chory kot..

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

jezozwierzu

30 kwietnia 2007, 22:27

Mam 9 letniego kota - kastrata. Mieszkamy w bloku ale jest wyprowadzany na smyczy dosc czesto :) odzywia sie kitekat i sucha karma :)
Od pewnego czasu sa z nim pewne problemy...
Zaczelo sie w tamte wakakcje kiedy mial pchly i wtarlem mu w siersc jakis preparat kupiony w zoologicznym. Po tym nie jadl, chudl, nie mial na nic ochoty, byl ospaly i mial wymioty. Weterynarz stwierdzil ze nie powinno sie tego wcierac w siersc tylko delikatnie skropic i ze kot jest zatruty. Dostawal cos na odtrucie i to pomoglo (kroplowki, zastrzyki, specjalna karma). Po pewnym czasie jednak kot mial bardzo silne wymioty. Weterynarz zrobil badania i sie okazalo ze watroba zostala uszkodzona. Kot mial znowu kroplowki, zastrzyki i wszystko podobno wrocilo do normy. Kot znowu jadl, przytykl i byl normalny. Po krotkim czasie jednak wczesniejsze objawy powrocily. Zmienilem tym samym weterynarza. Nowy lekarz stwierdzil ze to moga byc robaki, jednak to nie bylo to. Kot dostal znowu kroplowki, zastrzyki jakies i mu sie poprawilo. Po 2 tygodniach sytuacja znowu sie zmienila na niekorzysc. Pan doktor stwierdzil ze kot ma nerki zniszczone ale ze to nie jest nic bardzo powaznego (zalecil troche dodatkowej karmy). Lecz to znowu nie bylo to. Podejrzenia padly nawet na kamien nazebny (byl zabieg usuniecia kamienia nazebnego) ale po pewnym czasie kot znowu stal sie ospaly, wychudzony i nie je. Niedawno znowu z nim bylem u weterynarza, przepisal mu taki zel ktory podobno poprawia apetyt, ale nie byl w stanie stwierdzic co sie dzieje. Czy moze wy macie jakies pomysly zebym mogl cos zasugerowac weterynarzowi?
Gość

30 kwietnia 2007, 22:43

Jeśli jest Pan z Krakowa to polecam lecznicę na ul. Sanockiej. Miałam problem z kotką i tylko tam została choroba zdiagnozowana.
jezozwierzu

01 maja 2007, 07:22

niestety, nie jestem z krakowa i do krakowa mam bardzo daleko:(
JAML

01 maja 2007, 18:53

Jeśli kot nie miał robionych badań, to radziłabym zrobić badania krwi: morfologię, mocznik, kreatynina, ALT, AP oraz ogólną analizę moczu.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

01 maja 2007, 21:14

za kicię na prawdę trzeba się wziąć nie bawić się w zgaduj zgadulę ale pierwsze solidnie ją zdjagnozować, czyli trafić do porządnej lecznicy,
ODPOWIEDZ
  • Informacje