Witam
Od wczoraj mój kot nie oddawał moczu,podałem mu nospe i furagin dzisiaj kilka razy wysikał się,ale sprawiało mu to ból.W moczu zobaczyłem że pojawiła się krew.co robić?Kot raczej nie gorączkuje,je i pije do jedzenia dostaje suche urinari bo w przeszłości miał problemy z nerkami
problemy z oddawaniem moczu u mojego kota
Ostatnio zmieniony 01 maja 2007, 18:09 przez pietras39, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzeba jak najszybciej zabrać kota do lekarza - futrzak powinien dostać antybiotyk, coś przeciwzapalnego i moczopędnego. A równie ważna sprawa w tej chwili to złapanie moczu do badania , bo to pomoże ustalić źródło tej dolegliwości. Stan zapalny pęcherza i cewki moczowej może mieć wiele przyczyn i badanie osadu na pewno pomoże je ustalić. Krwiomocz mogą powodować np. kryształy a od ich rodzaju będzie zależeć dieta kota. Jeśli to będą fosforany trzeba będzie zakwaszać mocz, jeśli szczawiany - przeciwnie. Ważne jest żeby kot teraz dużo pił i dużo sikał bo pęcherz musi się czyścić. I koniecznie do weta.
PS. Właśnie przeczytałam, że kot je Urinary (RC?) - mój też był na tej karmie i w tej chwili walczymy z zapaleniem pęcherza. Przyczyna - fosforany. Tym bardziej badanie moczu jest konieczne bo wiele kotów na tą karmę nie reaguje. Podobno lepszy jest Hill's s/d i c/d. Twój kot jednak może mieć niskie pH po Urinary więc mogły się pojawić szczawiany. Ale nie ma co spekulować - koniecznie badanie moczu!
PS. Właśnie przeczytałam, że kot je Urinary (RC?) - mój też był na tej karmie i w tej chwili walczymy z zapaleniem pęcherza. Przyczyna - fosforany. Tym bardziej badanie moczu jest konieczne bo wiele kotów na tą karmę nie reaguje. Podobno lepszy jest Hill's s/d i c/d. Twój kot jednak może mieć niskie pH po Urinary więc mogły się pojawić szczawiany. Ale nie ma co spekulować - koniecznie badanie moczu!
-
- Informacje
-