Nie wiem gościu czy jesteś sędzią,ale wrzorzec rasy pochodzi z Wielkiej Brytani .Wzorce opisują idealnego przedstawiciela danej rasy ,a sędziowie oceniają według wzorca prezentowane na wystawie psy
Weight :dogs 60-75 pounds(27 -34kg)
bitches:55-70 pounds(25-32kg)
Taki jest wrzorzec rasy.
Czytając dalej na stronie Kennel Club of Gret Britain
Some males can grow to 100 pounds (45 kg) or more
Są duże osobniki ale to właśnie one odbiegają od wzorca rasy,proszę o jalieś konkretne odpowiedzi ,chętnie zaznajomię się z wzorcem gdzie pies może tyle ważyć.
Widzę mojego labka codziennie,spotykam inne na szkoleniu i nie spotkałem się z takim dużym labradorem,więc to nie tylko czytanie
Ps Nawet w ksiązce zdrowia mojego psa jest podana wzorcowa masa labradora 25-34kg
Wklejam kolejną rzecz
wrzorzec rasy z broszurki Royal Canin Labrador Retriver 30
waga między 25 a 30kg
Wklejam jeszcze wiadomość z serwisu ZAKAZ REKLAMY Labradory należą do psów dużych. Zasadnicze różnice występują pomiędzy wzorcem amerykańskim ,a angielskim . Amerykańskie labradory są większe i lżejsze. Z czasem może to doprowadzi do powstania nowej, amerykańskiej odmiany lub nawet rasy .Według wzorca angielskiego wysokość w kłębie wynosi od 54cm do 57 cm. Psy mają oczywiście mocniejszą budowę ciała i są wyższe. Ciężar ciała suki mieści się w granicach 25-32 kg ,a psa 27-36kg.Posiadają masywną budowę ciała.
Canada Ontario kennel club
Labradors are relatively large with males typically weighing 60 to 80 lb (27 to 35 kg) and females 50 to 70 lb (23 to 32kg