żywienie-prośba o pomoc

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

sami

06 grudnia 2006, 22:33

Wiem że na ten temat pisało już wiele i że co niektórzy mają już dosyć powtarzania, ale ja im więcej tego czytam tym mam większy "mętlik" w głowie.
Mam Berneńskiego Psa Pasterskiego (5 mies.) i weterynarz doradził mi żywienie min karmą Purina. Uznając za słuszne zaczęłam kupować Purina Dog Chow dla szczeniąt dużych ras Large Bred. Nie podaję pieskowi żadnych dodatkowych witamin gdyż weterynarz również stwierdził że jest to zbyteczne gdyż karma zawiera wszystkie niezbędne składniki.
Teraz czytam wasze wypowiedzi i z przerażeniem stwierdzam że wygląda to zupełnie inaczej ! Czy ktoś może mi doradzić czy mam zmienić karmę i na jaką ? nie ukrywam że wolałabym podobną cenowo..... i czy mam psu podawać dodatkowe witaminy i jakie ? Proszę pilnie o fachową pomoc. :cry:
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

06 grudnia 2006, 23:32

Powiem szczerze, że z tej Puriny przerzuciłbym się na karmy BRIT Junior Large Breed, a jeszcze lepiej na ACANA Large Breed Adult lub Junior lub BELCANDO Junior :D Mnie też nie stać na Hillsa czy Eukanubę, ale te karmy, a szczególnie Acana lub Belcando jest lepsza niż dobra :D Do Brita trzeba podawać witaminy, do Acany połowę zalecanej dawki, a do Belcando nic bym nie dawał. POZDRO!
sylwi2

07 grudnia 2006, 08:32

Śliczne dzięki Maxymi za szybką odpowiedź. Naprawdę poważnie rozważam zmianę a potrzebuję konkretnych podpowiedzi jak najprędzej gdyż właśnie muszę zamówić kolejną porcję karmy więc byłby odpowiedni moment na zmiany. Czy mogłabym jeszcze prosić o opinię weterynarza co do żywienia mojego bernusia ?
shamrock

07 grudnia 2006, 09:49

Sylwiu, pan Jarek pisal już o tym dziesiątki razy ;-) Ale dobrze że pytasz! Pierwsze miesiące w zyciu psa są najważniejsze i jeśli teraz będzie mial jakies braki to konsekwencje mogą byc nieciekawe.

Purine Dog Chow zdecydowanie odstaw. To karma bardzo podobna do chappi i innych karm marketowych. Zobacz jej sklad:
Zboża (min. 4% ryżu), mięso i produkty pochodzenia zwierzęciego (min 4% kurczaka), ekstrakty białek roślinnych, oleje i tłuszcze, składniki pochodzenia roślinnego (min. 0,5% pulpy buraczanej), minerały, warzywa (min. 0,5% cykorii), siarczan miedzi.

4% mięsa i prod. pochodzenia zwierzęcego :shock: , czyli łącznie z piorami, dziobem i pazurami (przepraszam za dobitnosc). Reszta, z czego niby zyskuje się te 29% białka to bialka pochodzenia roslinnego (soja), których pies praktycznie nie trawi.

Weterynarz kiedy polecal Purine mial pewnie na mysli Purine Pro Plan, a nie Dog Chow. Bo swoją drogą marketowy Frieskies to.... też Purina.
Purina Pro Plan to juz najwyzsza półka jakościowa karm, ale ksoztuje też odpowiednio: 15kg za 220zł.

Najtańszą dobrą karmą jest Brit, tutaj wersja odpowiednia dla Ciebie:
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=3157
Jak widzisz w tej karmie zawartośc mięsa przekracza 35%, a nie 4 jak w DC.

Jeżeli jednak mozesz sobie finansowo pozwolic na troszke wiekszy wydatek (ok 50zl), namawialabym Cie na kupno troche drozszej karmy..
Pokarmić tym z 5/6 miesięcy bo te pierwsze miesiące są naprawdę najważniejsze dla prawidlowego rozwoju kośćca, a jak pies osiągnie rok przejść spokojnie na tańszego Brita.

Acana:
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... cts_id=582
Nutra Nuggets:
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=3705
ProFormance:
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... cts_id=611
albo Bosch:
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1055

Jeżeli jednak na taki wydatek nie możesz sobie pozwolić, to karm nawet od jutra Britem. Na pewno psiakowi nie zaszkodzi ;-) a od dog chow jest duzo lepszy.
Uzupelnilabym tylko o witaminki:
Flawitol dla szczeniąt duzych ras:
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1909
Albo zielony CanVit:
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... cts_id=476
Albo chociaz Junior z Dolfosa:
http://www.krakvet.pl/product_info.php? ... ts_id=1967

Aha, rasy molosowate zaleca się karmic karmą dla szczeniąt do 2 roku zycia (ewentucalnie chociaz do 18 m-ca). Powinny one rosnąc sobie powolutku i rownomiernie, im ten wzrost jest wolniejszy tym lepiej.
sylwi2

07 grudnia 2006, 13:31

Shamrock - przekonałeś mnie :) i wielkie dzięki.... to jest dobry weterynarz i chodzę do niego (a raczej do niej) już od dawna bo Berni to nie jedyny mój zwierzak :D i mam do niej zaufanie, ale najwidocznie źle się zrozumiałyśmy. Zmieniam karmę, tylko będę musiała teraz zamówić dwie karmy żeby stopniowo go przyzwyczić do nowej.
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

07 grudnia 2006, 13:49

Nie ma sprawy Sylwi2 :D Musimy sobie wszyscy wzajemnie pomagać :D Shamrock opisał Tobie wszystko dokładnie jak ma być :D Serdecznie pozdrawiam :!:
shamrock

07 grudnia 2006, 17:53

Strasznie się cieszę :) Na jaką karmę się zdecydowałaś?

Zamow tej Purinki tylko 1kg, starczy na czas przestawiania.
Bo, że przestawia się stopniowo to wiesz? :)
Tzn przez kilka dni miesza się te dwie karmy: starą i nową, każdego dnia zmniejszając ilośc karmy "starej" w stosunku do "nowej".
Bo gwałtowna zmiana z jednej karmy na drugą często powoduje biegunki i inne sensacje.
Niektórzy zalecają aby okres mieszania trwał 7dni, ja u siebie zawsze przestawialam psiaki w trybie 3, 4-dniowym i nigdy zadnych klopotow nie bylo :)

A... no i tak na marginesie... ja to kobita jestem :oops:
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

07 grudnia 2006, 23:23

Bardzo przepraszam Cię Shamrock za ten męski zwrot :) Teraz już będę wiedział :D POZDRO :!:
sylwi2

08 grudnia 2006, 11:19

Ja również Shamrock przepraszam za "męski zwrot" teraz się już znamy to będę wiedziała :D
Myślę że zdecyduję się na Acana lub Belcando. Jak narazie zamówiłam kolejną Purinę i do niej dzisiaj domówię jedną z wymienionych. Musiałam niestety Puriny zamówić więcej bo 1 kg to mu na dwa dni nie wystarczy :roll: a to jednak zbyt krótki czas na przestawianie i nie chciałabym ponaglać jego żołądka bo wiem że z tym to trzeba powoli. U mnie w zasadzie pieski są od zawsze :) ale dotychczas karmiłam je przygotowanym dla nich posiłkiem,a sucha karma była tylko formą dodatku.Teraz przy szczeniaku postanowiłam zmienić formę karmienia przede wszystkim ze względu na wielkość Berneńczyka i co za tym idzie dobór odpowiednich składników.
shamrock

08 grudnia 2006, 11:39

Sylwia to namawiam na Acanę albo Proformance!

Belcando nie ma nic dla psiaków dużych ras i na tle Acany wypada jednak troche gorzej :oops:
sylwi2

09 grudnia 2006, 10:32

Jeszcze nie domówiłam tej karmy bo odłączyli mnie od wczoraj od świata !! :evil: co za czasy !! Teraz znowu przeglądam karmy i zastanawia mnie Bosch..... praktycznie tylko w tej karmie (pomiędzy tymi o których rozmawialiśmy) doszukałam sie że jest przeznaczona dla ras dużych i olbrzymich .... może ona byłaby bardziej odpowiednia ?? Co wy na to ??
shamrock

09 grudnia 2006, 11:25

My z psem "przejedlismy" :lol: 33kg boscha. Wlasnie dla szczeniat ras dużych i drugi wór dla szczeniąt ras olbrzmich, bo sie pomylilam w zamowieniu :lol:
Pies jadł bez grymaszenia, ale z tego co widzialam przyswajał tak srednio, no i siersc sypala mu sie niemilosiernie. Na Acanie i Proformance takich klopotow nigdy nie mialam. Tylko, że u mnie od 15lat od kiedy mam psy zawsze sucha karma byla w misce do oporu, psy jadły kiedy były glodne i ile potrzebowaly.
No a Acane muszę wydzielac, bo pies jakby mogl to by jadl całą dobe na okrągło :lol:
sylwi2

09 grudnia 2006, 12:27

Wszystko jasne :D zamawiam Acane. Z wypowiedzi któe przeglądałam wszyscy dobrze wypowiadają sie na temat tej karmy, nawet p.Jarek.
Martwi mnie tylko fakt ze mój Bernuś ma już 5,5 miesiąca a ja karmiłam go kiepską karmą na dodatek nie podając mu żadnych witamin zgodnie z tym co zalecił weterynarz :cry: mam nadzieję że to się źle na nim nie odbije.
Awatar użytkownika
maxymi
Kontakt:

09 grudnia 2006, 15:19

Nic się nie martw :D Jeżeli dobrze wygląda i od teraz zaczniesz podawać dobrej jakości karmę wszystko się unormuje :D Jednak do Acany zalecałbym przynajmniej co drugi dzień witaminkę :D POZDRO :!:
DamaKier
Kontakt:

09 grudnia 2006, 20:37

Nic się nie martw, niektórzy po kilka lat dawali psu te śmieciowate karmy. Czasu nie odwrócisz, ważne żebyś jak najszybciej przestawiła Berneńczyka na dobrą karmę. Też myślę, że z tej półki cenowej Acana jest najlepsza- przypominam, że do niej połowę dawki witamin. Póżniej możesz przejśc na Brita jak nie wyrobisz cenowo- do niego dajemy pełna dawkę prep. wit.
ODPOWIEDZ
  • Informacje