Zerwane więzadło
Witam. Moja 4 letnia suczka rasy Yorkishe terrier na początku października 2024 roku zerwała więzadło krzyżowe w tylnej łapie. Przeszła operację chirurgicznej stabilizacji stawu skokowego z przeszczepieniem guzowatości i stabilizacja zerwanego więzadła. . Dosyć szybko wróciła do sprawności , jest bardzo energiczna i skoczna , potrafi wskakiwać bardzo wysoko na meble. Minęło prawie 5 miesięcy a od wczoraj zauważyłam że mocniej zaczęła kuleć . Raz nawet przez kilka sekund po zeskoczeniu z kanapy trzymała łapkę w górze . Bardzo mnie to zaniepokoiło , bo już wszystko wydawało się ok (nie kulała mocno) Dzisiaj momentami nadal kuleje trochę mocniej a momentami znowu mniej. Ale nie powstrzymuję się od biegania , wskakiwania na meble (od razu po zerwaniu gdy czekała na operację nie wskakiwała np na kanapę ) Czy jest to normalne ? Czy powinnam się niepokoić? Aktualnie nie mogę jechać na kontrolę do weterynarza co ją operował , bo wyprowadziłam się z miasta gdzie ma klinikę i nie mam na dniach możliwości umówić się do niego . Będę bardzo wdzięczna za pomoc .
-
Lepiej to skonsultować natychmiast z najbliższym weterynarzem, który mógłby zrobić RTG, lub chociaż USG
-
Zerwane więzadło u psa to poważny problem, który wymaga właściwej diagnozy i leczenia. Musisz zaufać swojemu weterynarzowi i niezwłocznie postępować zgodnie zpoppy playtime chapter 3 jego instrukcjami.