A cóż to za bestia? Zaraza jakaś pioruńska...KK KT czy co?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Nanoot

07 maja 2007, 17:39

miałam w domu 2 futra-znajdy. 1 uciekła i wróciła z kk i kt po jakimś czasie. Choróbska ujawniy się dopiero jak było już za późno na oddzielanie zwierzaków. Futro 1 umarło, 2 zostało, a pojawiło się 3 - szczepione Fel-O-Wax 3. Od jakiegoś czasu futro 2 nie ma apetytu (więszego), więcej śpi, pija tylko mleczko (ewentualnie smietankę ) i wywala czubek jęzorka na zewnątrz. Ślinki pojawiło się odrobinkę. Ogólnie jest dobrze. Futro 3 psika, pokasłuje i też ma wytknięty język jak futro 2. Co im może być? Nie ma mnie w chatce do czwartku (chwilowo pracuję poza domem-oby do środy) i futrami zajmuje się moja mame, więc do zwierzologa dopiero mogę iść po powrocie (mama nie da rady).
Awatar użytkownika
Śrubka

07 maja 2007, 17:51

Wg mnie panika nie jest wskazana, ale profilaktyka i postępowanie jak z chorowitymi - zalecane. Pierwsze co można sprawdzić bez stresowania kota to to, czy nie pojawiły się żadne zmiany na językach - nadżerki, itd. Szczególnie u kota śliniaka. Wet raczej bardzo wskazany. Chyba, że nasze koty są alergikami i uczuliły się na kocią sierść:) Mój też kicha i płacze.
Awatar użytkownika
ewa1003
Kontakt:

08 maja 2007, 10:40

witam ! do weta koniecznie, ja mam kota z katarem ale juz wiekuistym jest nosicielem wirusa i tak juz musi byc, jednak zdarzyło mi sie cos bardzo przypominajacego objawami to co sie dzieje z twoimi futrami, mało jadł , mało pił , wietrzył jezor i kichał. Wizyta u weta ujawniła zagadkowe zachowanie - kot miał zapalenie oskrzeli obustronne - weterynarka powiedziała ze u kotów to tak własnie sie przeziebienie objawia :shock: nieco mnie to zdziwiło, jednak pokazała mi jeden myk którym można sprawdzic czy kot jest przeziebiony. Kot nie kaszle ale jak jest przeziebiony i mocniej ucisniesz mu krtan to i owszem kaszle jak nie jest chory to go do tego nie zmusisz. Moje futro odbyło piorunujaca kuracje antybiotykowa i wyzdrowialo, ale było niewesoło. Pozdrawiam .
ODPOWIEDZ
  • Informacje