Chondroplazja u kota

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

BEATA I SABRA

12 kwietnia 2008, 23:51

Witam mam kota z chondroplazją. Kicia ma w tej chwili 7 miesięcy jest wielkości kotka 6-7 tygodniowego wazy 1700 gram.
Dostaje Arthroflex 0,3 + 0,3 wody.
Niestety stan łapek się pogarsza co mogę jej dodatkowo podać na wzmocnienie stawów chrząstek i więzadeł??

Luzy są coraz większe.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

17 kwietnia 2008, 01:52

niestety z ta chorobą bardzo ciężko walczyć w takim wieku i z tak bardzo posuniętymi zmianami to ziwerzę już nie " nadrobi strat " rozwojowych, że tak brzydko to nazwę. Jeszcze nie wymyślono na tą chorobę złotego środka.
BEATA I SABRA

23 kwietnia 2008, 07:59

Jarek pisze:niestety z ta chorobą bardzo ciężko walczyć w takim wieku i z tak bardzo posuniętymi zmianami to ziwerzę już nie " nadrobi strat " rozwojowych, że tak brzydko to nazwę. Jeszcze nie wymyślono na tą chorobę złotego środka.
To wiem od dawna.

Tylko chciałam się dowiedzieć czy mogę jej coś dodatkowo podawać oprócz Arthroflex.

No nic zapytam kogoś innego o opinie...
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

28 kwietnia 2008, 09:52

oczywiście , że można ale po dokładnym badaniu należy stwierdzić, czy zmiany mają wpływ na jakość życia tzn. czy ziwrzę prawidłowo się porusza ( nie utyka, nie bolą go łapy). Są leki dużo mocniejsze, ale maja swoje skutki uboczne dlatego po ocenie stanu kotka należy zadecydować, czy je podawać.
ODPOWIEDZ
  • Informacje