nowotwor gruczołu mlekowego - kotka- DRAMATYCZNY STAN
Moja koteczka nazywa sie RUBII tak nazwała ja moja córcia zanim ją kupiliśmy,Mimo protesrów dziadków ,którzy do tej pory zapominają imienia zostala RUBII i koniec! (ponoc imie z jakiejś bajki)Poprzedni kot nazywał sie BORYS i strasznie pasowalo to do niego,,był dostojny ,leniwy arystokrata kanapowy...IDA strasznie mi sie podoba...może zostawisz jej to imie?
To pewnie jakies przeoczenie, bo niemozliwe, zeby kotek urodził się 20 lutego i był do odbioru 15 lutego Kiedy więc się urodził i kiedy będziesz go miała u siebie?malwina pisze:Macie racje. Kto raz poznal ile miłości i radości dają kotki, nie potrafi już żyć bez małej kulki futerka, która mruczy do uszka.
Choc moj kotek - odszedl 2 dni temu, postanowilam szukac nowego pupilka. Byłam juz go ogladac. Zakochalam się w nim od pierwszego wejrzenia. Sliczna kotka. Bedzie do odbioru przed 15 lutym. Urodziła się 20ego lutego.
Mam nadzieję, że nowy kotek będzie dostawał do jedzenia coś lepszego niż Whiskasymalwina pisze: Dziś nawet w zwykłym sklepie, gdy robiłam zakupy do domu, to obok stoiska z karmą dla kotów polały mi się łezki. Koło stoiska, na którym zawsze wybierałam pyszne smakołyki dla Kici mojej.
A tak w ogóle to gratuluję decyzji
Racja, urodzila sie 20 listopada, a nie lutego. I do odbioru ma byc ok 15tego.
Jesli chodzi o karme, moja poprzednia kicie karmilam Whiskasem z saszetek, oraz sucha karma Purina. No i oczywiscie mieskiem surowym, tym samym co domownicy byli pozniej karmieni, lecz juz przygotowanym:)
Kicia przez caly swoj zywot miala piekna, i blyszczaca siersc. Oraz wydawa sie byc szczesliwa z tego co je.
A dlaczego tak naprawde odradzacie karme Whiskas? CZy jest to pewnego rodzaju stereotyp, czy naprawde w tej karmie znajduje sie cos nie zdrowego dla kotkow? Prosze o porade.
Pozniej zamieszcze fotki kici, tylko czekam na naprawe komputera, na ktorym one sa.
Jesli chodzi o karme, moja poprzednia kicie karmilam Whiskasem z saszetek, oraz sucha karma Purina. No i oczywiscie mieskiem surowym, tym samym co domownicy byli pozniej karmieni, lecz juz przygotowanym:)
Kicia przez caly swoj zywot miala piekna, i blyszczaca siersc. Oraz wydawa sie byc szczesliwa z tego co je.
A dlaczego tak naprawde odradzacie karme Whiskas? CZy jest to pewnego rodzaju stereotyp, czy naprawde w tej karmie znajduje sie cos nie zdrowego dla kotkow? Prosze o porade.
Pozniej zamieszcze fotki kici, tylko czekam na naprawe komputera, na ktorym one sa.
Jeśli chodzi o Whiskas i inne karmy supermarketowe, to absolutnie nie jest to żaden stereotyp, bo skład mówi sam za siebie. Zaczynając od początku: W Whiskasie czytamy taki oto napis:" 4% mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego". Po pierwsze, to w dobrej karmie dla kotów powinno być ok. 25% (dolna granica) do 60% mączki mięsnej (mięsa świeżego się nie używa, bo podczas obróbki traci ponad 70% wody i zostałoby z tego bardzo mało faktycznego produktu). Więc jeśli Whiskas miałby nawet 4% mączki, to jest to zdecydowanie zbyt mało. Ale ma on mięso + "by products", czyli sprasowane dzioby, skóry, kopyta, a więc jest to zupełnie nieodpowiednie do spożycia przez kota. Większośc karmy to zboża, a kot jest mięsożercą. Karma ma dodatkowo kolorowe chrupki (sztuczne barwniki), polepszacze smaku i zapachu (mnóstwo chemii) oraz sztuczne konserwanty (kolejna chemiczna dawka). Dalszy skład (witaminy i minerały) też nie zachwyca, ale o tym już nawet nie mówię, bo jak karma ma 4% odpadów mających niewiele wspólnego z mięsem, to już bez względu na wszystko powinna pójść w odstawkę. To samo jest z karmą mokrą Whiskasa (i nie tylko jego, tak samo jest w KiteKacie, Friskiesie, Darlingu i Bóg jeden wie w jakich jeszcze innych karmach z marketu). Karmy dla kotów kupujemy w dobrym sklepie zoologicznym.
Jeśli chcesz, to przejrzyj ofertę Krakvetu i wybierz coś, na co będzie Cię stać (oprócz Puriny Cat Chow, bo to odpowiednik Whiskasa). Jak nam dasz propozycje to mozemy Ci również podpowiedzieć, która z wymienionych przez Ciebie karm będzie najlepsza
Zdrowie kota to nie tylko lśniące futerko i ładne zęby. To również wątroba, żołądek, nerki itp. I kupując karmy nieodpowiednie dla kotów te właśnie narządy niszczymy. Wygląd futerka zawsze mozna polepszyć odżywkami, z zębów można usunąc kamień i dalej będą białe, ale z wymienieniem zniszczonego organu nie będzie już tak prosto
Jeśli chcesz, to przejrzyj ofertę Krakvetu i wybierz coś, na co będzie Cię stać (oprócz Puriny Cat Chow, bo to odpowiednik Whiskasa). Jak nam dasz propozycje to mozemy Ci również podpowiedzieć, która z wymienionych przez Ciebie karm będzie najlepsza
Zdrowie kota to nie tylko lśniące futerko i ładne zęby. To również wątroba, żołądek, nerki itp. I kupując karmy nieodpowiednie dla kotów te właśnie narządy niszczymy. Wygląd futerka zawsze mozna polepszyć odżywkami, z zębów można usunąc kamień i dalej będą białe, ale z wymienieniem zniszczonego organu nie będzie już tak prosto
-
- Informacje
-