pytanie o wątrobę i wodobrzusze
W zeszlym roku stracilam swojego kotka. MiBył bardzo młodziutki. Miał wodobrzusze, co wywołało u weterynarza mojego kotka podejrzenie fip. nie zostaly wykonane jednak badania kontrolne. mial robione usg i okazalo się że ma kompletnie zniszczona watrobę, jak u starego kota. Weterynarz nie potrafił okreslic przyczyny takiego zniszczenia, powiedział tylko że jeszcze nie widział tak zniszczonej watroby u tak młodego kota. Powiedział, że byc może przyczyną była przebyta kiedyś infekcja (faktycznie byl chory kiedyś). Miał takrze jak to określił zwłókniale jelita. Potem moja kolezanka strasznie się bala o swojego kotka, bo bawily sie ze sobą Ale fip nie został stwierdzony, a ja czytałam kiedyś, że chora wątroba może powodowac wodobrzusze. Czy jest taka możliwość, że przyczyną zbierania się płynu w jamie brzusznej była zniszczona wątroba? I co mogło ją tak zniszczyć? Czy to wlaśnie fip ją tak zniszczył?? Oraz jeszcze jedno pytanie - jaki kolor ma płyn zbierający sie w jamie brzusznej w przypadku fipa?
tak jednym z podstawowych objawów ciężkiego uszkodzenia wątroby jest wodobrzusze, ale nie jest to objaw patognomoniczny, może on wyetępować także przy wielu innych chorobach toczących się w obrębie samej jamy brzusznej. Co mogło zniszczyć tak wątrobe ? trudno odpowiedzieć. Isnieje wiele czynników, które się do tego mogą przyczynić do najpoważniejszych należą nowotwory i przebyte procesy zapalne. Płyn w jamie brzusznej przy fip jast bardzo charakterystyczny jest śluzowaty i przypomina kolorem osocze.
Przepraszam bardzo, ale ja nie wiem za bardzo, jakiego koloru jest osocze Mi się wydawało, że ono jest bezbarwne A płyn który kotek miał w brzuszku był jakiś żółty (miał robioną punkcję). I jeszcze powiem, że kotek taki nabrzmiały brzuch miał na dlugo przed zachorowaniem. Jak go wzięłam, już taki miał. Czy to faktycznie na pewno był fip?
oscze przypomina konsystencją rzadkie białko z jaja a kolor zbliżony do koloru roztopionego masła to tak obrazowo troche. Opisywany przez ciebie punktat może być objawem Fipu ale też nie ma pewności bez badań.
-
- Informacje
-