Dzięki za potwierdzenie moich przypuszczeń.
Właśnie wczoraj dostałem próbki 4 karm Koebersa, a zamówiłem z 1,5 miesiąca temu. Podobno szybciej wysyłają jak się skontaktuje z nimi mejlem. Ja wypełniałem formularz ze strony.
Reakcja psa - zapachowo mu się podobało i smakowo chyba też. Nic więcej nie warto pisać, bo to tylko parę ziarenek z próbek
Przepisuję natomiast skład wydrukowany na próbkach, bo była dyskusja na temat zawartości popiołu. Wszystko po niemiecku więc zakładam, że poprawne i dopilnowane przez producenta.
Auslese: 29,5% białka, 12% tłuszcz, 10,9% popiół, 8% Woda
Extra: 31% białka, 12% popiół, 11% tłuszcz, 7% Woda***
Supermix-Kroketten: 27% Białka, 9,9% popiół, 8,9% tłuszcz, 8% Woda
Reis mit Lamm: 25,3% białka, 9% tłuszcz, 8% Woda, 6,9% Popiół
***w karmie extra skład z opakowania nie zgadza się, ze składem na polskiej stronie internetowej.
Z powyższego wygląda na to, że wysoka ilość popiołu jest w karmach, w których mięso pochodzi z wołowiny. Przypadek?
W tych trzech 'wołowych' karmach 50% wagi produktów to surowa wołowina, czyli w suchej karmie procentowo jest jej znacznie mniej.
Ponadto na opakowaniach próbek nie jest napisane jakie zboże i owoce są w składzie. Tylko
Getreide i
Gemuse
Jest natomiast wzmianka, że nie ma żadnych dodatków poprawiających smak czy kolor oraz środków konserwujących i ethoxyquin itp