Esme pisze:Dzięki za odp., ale u moich kotów przejdą tylko tabletki, albo kapsułki. Nic dodanego do jadła nie zjedzą. Olej z łososia w kapsulkach znalazłam tylko ludzki - 500mg, ale znowu nie wiem, czy nie za duża dawka ? Jakis wterynaryjny jest zdaje się w zooplusie, ale jesli dobrze zrozumiałam, to trzeba podawac do 10 tabl. dz.

absurd. Czy koniecznie musi byc olej z łososia? Czy nie może byc Gammolen, olej z wątroby rekina i beta glukan? Te rzeczy podaję. Co do tauryny, to na razie same multi z tauryną znajduję. Sama tauryna w tabletkach też tylko jakieś ludzkie. I znowu nie wiem, jaka dawka?

Ja olej podaję strzykawką;) pstryk i po problemie;)...Gammolen - ma duże tabletki...z tego co czytałam to i tak trzeba te tabletki rozwalać i wylewać...ale ludziska używają go

nie wiem jak tam z tym stosunkiem tych kwasów bo na tyle się nie znam...ale nie zawiera innych witamin więc to dobrze;) ale 500mg (patrząc objętościowo=)) dziennie to dobra dawka.
Z tego co się orientuję kwasy Om.3 i 6 w nim są pochodzenia roślinnego więc słabiej przyswajalne dla organizmu więc w razie potrzeby można zwiększyć do 2 tabletek

. Tego raczej nie przedawkujemy oczywiście w granicach rozsądku;D
Z olejem z rekina jest ten problem że raczej czystego oleju nie dostaniemy (no chyba że posiadasz taki) - bez witamin.
Więc istnieje ryzyko przedawkowania witaminy A i D.
Beta glukanu rozumiem że koty dostają bo mają jakieś problemy więc się nie wypowiem.
Tauryna nie ma smaku ani zapachu rozpuszcza się ja w wodzie i nie powinno być problemu aby kotek wsunął z puchą;)
Tauryny także nie można przedawkować, ale wiadomo trzeba mieć jakiekolwiek rozeznanie - a tu tak jak piszesz jest już mały problem...aleee;)
Źródła mówią:
Dzienna dawka bytowa tauryny to 500-1000 mg dla kota dorosłego - minus tauryna zawarta w karmie czyli jak tabletka ma 500mg to dajemy połowę;) (w poprzednim poście wrzuciłam dane do rozmowy na temat tauryny ludzkiej dla kotów - suwak ok 4 cm od końca;D )