Żywienie 9 tygodniowego psa

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

filodendron

11 listopada 2012, 10:59

Chodziło mi o to, o czym pisze Dardamell - jeśli karma, to taka, która uwzględnia tempo wzrostu i zapotrzebowanie psów dużych.
SAYR

11 listopada 2012, 11:55

To jestem zaskoczony, by pies nawet mały miał ograniczone chodzenie po schodach. Mam własny dom, więc schody są tylko do wejścia, więc często po tych schodach nie chodzi, ale piesek trzymany jest na zewnątrz, przy drzwiach do kotłowni, oczywiście pod dachem i z trzech stron osłonięty ścianami. Teraz zauważyłem że oddaje mocz tam gdzie leży, bo ma mokre włosy, czy to zły znak, czy strach przed wyjściem na podwórko, bo za ogrodzeniem u sąsiada jest bernardyn, ale jak tylko otworze drzwi i mi wskoczy do środka to zaraz się załatwi wewnątrz. Może co niektórzy mnie zaraz obrzucają krytyką ze trzymam takiego malucha na zewnątrz, ale nie jestem z tych co chętnie trzymają jakiekolwiek zwierze w domu. Przepraszam ze odbiegam od tematu, ale jestem zielony wychowaniu psa, a nie chcę tworzyć nowego tematu.
Gość

11 listopada 2012, 12:04

barbarasz49 pisze:Jeżeli dysponujesz dużą ilością czasu to rzeczywiście baw się w gotowanie,przecieranie,rozdrabianie i dodawanie niezbędnych suplementów to podobno dobry sposób karmienia.
Ależ bzdury wypisujesz :roll: Ja każdego dnia dwa razy dziennie przygotowuję świeże posiłki i zajmuje mi to 15 minut.
megan

11 listopada 2012, 12:04

Ale rozumiem, że to jakaś buda jest przynajmniej i kojec!! Taki maluch!! Którego trzeba nauczyć załatwiania się poza legowiskiem i karmić przynajmniej trzy razy dziennie! I witaminy! Przepraszam za te wykrzykniki, ale przytkało mnie trochę i ciśnienie mi skoczyło. M.
Gość2

11 listopada 2012, 12:07

Kto wie na czym leży ,może już ma pęcherz przeziębiony,jak nie jesteś zwolennikiem trzymania psa w domu to na kit ci ten psiak? kolejny biedny szczeniak :(
barbarasz49

11 listopada 2012, 12:45

Tak Sayr są karmy przystosowane dla danej rasy,na pewno przoduje w tym Royal Canin ale ja osobiście karm od tego producenta nie polecam.Ci producenci których wyże wymieniłam również ma ją karmy z uwzględnieniem tak rasy jak i wieku psa.Owczarek niemiecki to piękny,mądry i szlachetny pies,sama wychowałam 4,tylko od małego bardzo trzeba dbać o prawidłowe odżywianie ponieważ oprócz skłonności do dysplazji mają skłonności do zaburzeń pokarmowych. Dając dobrze zbilansowaną karmę ze wszystkimi niezbędnymi składnikami,można jeszcze dodatkowo podawać witaminy, ale to należy skonsultować z weterynarzem, będziesz właścicielem zdrowego,szczęśliwego psa o pięknej błyszczącej sierści czego Ci z całego serca życzę.
PS
Filodendron serdecznie dziękuję za rzeczową,konkretną odpowiedź Sayrowi,co na tym forum niestety nieczęsto się zdarza w zalewie bzdur w wypisywaniu których niektórzy się specjalizują!
SleepingSun

11 listopada 2012, 12:49

a Ty jesteś w tej grupie na czele!
barbarasz49

11 listopada 2012, 13:12

SleepingSun może chociaż w niedzielę-daruj sobie! To jest portal o psach a nie o mnie, zajmij się udzielaniem rad z własnego doświadczenia z pieskami, a nie ziej jak zwykle zresztą jadem! I coś mi się zdaje że zwróciłam się do filodendrona, a nie do ciebie no ale "uderz w stół,a nożyczki się odezwą".
SleepingSun

11 listopada 2012, 13:24

nie wiem czy zauważyłeś, że zwracając się do do konkretnej osoby, obraziłeś bywalców tego forum rzekomo wypisujących bzdury. puki co, jedyną osobą wypisującą bzdury i wprowadzającą ludzi w błąd jesteś Ty, o czym z resztą wszyscy wiedzą. masz na oczach jakieś klapki, które przysłaniają Ci widok na rzeczywistość. jeżeli uważasz, że Twoja ''wiedza'' zostanie przez kogoś wykorzystana to obawiam się, że jesteś w sporym błędzie. ja jako osoba rozeznana w temacie na tyle, że potrafię wychwycić bzdury i błędy nie pozwolę na to, aby ktoś kto takiej wiedzy nie posiada (co nie jest oczywiście niczym złym) przez przypadek skorzysta z Twoich jakże cennych rad.
barbarasz49

11 listopada 2012, 13:31

Ty nie masz nic do pozwalania,forum jest dla wszystkich to po pierwsze, a póki pisze się przez u zamknięte to po drugie.
Powiedzenie ja jako...... np.lekarz było już wyeksploatowane w kabaretach więc daruj sobie,póki co zetrzyj pianę z buźki,weź sobie coś na uspokojenie i spędź miłą niedzielę z pieskami i Rodzinką. Szkoda czasu na daremne opluwanie mnie,addios!!!
barbarasz49

11 listopada 2012, 13:48

Jeszcze mała rada dla Sayra,jeżeli masz młodego owczarka niemieckiego,a nie masz zbyt dużego doświadczenia z pieskami w ogóle, to poszukaj strony internetowej www.owczarkiniemieckie.pl Tam znajdziesz naprawdę mądre posty właścicieli tych psów i niejedna ich rada będzie Ci pomocna.
Gość

11 listopada 2012, 13:54

Skończcie wreszcie te swoje złośliwości ,bo to wstyd czytać ! Jedna i druga - więcej pokory ! Nie jesteście wszechwiedzące !
isabelle30

11 listopada 2012, 14:09

barbarasz49 pisze:Ty nie masz nic do pozwalania,forum jest dla wszystkich to po pierwsze, a póki pisze się przez u zamknięte to po drugie.
Powiedzenie ja jako...... np.lekarz było już wyeksploatowane w kabaretach więc daruj sobie,póki co zetrzyj pianę z buźki,weź sobie coś na uspokojenie i spędź miłą niedzielę z pieskami i Rodzinką. Szkoda czasu na daremne opluwanie mnie,addios!!!
To jeżeli trzymamy się ortografii - Filodendron piszemy z dużej litery, a osoba w twoim wieku powinna o tym doskonale wiedzieć ...

Co psiaka...to zły moment na branie takiego malucha jeżeli ma on spędzić życie na dworze. To jeszcze psie maleńkie dziecko a idzie zima. Wątpię aby przetrwał jako taki malec mrozy, nawet jak będzie miał dobrze ocieploną budę i kojec. Taki pies potrzebuje odpowiedniego żywienia - i nie zapewni tego na pewno Royal Canin tak bardzo polecana przez naszego forumowego geniusza. Pies potrzebuje karmy bardzo bogatej - wysoko tłuszczowa, wysoko białkowa. Jeżeli upierasz się przy suchej karmie popytaj Roberta A. To jest nasz spec od suchych bobków. Jeżeli będziesz gotować - to porcja ma się skłądać z 3/4 tłustego mięsa i 1/4 warzyw. Nie szczędź psu tłuszczu.
Ponadto....nie wiem do jakich celó ma służyć pies ale wiedz że tylko pies zżyty z człowiekiem, mający z nim silną więź, darzący go zaufaniem będzie bronił jego i jego domu. A trzymając psa na dworze - nie osiągniesz powyższego nigdy. Twój pies powinien CHCIEC i pragnąć bronić ciebie i twojego dobytku a nie szczekać na byle co za płotem. Bo przyzwyczaicie się do jakiego ujadania i wogóle nie zareagujecie na realne zagrozenie. Żeby nie powiedzieć - pies trzymany z dala od rodziny, od domu będzie niezwykle prosty do przekupienia - wystarczy kilka dni okazać mu zainteresowanie i już będzie się bardziej się cieszyć na widok wroga niż na twój.
Przemyśl to sobie....Wychowywanie psa polega na ciągłym kontakcie z nim a nie raz na jakiś czas.
Seiti

11 listopada 2012, 14:16

Ja tylko dodam iż zostawianie psa bez kontroli może być brzemienne w skutkach. Jeśli to suka to jak widzisz cieczki? Pies może uciekać jak suki w okolicy będą mieć ruję. Psy są bardzo pomysłowe. Już kiedyś na forum był przypadek jak do suki wlazł kundelek, niestety nie wiemy jak to się skończyło. Moją koleżankę zaatakował pies zostawiony na podwórku, po prostu jakoś sobie wyszedł poza ogrodzenie i ją pogryzł. Były tez przypadki otruć. Poważnie przemyśl sprawę z zostawianiem psa na dworze.

Ja gotowane mroziłam i nie było żadnego problemu. ;)
SAYR

11 listopada 2012, 17:28

Gość2 pisze:Kto wie na czym leży ,może już ma pęcherz przeziębiony,jak nie jesteś zwolennikiem trzymania psa w domu to na kit ci ten psiak? kolejny biedny szczeniak :(
Na początek pies nie leży na gołej posadzce, po drugie nie tylko pies służy do pokoju, pies też służy do pilnowania, i to nie znaczy że musi być źle traktowany, po trzecie przyczep się do budy łańcuchem jak Krupa, to może ci pomoże na twoją głowę. Troszkę mnie dziwi zachowanie na tym forum, że odrazu są kłótnie i krytykowanie innych.
Zablokowany
  • Informacje