07 listopada 2012, 14:15
Wcześniej popularne były inne rasy, m.in. dobermany, rottweilery, ONki, dlamatyńczyki, wyżły, spaniele, jamniki, yorki, amstaffy, berneńczyki, bernardyny, dogi, sznaucery, posokowce, husky i wiele wiele innych. Każda rasa ma swoje 5 minut. Teraz to labradory je mają. Zazwyczaj popularność rasy nie bierze się z ich faktycznych predyspozycji a z mylnego wyobrażenia o nich. Labrador jako pies rodzinny (najwieksze przekleństwo dla każdego psa), piękny szczeniak w reklamach z dziećmi, labrador jako dogoterapeuta itp., itd. To samo Ty ciagle o nich piszesz. Nie zapominaj, ze wielu wybiera psa bo jest łądny i nawet nie zastanawia sie nad jego cechami charakteru.
Brbarasz49, sorry "co Ty wiesz o rottweilerach, dobermannach, kanarach"? Ale to nie przeszkadza Ci w wypisywaniu bzdur o ich "nienawiści" do ludzi i "agresywnym usposobieniu". O agresji "tych" psów możemy pogawędzić na PW, bo to nie ten temat. Czytać i słuchać mam czego? Osób zakochanych w "najbardziej przyjeznej ludziom rasie", którzy z rasami, które mi się ogromnie podobają z charakteru nie mieli nawet stycznosci? Artykułów w brukowcach? Czy moze prasie kynologicznej nt labów?
Ja wiem, że te rasy łatwe nie są. Wiem, czego sie spodziewać. Wiem, że nie są to psy dla każdego. Ale ja takie lubię, lubię ich cechy rasowe - i nie jest to młodzieńcze zauroczenie, takie cechy osobowości pasują do mojej i ja z takimi psami dobrze się czuję. Czujesz sie urażona tym, że nie lubie tej rasy czy jak? Nie lubię i już. Nie każda rasa nadaje sie dla każdego. Śmiem twierdzić, że nie ma rasy idealnej dla każdego. Ja mam silną osobowośc i dobrze sie czuje z psami o silnej osobowości. I tu dr Jarek ma 1000% rację. Pies o silnej osobowosći w rękach osoby lękliwej będzie stwarzał zagrożenie dla otoczenia a le tens am pies w rękach osoby stabilnej psychicznie i emocjonalnie a do tego pewnej siebie nie będzie żadnym zagrożeń.
To co powtarzam zawsze o psiej agresji. Każdy pies jest agresywny - to mechanizm pozwalający na przeżycie. Psy różnią sie poziomem agresji (nie jest to cecha rasową) i progiem pobudliwości (to może być cechą rasową). Dla różnych psów do wykazania zachowania agresywnego potrzeba róznego bodźca. Dla jednego psa będzie to przypadkowe dotknięcie na ulicy a dla drugiego dopiero walnięcie go metalowym prętem w kręgosłup.