Dzień dobry,
błagam o pomoc! Mam 5-miesięcznego kota, który bardzo cierpi z powodu nawracających stanów zapalnych pęcherza. Dwukrotnie dostawał antybiotyk
- pierwszy raz w ubiegłym miesiącu:PH 7, białko - ponad 500. najpierw 4 dni zastrzyków, potem 4 dni tabletek.
- Po tygodniu... wróciło: pH 7.0, białka nie wykryto, azotyny wykryto, nabłonki wilokątne pojedyncze w polu widzenia, leukocyty pojedyncze w polu widzenia. Ponownie antybiotyk, tym razem 6 dni tabletki (niestety nie znam nazwy). Skończyliśmy w ten czwartek - 3 dni temu. Wspomagająco urinodol. W poniedziałek miałam badać mocz.
Ale dziś chyba znowu się zaczęło - kot poszedł i nasikał za telewizor, poza kuwetą. Zdarza mu się to tylko przy nasileniu infekcji. Jest b. pobudzony, chyba go boli. Nie wiem już co mam robić. Bardzo proszę o sugestię, jakie badania wykonać, o co prosić lekarza stacjonarnie (jesteśmy z Torunia) i co to może być.
zapalenie pęcherza - do dr-a Jacka
proszę wpisać całe wyniki badania moczu. Bo z takich szczątków nie widzę celowości leczenia.
Barwa - żółty
klarowność - klarowny
ciężar właściwy - 1.029
pH - 7
glukoza - nie wykryto
bilirubina - nie wykryto
ciała ketonowe - ślad
białko - nie wykryto
urobilinogen - w normie
azotyny - wykryto
krew - nie wykryto
nabłonki wielokątne pojedyncze w polu widzenia
leukocyty pojedyncze w polu widzenia
Mam tylko to na wydruku...
klarowność - klarowny
ciężar właściwy - 1.029
pH - 7
glukoza - nie wykryto
bilirubina - nie wykryto
ciała ketonowe - ślad
białko - nie wykryto
urobilinogen - w normie
azotyny - wykryto
krew - nie wykryto
nabłonki wielokątne pojedyncze w polu widzenia
leukocyty pojedyncze w polu widzenia
Mam tylko to na wydruku...
nie nadaje się do leczenia, bo jest zdrowy.
W takim razie czego powodem może być przesiadywanie w "przykucniętej" pozycji (jak wtedy gdy go boli) i omijanie kuwety krótko po zakończeniu antybiotyku? Czy może być to "jakaś wada genetyczna" - tak wspomniał nasz lekarz wet., ale nie chciał podać szczegółów.
nie wiem należy dokładnie zbadać kota zarówno układ moczowy jak i pokarmowy czyli cały brzuch. Takiego kota trzeba widzieć , bo nie da się w tym wypadku tak rzucić diagnozy z rękawa.
Dlatego prosiłam o wskazówki, o co pytać i o jakie badania prosić naszego stacjonarnego lekarza, bo jak widać ładuje tylko antybiotyki na wyczucie.
nie wskazówek należy zwierzę przebadać zgodnie z regułami sztuki i planu badania , posłużyć się ew. badaniami dodatkowymi przy podejrzeniu czegokolwiek. Nie mam najmniejszego podejrzenia co to jest. Trzeba szukać.
dlatego napisałem - dokładne badanie , jeśli pojawi się cokolwiek niepewnego np: zatrzymanie moczu to wtedy usg lub rtg pęcherza , ale podstawa to dokładne badanie , bo przyczyn może być dużo.
-
- Informacje
-