Dobry wieczór!
Bardzo proszę o radę, co jeszcze można w takiej sytuacji próbować zrobić. Na początku listopada pojawiła się wydzielina z prawego oka, Po kilku dniach kot zaczął się mocno ślinić. Poza tym czuł się dobrze i normalnie funkcjonował. Zabrałam go na wizytę do lekarza i okazało się , że jest duży stan zapalny, wokół zęba. Problem z zębami był już wcześniej, w 2010 miał usunięte 2 zęby, a w 2011 następne 2.W obu przypadkach zęby były obruszone i zostały wyciągnięte pęsetą. Na obecny stan zapalny dostał w zastrzyku , na 10 dni Betamax i Tolfedine. Przez 1-2 dni , wydawało się, że jest poprawa, pojawiało się niewielkie ślinienie.Niestety po kilku dniach od tego leczenia, objawy powróciły. Z oka już nic nie leciało, natomiast bardzo się ślinił , po prawej stronie , a ślinienie nasilało się podczas jedzenia i picia, Poszłam z nim do innej przychodni (bo lekarz u którego byłam, chciał tego zęba już usuwać). stan zapalny jeszcze się nasilił i kot dostał Stomorgyl i Tolfedine w tabletkach na 12 dni . Tym razem jeden dzień było lepiej, po czym znowu zaczął się ślinić, z mniejszym natężeniem. Lekarz stwierdził , że stan zapalny dziąseł w zasadzie ustąpił i zalecił mi przez 30 dni smarowanie dziąsła wokół zęba Oral Cleansing Gel, a jeżeli to nic nie da, to zastosuje mocniejsze środki przeciwzapalne. Kot funkcjonuje normalnie, je, pije, załatwia się do kuwety, no i ślini się Miał zrobione badanie krwi, jest podwyższony poziom segmentowanych ( 85) a zaniżony limfocytów (14), pozostałe wyniki w normie. Ząb to jest górny kieł , po prawej stronie.
Ja wiem , jest wyjście usunąć zęba. Problem jest tylko jeden, kot ma 17 rok i wszyscy mówią jednym głosem, że z narkozy może się nie wybudzić. A jak na złość, w przeciwieństwie do wcześniej usuwanych, ząb siedzi bardzo mocno. Błagam o jakąś podpowiedź. Sprawa jest o tyle ważna, że opiekunką kota jest 94 letnia pani i obawiam sie o stan jej zdrowia, gdyby kotu coś sie stało.
Problem z zębem
jeśli ząb jest chory to należy albo go wyleczyć albo usunąć. Jeśli ma dobre wyniki krwi nie powinno być problemu z usunięciem przez doświadczonego lekarza a nawet dwóch .
-
- Informacje
-