Kłamstwa hodowców
zastanawia mnie dlaczego zarejestrowani hodowcy kłamią odpowiadając na pytanie "czym są karmione zwierzęta?". Byłem w kilku hodowlach ponieważ szukałem psa, hodowcy mówili że zwierzęta są karmione Biomillem, Acaną itp. a patrząc do miski widzę np. kolorowe granulki Chappi... Skąd się biorą te kłamstwa ?
-
Z węża w kieszeni i drapieżności na kasę....
Hodowle były przyzwoite? Czy takie sobie?
Hodowle były przyzwoite? Czy takie sobie?
-
Ja szukając szczeniaka zostałam poinformowana dokładnie co jedzą psy łacznie z zobaczeniem worków. Nie widze sensu karmic psa rasowego chappim. Taki pies na wystawie nie dostanie dobrej oceny z powodu sierści stanu zębów itp. Suka karmiąca też powinna mieć bardziej wartościową karme. Może nie trafiles na pożadną hodowle.
-
Kolorowa karma żadna nie jest dobra chapi jest szaro bure ale część granulek zielona część czerwona chyba zalezy od smaku bo widzialam u psa koleżanki ktorej nieda się uświadomić dlaczego jej pies ma łupierz mimo mycia specjalnym szamponem. A smierdzi żeczywiście i to blizej nieokreślonym czymś (moja eukanuba też śmierdzi ale rybą)
Dlaczego tylko psa rasowego? Ja nie karmiła bym żadnego psa tym świnstwem. To samo z pedigree. Nie ważne czy psina rasowa (rodowodowa) czy wielorasowiec, każde z nich powinno być karmione dobrą karmą, gdyż wszystkie na to zasługują.czarno_czerwona pisze:Nie widze sensu karmic psa rasowego chappim.
chappi chyba nie ma kolorowych granulek. Natomiast w interesie hodowcy jest podac prawdziwe informacje dotyczące karmy zeby uniknąć rewolucji brzuszkowych w nowym domu. Nasze szczeniaki dostaja wyprawke Josery , ktora jedza w domu , oraz spis jedzenia , ktore dostaja oprocz suchego.
Może trzeba było zapytać bezpośrednio u źródła? Pytałeś tych "hodowców"?janeczko pisze:zastanawia mnie dlaczego zarejestrowani hodowcy kłamią odpowiadając na pytanie "czym są karmione zwierzęta?". Byłem w kilku hodowlach ponieważ szukałem psa, hodowcy mówili że zwierzęta są karmione Biomillem, Acaną itp. a patrząc do miski widzę np. kolorowe granulki Chappi... Skąd się biorą te kłamstwa ?
Bo ja np. nie wiem czemu ci hodowcy kłamali i czy kłamali w ogóle i nikt na tym forum tego nie wie na pewno, za to każdy może sobie na ten temat pofantazjować a odpowiedź na to pytanie i tak znają tylko ci Państwo, których odwiedziłeś.
-
ja bym zapytała wprost dlaczego w miskach jest coś innegojaneczko pisze:zastanawia mnie dlaczego zarejestrowani hodowcy kłamią odpowiadając na pytanie "czym są karmione zwierzęta?". Byłem w kilku hodowlach ponieważ szukałem psa, hodowcy mówili że zwierzęta są karmione Biomillem, Acaną itp. a patrząc do miski widzę np. kolorowe granulki Chappi... Skąd się biorą te kłamstwa ?
czarno_czerwona a co kundle są gorsze ? i powinny zajadać marketowe zarcie ? rasowy czy też nie to nie ma znaczenia
- MaximusKennel
Nie wiem, ale faktycznie mnie też to dobija. Tak się akurat składa, że mam bardzo częsty kontakt ze świeżo upieczonymi właścicielami szczeniąt/kociąt i to nie dotyczy tylko hodowców jako hodowców, ale jest wręcz plagą u "placowych" rozmnażaczy. W moim mieście np 99% tzw. yorków czy shih-tzu z targowiska "je" Royalajaneczko pisze:zastanawia mnie dlaczego zarejestrowani hodowcy kłamią odpowiadając na pytanie "czym są karmione zwierzęta?". Byłem w kilku hodowlach ponieważ szukałem psa, hodowcy mówili że zwierzęta są karmione Biomillem, Acaną itp. a patrząc do miski widzę np. kolorowe granulki Chappi... Skąd się biorą te kłamstwa ?

Nauczona życiem robię dokładny wywiad, co było w misce, czy właściciel widział otwarte worki Royala itp. (nie czarujmy się, jak hodowca ma hodowlę i miot albo i 2 to nie kupuje opakowań po 500g) bo już miałam akcję parę lat temu, kobita nas sądzić chciała, bo jej szczeniak się usr*ł masakrycznie i że sprzedajemy podrobionego Royala (żeby nie było, mam karmy tylko w paczkach, nigdy na wagę) bo ten Royal co u nas kupiła to ma inne tj. jednobarwne granulki, a ten co od hodowcy dostała to jest taki ładny i kolorowy

btw. jakieś 2 lata temu mieliśmy ostrą wymianę zdań w kwestii żywienia z pewnym pseudo na niebieskim forum (forum o ttb) i pozwolę sobie zacytować post, w którym wtedy zebrałam się i wyliczyłam koszt żywienia suki gabarytów niedużej amstaffki z miotem. Teraz ceny trochę wzrosły, ale nadal można to mniej więcej traktować poglądowo:
Heh no trudno żeby suka i to szczenna karmę premium żarła...

Przyjmując, że worek acana sport&agility 13,5kg 160pln, a acana puppy&junior 13,5kg tyle samo to mamy:
suka w 1 połowie ciąży (mniemam że większa niż dizelcowa): 300g dziennie przez 30 dni, to jest 9kg miesięcznie, czyli na okrągło 107pln.
suka w drugiej połowie ciąży 500g dziennie, czyli 15kg, to jest 177pln.
suka karmiąca w 1 tygodniu: 500g dziennie przez 7 dni czyli 3,5kg.
2 tydzień laktacji: ok 700g dziennie czyli 4,9kg.
3 tydzień laktacji: spokojnie zejdzie 900-1000g dziennie czyli w sumie 7kg.
4 tydzień laktacji: jw
5 tydzień laktacji (zakładając że maluchy już od tygodnia jedzą same) 4,9kg.
6 tydzień laktacji: 4,9kg
7 tydzień laktacji: 4,9kg.
dalej nie licze bo przyjmujemy, że sukę zasuszamy i nie karmi.
W sumie wyszło 37kg żarcia dla karmiącej mamuśki za 440pln.
dalej szczeniaki:
zakładamy, że miot ma 6 sztuk, czyli:
4-tygodniowe 100g karmy na łepka, czyli 4,2kg karmy na tydzień
5-tygodniowe powiedzmy 6kg karmy na tydzień
6-tygodniowe jedzą już ok 200g na łepka na dobę czyli 8,4kg karmy na tydzień
7-tygodniowe przyjmijmy, że troszkę wiecej i niech to będzie 9kg karmy na tydzień.
razem 27,6kg karmy za 327pln.
Razem; samo suche żarcie dla mamusi i dzieci (liczone metodą oszczędnościową, przy niedużym miocie i przy założeniu, że ludzie będą się o szczeniaczki bić i w 7 tygodniu wylecą z domu wszystkie: 1051pln-ów.
A gdzie reszta?
A Wy się dziwicie czemu chłop kaszą karmi

- MaximusKennel
Coś mi się zdaje, że niektórzy chcą tu sobie postów ponabijaćlaczmy pisze:Coś mi się zdaje, że niektórzy tu chcą karmy reklamować![]()

-
- Informacje
-