Zaniedbany kot, narkoza, badania, leczenie- jak i co?

Dyskusje o chorobach, ich leczeniu, oraz profilaktyce.

Moderatorzy:Robert A., Jarek

Agaja

12 marca 2016, 11:28

Mieszkam na wsi i chciałabym zająć się pewnym kotem którego żywię, z tego co wiem ma 9-10l. kocur niekastrowany, śr. budowy, wg. mnie lekka niedowaga. Kot bardzo powoli je, najchętniej karmę mokrą z puszki, ugotowane mięso z kurczaka nawet w kawałkach pociętych jak dla ptaka je z trudem i połowę zostawia w sumie je mniej o połowę od swojego brata. Kot jest czarny ale od roku widzę że brązowieje mu futro: łapy, ogon, brzuch słyszałam że to ponoć od robaków (???) na pewno nikt go nigdy nie odrobaczał, z pyszczka mu strasznie śmierdzi, mam koty i im też śmierdzi ale to trudno do czegokolwiek porównać, taki smród(!!!) co ciekawe jego bratu już tak bardzo nie. Zęby ma z tego co mogę zajrzeć to widzę że chyba wszystkie. Kot ma bardzo brudne uszy czarną wydzieliną, drapie i potrząsa uszami, jego brat też na 100% to świerzb.

Chcę kota wykastrować i by podczas tej kastracji zajęli się jamą ustną. Mam kilka pytań:

1.Jakie badania przed tymi zabiegami (narkozą) powinien mieć zrobione ten kot?
2.Czy robaki i świerzb to przeciwwskazanie? czy powinien być odrobaczony przed czy po narkozie i ile czasu przed/po aby mu nie zaszkodzić?
3.Jak odrobaczyć kota w tym wieku i nigdy nie odrobaczanego (niektórzy radzą kilka dni pod rząd mniejszymi dawkami tabl aby nie zapchać kota robakami, nie zatruć go taką ilością)?
4.Czy czyszczenie uszu i używanie oleistych rzeczy np. oleju jadalnego, parafiny przez długi czas np. ponad miesiąc zlikwiduje świerzba (formy po wykluciu z jajeczek) czy to musi być substancja czynna.

Jak widać kot ma wiele problemów dlatego tyle pytam, chcę zrobić wszystko jak należy nie zaszkodzić w takim przypadku bo jemu chyba byłoby łatwo.

Proszę o podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Jarek
Lekarz weterynarii
Kontakt:

21 marca 2016, 12:06

1.Jakie badania przed tymi zabiegami (narkozą) powinien mieć zrobione ten kot?

ogólne badanie krwi ( m0rfologia + podstawowa biochemia).

2.Czy robaki i świerzb to przeciwwskazanie? czy powinien być odrobaczony przed czy po narkozie i ile czasu przed/po aby mu nie zaszkodzić?

nie jest to przeciwskazanie ale jak się da poprawić sytuację organizmu przez pozbycie się pasożytów na pewno lepiej to zniesie. Odrobaczyć trzeba byłoby go minimum tydzień przed.

3.Jak odrobaczyć kota w tym wieku i nigdy nie odrobaczanego (niektórzy radzą kilka dni pod rząd mniejszymi dawkami tabl aby nie zapchać kota robakami, nie zatruć go taką ilością)?

podać normalną dawkę w odstepie 2 tygodni.

4.Czy czyszczenie uszu i używanie oleistych rzeczy np. oleju jadalnego, parafiny przez długi czas np. ponad miesiąc zlikwiduje świerzba (formy po wykluciu z jajeczek) czy to musi być substancja czynna.

to nic nie da. Musi być lek.
ODPOWIEDZ
  • Informacje