Łapanie i przechowywanie moczu

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

77temida

04 września 2012, 07:48

Jak to jest z łapaniem moczu, czy mogę złapać go do pojemnika nie przeznaczonego do tego np. mam w domu słoiki plastikowe i szklane i chciałabym podłożyć kotu do kuwety gdy będzie sikał nakrętkę od takiego słoika (mam plastikowe i metalowe) a potem wlać mocz do słoika i zamknąć tą nakrętką. Czy mogę? Czy wystarczy obie rzeczy przedtem zalać wrzątkiem na kilka minut aby były sterylne, jałowe czy jak to się tam nazywa :oops: bo próbowałam łapać mocz do specjalnych pojemników gdy sikał i pojemniki zabrudziły się, raz piaskiem bo kot się wystraszył a drugim razem wdepnął uciekając tak, że musiałam pojemniki wyrzucić a dziś już nie dokupię bo nie będę miała na to czasu a mocz chcę zawieść jutro.

I jak to jest z pobieraniem moczu bezpośrednio z pustej kuwety czy podłogi, kuwetę też bym wyparzyła ale mam wrażenie, że i tak jest brudna (brud w rysach na plastiku), a podłogi całej zawczasu nie wyparzę bo to niemożliwe :lol: a mam niestety taki problem, że kot załatwia się ostatnio byle gdzie tzn. w kuwecie ale i poza. Kładę go do kuwety, pilnuję kilka godzin i nie chce sikać, a po godzinie zachodzę i jest nasikane na podłodze,szafie czy w kuwecie (ale z piaskiem) :? . Do pustej kuwety nie wiem czy będzie chciał bo próbowałam i póki co nic, do napełnionej piaskiem czasem chodzi ale nie dam rady pilnować go 24h/dobę aby podstawić akurat nakrętkę gdy będzie sikał. Miałam kotkę która o wyznaczonych niemal porach sikała do kuwety z piaskiem i wtedy łapałam bezpośrednio podczas sikania do pojemniczka, a tu ni jak nie można utrafić ani pory ani miejsca. :evil:
Ponoć można mocz pobrać i z podłogi strzykawką, a co z bakteriami? i ile czasu mogę maksymalnie trzymać w lodówce? Dobę da radę?
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

04 września 2012, 18:49

mocz do badania ma być najświeższy jak się do do kilku godzin. Może być z podłogi, kuwety , z umytego słoiczka poza !!!!!! powtarzam poza!!!!! posiewem moczu. Do tego badania mocz musi pobrać lekarz.
SleepingSun

06 września 2012, 22:15

podobno kot jak już zacznie sikać to nie przestanie, nawet jak mu się podłoży słoik po tyłek ;) są takie specjalne żwirki dla kotów służące pobieraniu moczu (takie plastikowe kulki, siki lecą na dno i trzeba potem je pipetą przemieścić do załączonego pojemnika - oczywiście kuwetę dokładnie umyć przed nasypaniem).
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

06 września 2012, 23:30

kota wystarczy dotknąc czy dmuchnąć na futro a od razu przestanie sikać, chyba ,że jest kilka godzin zatkany to nie przestanie - będzie w siódmym niebie, że może się wysikać.
ODPOWIEDZ
  • Informacje