chodząc po sklepach z żywnością dla zwierząt, odwiedzając sklepy internetowe, gdzie moża kupić jedzonko dla psiaków i kotów można dostać prawdziwego zawrotu głowy... Szczególnie, gdy ma się w domu 4 psy i 2 koty... Pytając weterynarzy, hodowców i znajomych, którzy maja choć trochę pojęcia o hodowli psów i kotów zrobiłam sobie na swój użytek taki mały ranking karm, aby jakoś się w tym świecie odnaleźć...
Po pierwsze: Umieściłam w nim karmy, którymi sama karmiłam swoje zwierzęta oraz te karmy, o których słyszałam...
Po drugie: Zdaje sobie sprawę, ze nie wszystkie firmy się tutaj znalazły (nie to było moim celem)...
Po trzecie: Poza tym uważam, jak część tutaj obecnych, ze cena zawsze podąża za jakością, wiec nie ma się tutaj co oszukiwać, że karma za 100zł jest podobna do tej za 200zł.
Po czwarte: Karmę kupuje pod psa, pod jego potrzeby... Cena karmy nie jest tutaj wartością przesadzająca o kupnie.
Po piąte: Mój ranking jest zupełnie subiektywny, nie jestem żadnym hodowcą, przedstawicielem danej firmy, itp.
I półka: Eukanuba, Hill's, Royal, Nutro Choice
II półka: Bento Kronen, Biomill, ANF, Orijen
III półka: Purina Pro plan, PROformance
IV półka: Acana, Belcando, Bewi Dog
V półka: Bosch, Mera Dog, Brit
VI półka: Dog Chow, Widlife
....
.... dalej, dalej wszystkie marketingowe chwyty w postaci: Pedigree, Chappi, Frolic...itp. itd.
Co sądzicie? Można takie uogólnienie przyjąć? Jak się do tego odnosicie? Pozdrawiam