zywienie, a aktywnosc psa.

Dyskuje na temat prawidłowego żywienia psów.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

CEZAR

21 września 2007, 20:10

OWCZARZ pisze:A ja mam jeszcze takie spostrzezenie: niezywionego wogole aktywnośc będzie w rezultacie zero. :D
Do OWCZARZA, pisalem, ze sprawa nie dotyczy niedozywionych psow, lecz tych zadbanych i karmionych odpowiedzialnie. Napisalem ten post , bo interesuje mnie jaki wplyw mamy na zywotnosc psa, przez dobor odpowiedniego pozywienia, ciagle czytam posty o wyzszosci jednej karmy nad druga i przyznam , ze powoli juz mnie znudzily, wkolo macieju to samo. Bardzo dziekuje wszystkim ktorzy zabrali glos, dowiedzialem sie wielu nowych rzeczy, szczegolnie interesuja mnie posty osob tak doswiadczonych jak Gizu, widze , ze jest takich osob tu wiecej i bardzo mnie to cieszy.
Liwia

21 września 2007, 20:15

Cezar, abstrahujac od karmy - moj doberman w okresach wzglednego zdrowia (byl przewlekle chory) byl szalenie aktywny bez wzgledu na rodzaj jedzenia. To przepiekne psy, moja ukochana rasa. Kiedys znow bede miala dobermany... Tylko jakos nie umeim przywyknac do ogoniastych i uszatych.
CEZAR

21 września 2007, 21:03

Witaj LIWIA, jak to milo porozmawiac z kims kto zna rase, niestety nie spotykam innych posiadaczy dobermanow w okolicy, wszedzie tylko labki ostatnio zazwyczaj czarne, tez kochane psiaki, ale troche takie jak slon w skladzie porcelany. Co do uszu mozna sie przyzwyczaic, smiesznie sie wywyjaja w biegu i pies wyglada jak w kokardkach :lol: . Czy zdradzisz jakiego pieska masz teraz?
Liwia

21 września 2007, 22:08

CEZAR pisze:Witaj LIWIA, jak to milo porozmawiac z kims kto zna rase, niestety nie spotykam innych posiadaczy dobermanow w okolicy, wszedzie tylko labki ostatnio zazwyczaj czarne, tez kochane psiaki, ale troche takie jak slon w skladzie porcelany. Co do uszu mozna sie przyzwyczaic, smiesznie sie wywyjaja w biegu i pies wyglada jak w kokardkach :lol: . Czy zdradzisz jakiego pieska masz teraz?
mam dwie suki - labki :lol: Mam je odkad zabraklo Filipa, to bylo zanim pojawil sie szal na ta rase. I one SA jak tajfun w skladzie porcelany :lol:
A swojego dobermana kochalam strasznie, z wzajemnoscia. Co prawda jak mielismy wlamanie to pies sie nawet nie obudzil ale nic to :D Finek potwornie bal sie burzy - byl olbrzymim psem (kaganca wystarczajaco duzego kupic nie moglam), wazyl tyle co a a w czasie burzy moje psiatko miescilo mi sie na kolanach....Ech, lezka mi sie w oku zakrecila, to juz 6 lat jak mi go ktos otrul :(
Awatar użytkownika
GIZIU

22 września 2007, 16:45

Liwia pisze: A swojego dobermana kochalam strasznie, z wzajemnoscia.
Będąc w szkole średniej marzyłem o dobermanie. Strasznie mi sie te psy podobały. Ruchy, temperament, bystrość. Oglądanie dobka w biegu to poezja. Niestety marzenia nie udało się zrealizować i już chyba się nie uda. Nie mniej jednak zawsze patrzę z podziwem na dobka i zatrzymuję sie na ulicy jak takowego widzę. Teraz oczywiście poza rasami zaprzęgowymi podziwiam Czechosłowackiego Wilczaka - może kiedyś taki znajdzie sie u mnie w domu.
CEZAR

23 września 2007, 09:44

LIWIA: bardzo mi przykro, ze stracilas swojego Filipka w tak okrutny sposob /niektorzy ludzie nie powinni sie nigdy narodzic/. Moglem zyc bez dobermana, dopoki go nie mialem, teraz nie wyobrazam sobie mojego zycia bez niego .
CEZAR

23 września 2007, 09:47

A Tobie Gizu, zycze spelnienia marzen, wilczak na pewno bedzie szczesliwy majac takiego opiekuna!
Liwia

23 września 2007, 10:51

wg mnie doberman to najpiekneijze zjawisko wsrod psow jakie znam. Takiej elegancji, gracji i niesamowitego wdzieku to zadna inna rasa nie ma. Patrzec na dobermana w biegu to cudowne doznanie. Tylko musi to byc duzy, masywny pies, drobne psy tej rasy mnie nie przekonuja. Tak czy siak - taki pies wyzwala we mnie tyle wrazen estetycznych estetycznych ze hoho :D Tylko rasa specyficzna, nie dla kazdego ale to oczywiste.
OWCZARZ

23 września 2007, 11:15

Mozna z tym polemizować czy doberman to najpiekniejsze wsrod psow. Ja uwazam ze owczarek w pełnym biegu to piękno i największa gracja i że to wogóle jedna z najpieknięjszych ras psów, taka arytokracja :) No ale co człowiek to inna opinia i nie ma się co spierać w tym temacie, bo to tak jak z autami jednemu się naj naj podoba Jaguar, innemu Mercedes, innemu Audi :D
goskaaa

23 września 2007, 11:33

OWCZARZ pisze:Mozna z tym polemizować czy doberman to najpiekniejsze wsrod psow. Ja uwazam ze owczarek w pełnym biegu to piękno i największa gracja i że to wogóle jedna z najpieknięjszych ras psów, taka arytokracja :) No ale co człowiek to inna opinia i nie ma się co spierać w tym temacie, bo to tak jak z autami jednemu się naj naj podoba Jaguar, innemu Mercedes, innemu Audi :D
dokładnie...
Dla mnie najpiękniejszy i najbardziej dumny w swoim ruchu jest Amstaff lub Pitbull, do tego godzianmi mogłabym podziwiac rzeźbę mięsni zwłaszcza tego drugiego :)
Inne rasy raczej doceniam za tzw wyraz twarzy ;) bo sie poprostu na nich nie znam... no chyba ze gołym okiem widze piękną budowę ale to raczej u tych gładkowłosych...
CEZAR

23 września 2007, 12:38

OWCZARZ:zgadzam sie z Toba, ze owczarki ladnie wygladaja w biegu, szczegolnie dlugowlose, tak piekne jak Twoj pies /bo naprawde urzeka uroda/. Ale czy widziales dobermana w pelnym piegu jak pokonuje przeszkody, zwalone drzewa,bagna, rowy, z jaka gracja to robi, czy widziales dobka w locie,nad przepascia?. Nie ma psa tak rozciagalnego jak doberman, moj biega czesto z owczarkami, ale one /mlode ! /zaraz sie zmecza i leza ogryzajac patyk, lub wycofuja widzac zwalone klody w lesie i obiegaja je w kolo.A jak dumnie kroczy doberman , poezja.
OWCZARZ

23 września 2007, 12:45

Cezar tak widzialem dobka, mnie tu nie chodzi o kondycje. Zdania swojego nie zmienie :D Kazdemu podoba sie co innego, szczerze mnie nie podobaja się dobermany.

A owczarki faktycznie zdarzają się rzadko o super kondycji, ale gdy się taki zdarzy potrafi dorównać szybkością i kondycją dobermanowi.

Naprawde spory na ten temat nie maja sensu. Kazdy lubi co innego :D
OWCZARZ

23 września 2007, 12:51

Mnie osobiscie imponują owczarki niemieckie, belgijskie (tervuereny i groenendale) oraz wilczaki czechosłowackie. Podobają mi się tez Akita, Fila brasileiro, Tosa Inu, Dog de Bordeaux...sporo mi sie podoba :)

Ale najpiekniejsze dla mnie te trzy pierwsze :P
Liwia

23 września 2007, 13:02

OWCZARZ pisze:Mozna z tym polemizować czy doberman to najpiekniejsze wsrod psow. Ja uwazam ze owczarek w pełnym biegu to piękno i największa gracja i że to wogóle jedna z najpieknięjszych ras psów, taka arytokracja :) No ale co człowiek to inna opinia i nie ma się co spierać w tym temacie, bo to tak jak z autami jednemu się naj naj podoba Jaguar, innemu Mercedes, innemu Audi :D
To polemizowac czy nie? :twisted:
Ja tam z nikim nie polemizuje i nie przekonuje, wyraznie napisalam ze to moje (czyt. :arrow: nie podlegajace dyskusji) zdanie. Oczywiscie doceniam urode/inteligencje/wdziek wielu ras i wielu psow nierasowych natomias DLA MNIE doberman jest naj i juz.

Cezar, a plywa Twoj pies czy wode omija? Latwo marznie? Moj marzl bardzo, spal pod kocem, trzeba go bylo utulac na dobranoc :lol: Kiedy o tym pisze to stanal mi widok przed oczami ktory zapadl mi bardzo w pamiec i serce - pieknego dobka w krakowskim schronisku, w grudniu w boksie zewnetrznym...Niestety, strasznie duzo psow od rozmnazaczy tak konczy, rasopodobne dobki, rotki, boksery, o onkach nei wspomne, pojawiaja sie juz labki, jamniki... Durni ludzie :(
Ostatnio zmieniony 23 września 2007, 13:05 przez Liwia, łącznie zmieniany 1 raz.
CEZAR

23 września 2007, 13:04

Ja Ci psiaka wychwalam / bo mnie zachwycil na zdjeciach/, a Ty myslisz , ze sie sprzeczam ????. wracajac do tematu, Kazda rasa, wliczajac wielorasowce, jest piekna , nawet te powszechnie uwazane za brzydki dla mnie potrafia byc piekne w swojej brzydocie, nie bujam bynajmniej. a owczarki uwazam za piekne i madre psy, ja wychowywalem sie na "Przygodach psa Cywila" i na"Szariku". a te dlugowlose To cuda, jesli tylko wlasciciel dba o psiaka. Sam opiekuje sie taka dlugowlosa slicznatka o.n. , to najlepsza kumpela mojego dobka.
ODPOWIEDZ
  • Informacje