Witam. Sprawa dotyczy nagłego zrotowania się oka.
Na początku lipca wyjechałam na 3 dni i moja kotka została sama w domu (co nie jest niczym nowym, zostawała już wcześniej sama na 2-3 dni). Po powrocie natychmiast zauważyłam iż w lewym oku zrobił się zez. Weterynarze nie wiedzą skąd się on wziął, z niczym podobnym się wcześniej nie spotkali, okulista nie stwierdził nieprawidłowości w budowie oka. Sugerują guza mózgu bo nic innego nie przychodzi im do głowy.
Zez niestety się pogłębia, na dzień dzisiejszy oko tak się zrotowało, że oka już praktycznie nie widać i mamy tylko samą trzecią powiekę, na dodatek pojawiła się brunatna wydzielina. Naszego lekarza okulisty aktualnie nie ma, wizyta jest pod koniec sierpnia (przyjmuje raz w tygodniu).
Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym (nagłym zezem)? Może jest jakaś nowa jednostka chorobowa, która daje podobne objawy? Martwi mnie czy to jej nie sprawia bólu Poza tym kotka zachowuje się normalnie, ma 14 lat. Zawsze wiedziałam gdy coś jej się działo a teraz poza tym zewnętrznym objawem nic się nie zmieniło i nie mam pojęcia czy cierpi...
Nagły zez
Dzień dobry!
W przypadku objawów Pani pupila warto również wziąć pod uwagę jako ewentualną przyczynę zaburzenia ze strony układu neurologicznego. W celu dokładniejszej diagnostyki polecamy udać się do specjalisty z dziedziny neurologii zwierząt, który sam oceni jakie badania dodatkowe warto by było wykonać (jak np. tomografia...).
Życzymy dużo zdrowia dla pupila i pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Vet4u
W przypadku objawów Pani pupila warto również wziąć pod uwagę jako ewentualną przyczynę zaburzenia ze strony układu neurologicznego. W celu dokładniejszej diagnostyki polecamy udać się do specjalisty z dziedziny neurologii zwierząt, który sam oceni jakie badania dodatkowe warto by było wykonać (jak np. tomografia...).
Życzymy dużo zdrowia dla pupila i pozdrawiamy serdecznie,
Zespół Vet4u
-
- Informacje
-