Testy wykonywane w ludzkim szpitalu i u lekarza wet. sa takie same. Wazne,zeby test na "coś" powtarzać w tym samym laboratorium ( tak przynajmniej mówiała mi moja pani dr- chodzi o zróznicowaną czułosć urządzeń laboratoryjnych)
Moze rzeczywiście to genetyczny problem... No cóz hodowcy w większości prowadza selekcje pod kątem pożądanych cech wewnętrznych, co niestety wiąze się często z utrwalaniem niekorzystnych cech dotyczących fizjologii czy biochemii.
A co lekarz sądzi o o jakiejs karmie hypoalergicznej/ dla kotów o wrażliwym ukł. pokarmowym? Może ona pomoże ?
Czy próbowaliście podac jej na próbe nifurokaszyd, o którym pisałam we wcześniejszym poście? Czy lekarz nie zaproponował zadnych leków? Ja np wczoraj podałam mojemu kocurkowi ludzki lek Enterol, bo miał papkowatą kupke. I pomogło. Czasem dawałam też stoperan- też pomagał. Z tym,ze nie jestem pewna, czy te leki mozna podawać w przypadku kup z krwią
Generalnie współczuje Ci Ta niepewność, co kici dolega...Najważniejsza jest trafna diagnoza. Ale mysle, że takową moze postawic jedynie lekarz, a nie jakas przyjaźnie nastawiona forumowa kolezanka Asia, niestety
A co z fotkami kotka
Sporadycznie biegunka
zastanawiałem się jeszcze nad zmianą karmy na innej bazie np orien na bazie ryb może jest uczulony na kurczaka.
- Nie wiem gdzie napisałaś o nifurokaszyd wiec co to i na co to jest?
-Weterynarz mi mówił że krew prawdopodobnie pojawia się ze względu że są zmiany karmy i jest długotrwała biegunka.
-A ile dajesz tego leku? Myślałem jeszcze aby dać mu węgiel bo wiem że to dziecia pomaga?
-Zdjęcia bedą niedługo ; )
- Nie wiem gdzie napisałaś o nifurokaszyd wiec co to i na co to jest?
-Weterynarz mi mówił że krew prawdopodobnie pojawia się ze względu że są zmiany karmy i jest długotrwała biegunka.
-A ile dajesz tego leku? Myślałem jeszcze aby dać mu węgiel bo wiem że to dziecia pomaga?
-Zdjęcia bedą niedługo ; )
Nifuroksazyd to taki żółty lek w zawiesinie na biegunkę głownie dla dzieci. Nie wchłania się z przewodu pokarmowego do krwi. Więc jest dosć bezpieczny. Działa na niektóre bakterie przewodu pokarmowego. Mojej kotce pomagał- wprawdzie doraźnie, ale zawsze. Dawkowałam zgodnie z wagą kota. Trzeba byłoby zmodyfikowac dawke dla dzieci, którą podaja w ulotce leku. Zapytaj swojego lekarza wet. , czy zalecałby ten lek Twojemu kotu.
Jesli chodzi o węgiel - tez kiedyś próbowałam- zero efektu ( z wyjatkiem efektu czarnej kupy )Ale spróbuj- bo na pewno nie zaszkodzi
A moze spróbuj przez pewien czas dawać mu domowe, przrygotowane przez siebie jedzenie? Jak moje kocie maleństwa miały luźne stolce dawałam im rozgotowany : ryż,marchewkę, mięso drobiowe ( ale czy drób Twojemu kotu słuzy?) Wszystko rozdrobnone/zmiksowane. Nie wymaga duzo pracy: do gara i niech sie gotuje do bólu . Pomagało...Uspokajało ukl. pokarmowy.
Może ten problem to rzeczywiście na tle alergicznym? A co lekarz na karmy hipoalergiczne. Nie doradzał?
Szkoda mi Ciebie i Kotka
Na zdjęcia czekam niecierpliwie
Jesli chodzi o węgiel - tez kiedyś próbowałam- zero efektu ( z wyjatkiem efektu czarnej kupy )Ale spróbuj- bo na pewno nie zaszkodzi
A moze spróbuj przez pewien czas dawać mu domowe, przrygotowane przez siebie jedzenie? Jak moje kocie maleństwa miały luźne stolce dawałam im rozgotowany : ryż,marchewkę, mięso drobiowe ( ale czy drób Twojemu kotu słuzy?) Wszystko rozdrobnone/zmiksowane. Nie wymaga duzo pracy: do gara i niech sie gotuje do bólu . Pomagało...Uspokajało ukl. pokarmowy.
Może ten problem to rzeczywiście na tle alergicznym? A co lekarz na karmy hipoalergiczne. Nie doradzał?
Szkoda mi Ciebie i Kotka
Na zdjęcia czekam niecierpliwie
Wetka poleciła mi środek o nazwie Speed plus Over Zoo. Jest to suplement diety, który hamuje biegunki.
Z tyłu na opakowaniu opis wygląda następująco: "mocny dietetyczny preparat dla psów i kotów służący do szybkiego zatrzymania biegunek pokarmowych. Dostarcza elektrolity i niezbędne witaminy pobudzające fizjologiczne funkcje organizmu. Zabezpiecza przed niskim pH krwi. Dostarcza dekstrozę jako łatwo dostępną energię. Dostarcza włókna dietetyczne dla ochrony kosmków jelitowych zapewniając odpowiednią perystaltykę jelit. Gwarantuje doskonałe wchłanianie wody wraz z substancjami odżywczymi z jelit do systemu krwionośnego. W ciągu kilku godzin powoduje zmianę konsystencji kału."
Koszt 11 zł, zakup w gabinecie weterynarza. ( ja tyle zapłaciłam.) Może wykorzystacie.
Ps. Poproś weta, żeby pobrał kotu krew i policzył granulocyty (o ile się nie mylę) bo to właśnie one są wykładnikiem alergii (Moja wetka tak robiła jak badała moją Hankę pod kątem alergii, bo Mała kichała non stop i nie wiadomo było czemu.)
Ps. Karmę hipoalergiczną wypróbowałabym, można ją zakupić w weta np. RC hypoallergenic albo poprosić o darmowe próbki.
Życzę powodzenia i trzymam kciuki, no i czekam na fotki.
Z tyłu na opakowaniu opis wygląda następująco: "mocny dietetyczny preparat dla psów i kotów służący do szybkiego zatrzymania biegunek pokarmowych. Dostarcza elektrolity i niezbędne witaminy pobudzające fizjologiczne funkcje organizmu. Zabezpiecza przed niskim pH krwi. Dostarcza dekstrozę jako łatwo dostępną energię. Dostarcza włókna dietetyczne dla ochrony kosmków jelitowych zapewniając odpowiednią perystaltykę jelit. Gwarantuje doskonałe wchłanianie wody wraz z substancjami odżywczymi z jelit do systemu krwionośnego. W ciągu kilku godzin powoduje zmianę konsystencji kału."
Koszt 11 zł, zakup w gabinecie weterynarza. ( ja tyle zapłaciłam.) Może wykorzystacie.
Ps. Poproś weta, żeby pobrał kotu krew i policzył granulocyty (o ile się nie mylę) bo to właśnie one są wykładnikiem alergii (Moja wetka tak robiła jak badała moją Hankę pod kątem alergii, bo Mała kichała non stop i nie wiadomo było czemu.)
Ps. Karmę hipoalergiczną wypróbowałabym, można ją zakupić w weta np. RC hypoallergenic albo poprosić o darmowe próbki.
Życzę powodzenia i trzymam kciuki, no i czekam na fotki.
Dziekuję za zainteresowanie się moim tematem.
-Poszukałem na internecie karmy hypolaergicznych z czego znalazłem takie:
1.RC INTESTINAL GASTRO - ZABURZENIA ŻOŁĄDKOWO-JELITOWE
2.RC INTESTINAL GASTRO MODERATE CALORIE - ZABURZENIA ŻOŁĄDKOWO-JELITOWE
3.RC HYPOALLERGENIC - DR 25 NIEPOŻĄDANE REAKCJE NA POKARM
4.RC SENSITIVITY CONTROL - SC 29 Blue Whiting & Rice Pełnoporcjowa dietetyczna karma dla dorosłych kotów
Myślałem też nad zmianą karmy na
- RC kitten Persian ponieważ jest napisane że karma jest dla persów które mają wrażliwy przewód pokarmowy
-Acana/Oriej ponieważ tylko te firmy mają karmy na innym składzie niż mięso z kurczaka , a możliwe że poprostu mój kotek nie może jeśc takiego mieska.
Która według was najbardziej będzie odpowiada mojemu 6-cio miesięcznemu kocurkowi mieszańcowi (Perski z Norweskim leśnym), który przebywa wyłącznie w domu ?
-Poszukałem na internecie karmy hypolaergicznych z czego znalazłem takie:
1.RC INTESTINAL GASTRO - ZABURZENIA ŻOŁĄDKOWO-JELITOWE
2.RC INTESTINAL GASTRO MODERATE CALORIE - ZABURZENIA ŻOŁĄDKOWO-JELITOWE
3.RC HYPOALLERGENIC - DR 25 NIEPOŻĄDANE REAKCJE NA POKARM
4.RC SENSITIVITY CONTROL - SC 29 Blue Whiting & Rice Pełnoporcjowa dietetyczna karma dla dorosłych kotów
Myślałem też nad zmianą karmy na
- RC kitten Persian ponieważ jest napisane że karma jest dla persów które mają wrażliwy przewód pokarmowy
-Acana/Oriej ponieważ tylko te firmy mają karmy na innym składzie niż mięso z kurczaka , a możliwe że poprostu mój kotek nie może jeśc takiego mieska.
Która według was najbardziej będzie odpowiada mojemu 6-cio miesięcznemu kocurkowi mieszańcowi (Perski z Norweskim leśnym), który przebywa wyłącznie w domu ?
Ostatnio zmieniony 16 kwietnia 2011, 15:51 przez Jamros, łącznie zmieniany 1 raz.
niewiele wyniknęło z tych wcześniejszych badań. Zrób na czczo morfologię i biochemię zwłaszcza w kierunku wątroby, trzustki dobrze jest zrobić i profil nerkowy. Zrób to zwłaszcza w dniu lub na następny dzień od pojawienia się rozwolnienia u kota. Nie mieszałbym na razie w karmach, chyba , że wyniki wyjdą ok wtedy zmieniałbym diete. Wpisz wszystkie wyniki bez wykreślania czegoś , że było w normie.
-
- Informacje
-