Jak to jest z łapaniem moczu, czy mogę złapać go do pojemnika nie przeznaczonego do tego np. mam w domu słoiki plastikowe i szklane i chciałabym podłożyć kotu do kuwety gdy będzie sikał nakrętkę od takiego słoika (mam plastikowe i metalowe) a potem wlać mocz do słoika i zamknąć tą nakrętką. Czy mogę? Czy wystarczy obie rzeczy przedtem zalać wrzątkiem na kilka minut aby były sterylne, jałowe czy jak to się tam nazywa bo próbowałam łapać mocz do specjalnych pojemników gdy sikał i pojemniki zabrudziły się, raz piaskiem bo kot się wystraszył a drugim razem wdepnął uciekając tak, że musiałam pojemniki wyrzucić a dziś już nie dokupię bo nie będę miała na to czasu a mocz chcę zawieść jutro.
I jak to jest z pobieraniem moczu bezpośrednio z pustej kuwety czy podłogi, kuwetę też bym wyparzyła ale mam wrażenie, że i tak jest brudna (brud w rysach na plastiku), a podłogi całej zawczasu nie wyparzę bo to niemożliwe a mam niestety taki problem, że kot załatwia się ostatnio byle gdzie tzn. w kuwecie ale i poza. Kładę go do kuwety, pilnuję kilka godzin i nie chce sikać, a po godzinie zachodzę i jest nasikane na podłodze,szafie czy w kuwecie (ale z piaskiem) . Do pustej kuwety nie wiem czy będzie chciał bo próbowałam i póki co nic, do napełnionej piaskiem czasem chodzi ale nie dam rady pilnować go 24h/dobę aby podstawić akurat nakrętkę gdy będzie sikał. Miałam kotkę która o wyznaczonych niemal porach sikała do kuwety z piaskiem i wtedy łapałam bezpośrednio podczas sikania do pojemniczka, a tu ni jak nie można utrafić ani pory ani miejsca.
Ponoć można mocz pobrać i z podłogi strzykawką, a co z bakteriami? i ile czasu mogę maksymalnie trzymać w lodówce? Dobę da radę?
Łapanie i przechowywanie moczu
mocz do badania ma być najświeższy jak się do do kilku godzin. Może być z podłogi, kuwety , z umytego słoiczka poza !!!!!! powtarzam poza!!!!! posiewem moczu. Do tego badania mocz musi pobrać lekarz.
-
podobno kot jak już zacznie sikać to nie przestanie, nawet jak mu się podłoży słoik po tyłek są takie specjalne żwirki dla kotów służące pobieraniu moczu (takie plastikowe kulki, siki lecą na dno i trzeba potem je pipetą przemieścić do załączonego pojemnika - oczywiście kuwetę dokładnie umyć przed nasypaniem).
kota wystarczy dotknąc czy dmuchnąć na futro a od razu przestanie sikać, chyba ,że jest kilka godzin zatkany to nie przestanie - będzie w siódmym niebie, że może się wysikać.