Moja 2 letnia kotka sterylizowana kilka mies. temu ma obecnie zaczerwienione oko tzn. samo oko jest o.k. nic w nim nie ma, brak zmian, wydzieliny, za to zaczerwienione są powieki wokół całego oka, kotka jest biała więc to widać doskonale pod kłaczkami że skora wokół oka jest różowo-czerwona zamiast jasno różowa jak przy drugim zdrowym oku.
Kotka już od bardzo dawna mruży oczy bardziej niż inne koty ale nigdy nie było żadnych objawów dlatego uważałam to za skutek tego ze jest biała i ją razi kolor własnej sierści wokół oczu gdy jest w jasnym pomieszczeniu.
Kilka mies. temu miała lekki żółty wyciek z oka, nie pamiętam z którego niestety...
Przeszło jej to samo po kilku tygodniach. Potem cały czas było o.k. tzn. po dawnemu: mrużenie oczu w jasnym miejscu ale nic poza tym. Czasem tylko jedno oko bardziej mrużyła. To mrużenie jednego oka wróciło kilka dni temu a dziś rano właśnie zauważyłam te zaczerwienione obwódki wokół oka . Później kotkę wypuściłam do ogrodu i teraz widzę że jakby zaczerwienienie sie zmniejszyło ale oko te nadal bardziej przymyka niż drugie.
Co to może być? Infekcja? podać jej Synulox?
Chore, zaczerwienione oko- do P. Jarka
należy dokładnie obejrzeć oko . Nie wchodziłbym z antybiotykiem ogólnie. Jeśli jest to zapalenie powiek dobrałbym leki do samego oka , ale należ mieć także na uwadze zmiany alergiczne.
-
- Informacje
-