Witam
Moja 7 miesięczna kotka perska przeszła wczoraj badanie echokardiograficzne serca i okazało się, że ma wadę wrodzoną (podzastawkowe zwężenia aorty).
Lekarze zalecili Fortekor i Furosemid raz dziennie dożywotnio. No i oczywiście oszczędzanie kotkowi stresu i wysiłku fizycznego.
mam pytanie..czy z doświadczenia orientujecie się ile czasu kotek może żyć?? I czy będzie się męczyła? (jak narazie nic po niej nie widać, waży 3 kg)
jestem załamana, proszę o rady i pocieszenie
Podzastawkowe zwężenie aorty u persa
wyniki badania:
przegroda międzykomorowa w rozkurczu (IVSd) - 0,51 cm; w skurczu (IVSs) - 0,83 cm
światło lewej komory w rozkurczu (LVDd) - 1,03 cm; w skurczu (LVDs) - 0,32 cm
wolna ściana lewej komory w rozkurczu (LVWd) - 0,67 cm; w skurczu (LVWs) - 0,97 cm
frakcja wyrzutowa (EF) - 96%; frakcja skracania (FS) - 69%
aorta (Ao) - 0,78cm; lewy przedsionek (LA) - 1,38 cm; LA/Ao - 1,77
przepływ przez tętnicę płucną (Pmax) - 1,34 m/s; gradient ciśnienia (PG) - 7,2 mmHg
przepływ przez aortę (Ao max) - 3,17 m/s; gradient ciśnienia (PG) - 40,3 mmHg
OPIS:
Wraźne podzastawkowe zwężenia aorty w postaci wyrostu częsci przegrody międzykomorowej w jej części tuż poniżej zastawki aorty; turbultenty przepływ krwi przez tę okolicę zwężenia. Wyraźny przerost dośrodkowej lewej komory, szczególnie wolnej ściany (wtórny do zwężenia aorty). Obecnie brak niedomykalności zastawki dwudzielnej oraz powiększonego lewego przedsionka. Przepływ krwi przez tętnicę płucną prawidłowy. Przepływ krwi przez aortę wyraźnie przyspieszony.
przegroda międzykomorowa w rozkurczu (IVSd) - 0,51 cm; w skurczu (IVSs) - 0,83 cm
światło lewej komory w rozkurczu (LVDd) - 1,03 cm; w skurczu (LVDs) - 0,32 cm
wolna ściana lewej komory w rozkurczu (LVWd) - 0,67 cm; w skurczu (LVWs) - 0,97 cm
frakcja wyrzutowa (EF) - 96%; frakcja skracania (FS) - 69%
aorta (Ao) - 0,78cm; lewy przedsionek (LA) - 1,38 cm; LA/Ao - 1,77
przepływ przez tętnicę płucną (Pmax) - 1,34 m/s; gradient ciśnienia (PG) - 7,2 mmHg
przepływ przez aortę (Ao max) - 3,17 m/s; gradient ciśnienia (PG) - 40,3 mmHg
OPIS:
Wraźne podzastawkowe zwężenia aorty w postaci wyrostu częsci przegrody międzykomorowej w jej części tuż poniżej zastawki aorty; turbultenty przepływ krwi przez tę okolicę zwężenia. Wyraźny przerost dośrodkowej lewej komory, szczególnie wolnej ściany (wtórny do zwężenia aorty). Obecnie brak niedomykalności zastawki dwudzielnej oraz powiększonego lewego przedsionka. Przepływ krwi przez tętnicę płucną prawidłowy. Przepływ krwi przez aortę wyraźnie przyspieszony.
W stycznowym numerze ,,Kocie sprawy" jest obszerny artykuł na temat chorób serca u kotów.Wynika z niego ,że kota nic nie boli - jedynie jest mu duszno. Jak długo kotek pożyje nikt z całą pewnością nie odpowie.Ja życzę by jak najdłużej.
Koniecznie o chorobie trzeba poinformować hodowcę,by nikt więcej nie przeżywał takiego dramatu.
Koniecznie o chorobie trzeba poinformować hodowcę,by nikt więcej nie przeżywał takiego dramatu.
-
- Informacje
-