomniałam nie na podłożu pokarmowym), ma suchą skórę, słabą sierść i rany po wygryzaniu. Może więc kierować się tymi kryteriami szukając odpowiedniej karmy, a może powinnam zostać przy Eukanubie Dermatosis? Zetknęłam się z opinią, że karmy Royal, Eukanuby i Hillsa poza weterynaryjnymi nie są wcale najlepsze. Co o tym sądzicie? Proszę o radę w doborze karmy.
Awatar użytkownika
gasparo

29 grudnia 2007, 15:37

A czy na Eukanubie Dermatosis jest lepiej? Tzn, czy poprawiła sie skóra, jakość sierści, czy pies przestał sobie wygryzać "placki"? Jeżeli tak, to nie zmianiałabym karmy, bo po co ryzykować znów pogorszenie. Jeżeli nie ma na tej karmie poprawy, szukałabym dalej, ale tylko wśród karm weterynaryjnych dla psów z problemami skornymi.
goskaaa

29 grudnia 2007, 16:30

Zgadzam się z Gasparo co do tego że jeżeli ją suka dobrze toleruje to zostaw. Ale sama karmię Dermatosis i fakt że skóra ładnie wygląda itd ale z przyswajania nie jestem zadowolona.
Dośc dobrą opinię wśród osób mających psich alergików i atopików słyszałam o Bento Kronen Lamb and Rice- bez glutenowa co jest wyjątkowe wśród karm nie weterynaryjnych. Purina Proplan ta rybna... Acana rybna. A ja bym wogóle na twoim miejscu dodawała troszke olejów, mielonego lnu i napewno stan skóry będzie dobry :)
ODPOWIEDZ
  • Informacje