jeszcze raz leukocyty
To może zmienię zapytanie. Kot niewychodzący, nie mający kontaktu z innymi kotami - poza drugim domowym,- też niewychodzącym na pole, czy jest jakieś wytłumaczenie obniżonej ilości leukocytów - prawie 3 -krotnie. Kot wygląda i zachowuje się normalnie.
jutro odpowiem na to pytanie gdyż będę chciał wypisać wszystkie przyczyny za p.Prof. Winnicką. W domu nie posiadam jej książki dlatego czekasz na odpowiedź.
oto pełna odpowiedź:
- schorzenia narządów krwiotwórczych np.: nowotwory, aleukemiczna białaczka, białaczka w okresie remisji, niedokrwistość aplastyczna,
-choroby zakaźne
-wyniszczenie oraz okres rekonwalescencji
-wstrząs anafilaktyczny
-zatrucia lekamilub związkami chemicznymipromieniowanie jonizujące
Dobrze byłoby zrobić Schilinga krwi on trochę zawęzi sferę poszukiwań
- schorzenia narządów krwiotwórczych np.: nowotwory, aleukemiczna białaczka, białaczka w okresie remisji, niedokrwistość aplastyczna,
-choroby zakaźne
-wyniszczenie oraz okres rekonwalescencji
-wstrząs anafilaktyczny
-zatrucia lekamilub związkami chemicznymipromieniowanie jonizujące
Dobrze byłoby zrobić Schilinga krwi on trochę zawęzi sferę poszukiwań
Moje dwa koty mają zbyt mało leukocytów. NIe zacytuję teraz wartości, bo mam przy sobie ich książeczki.
Jarek, czy moglbys dodac (przy poszczególnych schorzeniach, które wyliczyłeś), jaki poziom leukocytów dla danego schorzenia jest charakterystyczny? Czy nie da sie przypisac okreslonemu schorzeniu okreslonej liczby leukocytów?
Ja usłyszałam od wetów, że Dyzio ma obniżony poziom białych ciałek z powodu długiej antybiotykoterapii, ale mimo jej zakończenia, parametr nie wzrósł.
Teraz Krawatek ma mało białych ciałek. Zdiagnozowano mu zapalenie żoładka.
Koteczka kolezanki tez ma leukocyty ponizej normy, a wet skomentował, ze czasem "ten typ tak ma".
Kiedy sie zacząć niepokoic? Bo jesli kot sprawia wrazenie zdrowego, a badania kontrolne wskazują za mało ciałek białych, to chyba nie oznacza, ze organizm toczy jakas jeszcze nie ujawniona choroba?
Jarek, czy moglbys dodac (przy poszczególnych schorzeniach, które wyliczyłeś), jaki poziom leukocytów dla danego schorzenia jest charakterystyczny? Czy nie da sie przypisac okreslonemu schorzeniu okreslonej liczby leukocytów?
Ja usłyszałam od wetów, że Dyzio ma obniżony poziom białych ciałek z powodu długiej antybiotykoterapii, ale mimo jej zakończenia, parametr nie wzrósł.
Teraz Krawatek ma mało białych ciałek. Zdiagnozowano mu zapalenie żoładka.
Koteczka kolezanki tez ma leukocyty ponizej normy, a wet skomentował, ze czasem "ten typ tak ma".
Kiedy sie zacząć niepokoic? Bo jesli kot sprawia wrazenie zdrowego, a badania kontrolne wskazują za mało ciałek białych, to chyba nie oznacza, ze organizm toczy jakas jeszcze nie ujawniona choroba?
niestety nie da się tym schorzeniom przypisać jakichś wartości po prostu leukopenia występuje w tych schorzeniach i tyle.