Wieprzowina jest dla psa OK, tak samo jak każde inne mięso. Zmieniaj jednak rodzaj mięsa (gatunku zwierzęcia) jak najczęściej, nie karm ciągle tym samym.Retriver pisze:Dlaczego wieprzowina nie jest polecana do karmienia psów, rozumiem, ze może dotyczyć to wieprzowiny II gatunku z nadmiarem tłuszczu, czasem w niezłej cenie można kupić schab. Może prowadzicie psy na mięsie wieprzowym. Skoro ludzie się nim odżywiają i dożywają wielu lat w zdrowiu. Dlaczego nie jest wskazana w psiej diecie. Choć sporadycznie tłuszcz wieprzowy występuje jako składnik suchych karm, taką informacje ostatnio znalazłam na jednej z karm Rojala miał w składzie mięso wieprzowe. Mój pierwszy Golden karmiony był od czasu do czasu dwa razy w tygodniu wieprzowym, częściej drobiem i dobrą sucha. Nie chce popełnić błędów żywieniowych z drugim Goldenkiem. Każdy krzyczy wieprzowina fe, tylko który z psów przy budzie widzi takie lub jakie kolwiek inne mięso. Chciałam kupować mięso indycze mielone w Biedronce , czytam skład: 46 % wieprzowina, 14 indyk
, niezła heca.Teraz poluje w Stokrotce i kupuje gulaszowe indycze, super piękne. Smakuje młodemu. Tylko co z tą świnina jesteście na tak czy nie.
Pies nie potrzebuje mięsa 1 gatunku, powiem więcej: wskazane takie z przerostem tłuszczowym, błonami, ścięgnami itp. więc myśle, że Twoj budżet to wytrzyma. Poszukaj taniego źródła dostaw - lokalny rzeźnik, supermarket rozbierający mięso przed paczkowaniem na tacki, bazar - tak sobie radzą np karmiacy barfem. Tam znajdziesz podpowiedzi. 50% kości w Aspolu to zbyt duzo - musiałabyś go "rozcienczac innym bezkostnym mięsem. Poza tym nie radze podawac psu nie przyzwyczajonemu najpierw do trawienia kości posiłków z mielona kością (a przeciez nie jest mielona na pył). Poza tym można karmić barfem BEZ KOŚCI - nie kazdy pies je może jeść bez problemów.Retriver pisze:No tak, do muszę zmienić sposób karmienia psa, aktualnie podłączyłam się do systemu w typie 1/3 tzn. wszystkiego po równo, jak widzę błąd przyjmując taki sposób karmienia utuczę psiaka. Cóż więcej mięska jakoś to wytrzyma mój bużet domowy. O barfie słyszałam dużo dobrego, nie znam nikogo z moich znajomych psiarzy kto karmił by w taki sposób swoje psy. Zastanawiałam się i przeglądałam ofertę firmy ze Śląska która prowadzi sprzedaż takich produktów zniechęca mnie tylko zawartość kości w produkcie, przeważnie jest to 50% mięsa i 50 % kości a cena niezbyt niska. Ogólnie karmienie karmą nie ze sklepu tzn suchą to temat morze i bardzo trudny, jestem zwolennikiem karmienia naturalnego. Kupuję szyjki indycze, golonki z indyka, dodatek żółtka na surowo praktycznie jedno żółtko dziennie, biały serek pełnotłusty, oczywiście dodatek rybnego oleju z kwasami omega 3 i 6. Zastanawiam się nad zakupem wodorostów suszonych jako suplementacji. Będę obserwować psa w szczególności jego odchody można rzec, że tam jest wszystko czarno na białym, jeżeli tylko coś źle trawi wychodzi właśnie z tamtej strony. Kupiłam również oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, mówisz, że nie dodawać, przecież tam są właśnie kwasy tłuszczowe niezbędne przy trawieniu białek, dobrze wpływają na budowę włosa. Sama nie wiem podawać czy też, nie.
Gośc od linka do "barfnego swiata" to nadal bylam ja - babaaga,:)Retriver pisze:do Gość, dziękuję za link zapoznam się z wiadomościami wieczorem poczytam lekturę, masz rację już teraz karmię systemem mieszanym karma sucha TOW z bizonem a jak mam więcej czau staram się 4 razy w tygodniu mięcho, oliwę odstawiam sama ją zużyję w kuchni kupię olej z łososia. Mój pies jest szczególnej troski i staram się odbudować organizm(ciężka dysplazja zakończona daroplastyką) więc mile widziane posiłki mięsne które same w sobie zawierają glukozaminę (łapki kurczaka wywar). Mięso z As-polu mnie nie zachwyciło właśnie ze względu na dużą ilość kości cena również taka sobie. A kupy oglądam codziennie to takie zboczenie osoby która miała psa chorego na Zewnątrzwydalniczą Niedoczynność Trzustki. Ostatnio psina zjada zbyt dużą ilość trawy czyli coś się zaczyna dziać w przewodzie pokarmowym. Dostanie kilka saszetek fatrogerminy może przejdzie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości