Dysplazja jest chorobą o podłożu genetycznym czyli jest to schorzenie dziedziczne, a więc nie można się przed nią zabezpieczyć stsosowaniem składników na stawy. Oczywiście nieprawidłowe żywienie ma też tutaj jakiś wpływ, ale decydujące są predyspozycje genetyczne.psinka pisze:Martwię sie czy to dysplazja.Ale przecież karmiłam psa Britem Adult Large Breed-z dodatkiem składników na stawy.Czyżby to nie było odpowiednie zabezpieczenie?
Witam!Golden pisze:Dziękuję za odpowiedź Jednak widzę że źle zadałam pytanie. Nie chodziło mi o odpowiedź czy musze go operować ( bo o tym zadecyduje weterynarz) tylko czy są sposoby bezinwazyjne ??
Temat dysplazji a raczej jej przyczyn zawsze wywoluje wiele emocji, z powodow takich wlasnie podzielonych opinii na temat jej przyczyn.boguś pisze:ostatnio znalazłem takie stwierdzenie "ieszcze do niedawna uważano,że wystąpienie dysplazji jest spowodowane przede wszystkim czynnikami genetycznymi.Ostatnio jednak większość specjalistów skłania się do uznania,że choć genetyczne predyspozycje do dysplazji odgrywają pewną rolę to jednak na rozwój mają większy wpływ czynniki środowiskowe,jak żywienie i ruch..."
I tak właśnie to wygląda, genetyka jest powodem wystąpienia dysplazji natomiast prowadzenie psa, czyli tzw czynniki środowiskowe mają wpływ na jej rozwój, czyli na to kiedy wystąpi i jak szybko choroba będzie postępowała.choć genetyczne predyspozycje do dysplazji odgrywają pewną rolę to jednak na rozwój mają większy wpływ czynniki środowiskowe,jak żywienie i ruch...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości