Za tydzień odbieram z hodowli szczeniaka wyżła węgierskiego krótkowłosego (Vizsla). Mieszkam w Anglii, u hodowcy szczeniaki były karmione jakąś tutejszą karmą przeznaczoną dla hodowców, wersja dla szczeniąt [tyle wywnioskowałem z pobieżnego rzutu oka na opakowanie u hodowcy].
Planuję przestawić suczkę na Orijena Puppy Large Breed. Czy uważacie ten wybór za słuszny? Jak długo powinienem mixować Orijena, który ma wysoką zawartość białka, ze starą karmą, którą dostanę od hodowcy?
Z tego co się zorientowałem to wyżeł węgierski jest zdrową rasą, jednak może mieć predyspozycje do dysplazji stawów biodrowych. Chciałbym temu przeciwdziałać od samego początku, gdyż przechodziłem już problemy (co prawda z łokciami) z poprzednim psem w Polsce - amstaffem.
Karma Orijen ma w składzie: glukozamina 1400mg/kg oraz chondroityna 1200mg/kg. Czy dodatkowa suplementacja w kwestii stawów może być korzystna? Jeśli tak, to jakim preparatem? Może coś z innym składem? Wolę dmuchać na zimne i zapobiegać, niż później patrzeć jak pies cierpi i leczyć.
Co do witamin i minerałów, wydaje mi się, że czytałem, że są dobrze zbilansowane w karmie i raczej nie ma potrzeby podawać nic dodatkowo?
Za wszelkie rady z góry dziękuję