SUK - czy da się to wyleczyć?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

martella28

18 stycznia 2011, 16:13

Pytanie jak w tytule postu. Mam 5-letniego kota z nadwagą (7kg). Lekarz weterynarii po usg stwierdził u niego piasek w pęcherzu moczowym. Dwa razy miał zatkane przewody moczowe, raz był cewnikowany pod narkozą. Kilka razy krew w moczu- oczywiście antybiotyki. Czy to już będzie się mu tak powtarzać do końca życia? Wciąż zaglądam do kuwety, sprawdzam czy się wysiusiał i jaki kolor. Karmię go Arionem gdyż nie stać mnie na drogą karmę weterynaryjną. Tylko od czasu do czasu dostaje Royal Urinary. Kupuję Arion ponieważ ma w opisie że obniża poziom ph moczu i jest ekonomiczny co przy 6 kotach ma duże znaczenie. Czytałam jednak, że na schorzenia pęcherza moczowego bardzo dobra jest żurawina. Postanowiłam wypróbować i zaczęłam podawać ją w postaci kapsułek kotu. 1 kapsułkę co drugi dzień mieszam z karmą puszkową. Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Esme

18 stycznia 2011, 19:06

Nie jestem lekarzem, tylko położną, ale moim zdaniem dieta jest bardzo ważna. O właściwościach żurawiny możesz poczytac np. tutaj:
http://vitalia.pl/index.php/mid/3/fid/2 ... /offsetk/0
zwróć uwage szczególnie na przeciwwskazania i lepiej skonsultuj to z lekarzem.
Jesli chodzi o karme, to wcale nie musi być RC Urinary. Sa też inne tańsze karmy weterynaryjne, o podobnych własciwościach.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

22 stycznia 2011, 18:52

o diecie zawsze należy decydować po otrzymaniu wyników moczu a dobrze byłoby gdyby także krwi. Leczenie na podstawie koloru moczu i stwierdzenia kryształów na podstawie usg to może zakończyć się niepowodzeniem
martella28

24 stycznia 2011, 16:07

Lekarz nigdy nie robił mojemu kotu badań moczu ani krwi, nigdy tego nie zasugerował. Wydaje mi się, że w okolicach wiejskich weterynarze specjalizują się raczej w zwierzętach hodowlanych. Kot miał podawany antybiotyk Cipronex przez okres dwóch tygodni (przepisany przez mojego weterynarza). Przez ten czas było dobrze, jednak po 5 dniach po odstawieniu leku pojawiła się krew w moczu. Dostał więc ten sam lek jeszcze przez tydzień, było dobrze, mija kilka dni i znów to samo. Dodam, że podaję mu teraz karmę urinary Hillsa anty struwit. Wyczytałam na innych forach, że przy nawracających zapaleniach pęcherza można podejrzewać jego nowotwór. No i czy takie problemy mogą spowodować zniszczenie nerek? Pytam, gdyż na ostatnim usg miał powiększoną nerkę.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

24 stycznia 2011, 23:54

ze względu na pierwsze Twoje zdanie nie odpowiem na to pytanie już nic. To tak jak mówienie niewidomemu o kolorach lub o smaku kwaśnym komuś kto nie czuje zupełnie smaków . Koniec . Brak podstawy .
ODPOWIEDZ
  • Informacje