W co szczepić kota ?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

nightbird

07 listopada 2013, 19:12

Witam.
Ostatnio przeglądałam artykuły dotyczące szczepień kotów i o ile są one dosyć zgodne w kwestii częstotliwości szczepień, to takiej zgodności już nie ma w kwestii, gdzie podawać szczepionkę. Większość polskich portali podaje, że koty szczepimy w kark lub między łopatkami, z wyjątkiem wścieklizny i białaczki, bo w przypadku tych szczepionek ryzyko mięska poszczepiennego jest największe. AAFP zaleca szczepienie na białaczkę w lewą łapę, na wściekliznę w prawą, a pozostałe szczepionki podawać w prawą łopatkę. Natomiast ostatnio spotkałam się jeszcze z opinią, że nigdy nie należy szczepić w okolice karku, łopatek i krzyża,a najbezpieczniej jest szczepić w ogon lub okolice brzucha. To w końcu jak to jest, w co szczepić ?
Awatar użytkownika
sunshain

07 listopada 2013, 23:07

ja tak nie udziwniam

odsetek mięsaków poszczepiennnych jest bardzo niewielki i możne się zdarzyć przy każdej iniekcji
lukisa

15 listopada 2013, 19:40

ja spotkałam się ze szczepieniem w łapkę i w kark. nikt nie proponował mi nic innego.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

18 listopada 2013, 18:33

było już na ten temat
ODPOWIEDZ
  • Informacje