Royal Canin kitten36-problem
Podalam 2 trzymies. kotkom karme Royal Canin 36 w niedziele po raz pierwszy. Wczesniej jadly inne /Purina Proplan/ i bylo ok. A tu po 2 dniach 1 kotek mial rozwolnienie tj. po posilkach robil luzna kupke. Z jedynych nowosci w zywieniu to tylko ta karma. Czy moze spowowodowac takie sensacje?
-
...
Ostatnio zmieniony 16 lutego 2012, 23:29 przez sloneczko8787, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zmieniając karmę, należy ją wprowadzać stopniowo. Tak jak pisali powyżej, mieszać ze starą karmą. Na początek 10% nowej + 90% starej karmy. Po kilku dniach zwiększać nową zmniejszać starą. Sensacji nie będzie.
-
ani jedna ani druga karma nie jest dobra,moje koty po RC mają biegunkę,zresztą nie dziwię się-czytając skład RC 

-
no fakt,niektóre koty to i nawet padlinę jedząK@rOLcI@ pisze:każdy organizm jest inny - wieć nie każdy kot musi mieć bigunkę po tym samym

-
może za szybko wprowadziłaś...K@rOLcI@ pisze:a co twoje jedzą? i gdzie kupujesz bo ja bede musiała chyba z josery zrezygnowac bo mi sie coś kojarzy, że jak weszłam w josere dla dorosłego kota zaczeły sie kłopoty żołądkowe Garfielda

Mi poelcano Etosha,orijen,brit i coś tam jeszcze,mało tłuszczu mają,jeszcze mniej niż RC i dużo % mięsa za to mniej zbóż i tym podobnych kombinacji,wybrałam brit bo znam tą karmę ale dla psów i mam zaufanie,hodowca mojej kotki karmił koty RC kitten więc na początku na tym byłam,bałam się kupować brit by nie kupować po to by kurierowi tylko podpisać odbiór

a co się dzieje Twojemu kotu ? a co jadł wcześniej
zerkłam na skład josery,jakoś nie przekonuje mnie "mączka mięsna"
na początku to whiskasa i nic mu nie było ale potem zaczełam mieszać z josera junior o też było ok a ostatnio do josery junior wprowadzilam mu josere dla doroslych kotów i zdaje mi sie ze wtedy zaczely sie sensacje zołądkowe, lużne plackowate kupy, zwracanie zaraz zjedzonej suchej karmy. nasililo sie jak calkiem wyeliminowalam juniora - teraz tak kojarze ze to moze stad. Kolezanka mi powiedziala, ze raz kupila na wage bo miala urlop a tak zawsze kupuje paczkowane w hurtowni i wszystki 8 kotow wymiotowało i miało taka biegunkę, że aż piszczały w kuwecie. Poradziła mi wywalić ta josere na wage i dać im te RC kitten co mam paczke kupioną wcześniej w promocji. Tak dzis zrobilam i dostają od rana RC kitten, zero mokrego na razie tylko gotowany kurak z ryżem i woda. Aha Toffik jak se dobrał do tej joser dla dorosłych tez zwrócił. Ale jubiora jakos tolerują.Może lepiej schodzi w sklepie i nie wietrzeje.
-
to tak samo jakbyś dała np roczniakowi lub 2 latkowi karme dla seniora,Twoje jeszcze powinny zajadać dla juniorów ,bo nie mają jeszcze pół roku tak ? to tak jak z mlekiem dla dzieci-wiesz bo masz,że każde mleko następne ma inny skład-stworzony dla potrzeb dziecka,to samo robią karmy,dla seniorów,dla juniorów itd jest inny ten skład,np.więcej białka,tłuszczu...jak znajdziesz gdzieś brit na wagę to kup 200 gram i przetestuj dodając do jednej karmy.K@rOLcI@ pisze:na początku to whiskasa i nic mu nie było ale potem zaczełam mieszać z josera junior o też było ok a ostatnio do josery junior wprowadzilam mu josere dla doroslych kotów i zdaje mi sie ze wtedy zaczely sie sensacje zołądkowe, lużne plackowate kupy, zwracanie zaraz zjedzonej suchej karmy. nasililo sie jak calkiem wyeliminowalam juniora - teraz tak kojarze ze to moze stad. Kolezanka mi powiedziala, ze raz kupila na wage bo miala urlop a tak zawsze kupuje paczkowane w hurtowni i wszystki 8 kotow wymiotowało i miało taka biegunkę, że aż piszczały w kuwecie. Poradziła mi wywalić ta josere na wage i dać im te RC kitten co mam paczke kupioną wcześniej w promocji. Tak dzis zrobilam i dostają od rana RC kitten, zero mokrego na razie tylko gotowany kurak z ryżem i woda. Aha Toffik jak se dobrał do tej joser dla dorosłych tez zwrócił. Ale jubiora jakos tolerują.Może lepiej schodzi w sklepie i nie wietrzeje.
Może być biegunka nawet przez mokre jedzenie...moje koty uwielbiają mokre,ale dostają okazjonalnie trochę bo mają śmierdzące i luźne kupy po tym,w szczególności kocur
-
Ja tez karmie Mili Brit i jestem zadowolona. Już doradzałam Karolinie, żeby też spróbowała bo skład ma całkiem niezły. Ale niech na razie z tym RC próbuje. Może się kociakom poprawi.biedronka87 pisze:wybrałam brit bo znam tą karmę ale dla psów i mam zaufanie
zobaczymy bo rano był paw i jeszcze brzydsza kupa ale byliśmy u weta i dostał jakis specyfik, tabletke na robaki bo może zlapał od Toffika nim go odrobaczyłam (weekand spędzili razem) i jakieś tabletki zwane kocim lakcidem na 4 dni. więc trzymajcie kciuki za mojego rudzielca
-
a mnie niech kociarze zabiją ja swoich kotów nie szczepię i nie odrobaczamK@rOLcI@ pisze:zobaczymy bo rano był paw i jeszcze brzydsza kupa ale byliśmy u weta i dostał jakis specyfik, tabletke na robaki bo może zlapał od Toffika nim go odrobaczyłam (weekand spędzili razem) i jakieś tabletki zwane kocim lakcidem na 4 dni. więc trzymajcie kciuki za mojego rudzielca

Kocur miał te pierwsze szczepienia jedynie i był odrobaczany,ale odkąd jest u mnie nie szczepie i nie odrobaczam a kotka tylko raz została zaszczepiona,potem się szczepi znowu po miesiącu czy jakoś tak,ale tego już nie zrobiłam bo słyszałam "po co"Moje koty nie wychodzą,nie mają styczności z innymi kotami,raz moja kotka jedynie miała styczność z malutkim kociakiem od koleżanki i tyle
-
- Informacje
-